HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕνίσχυση με προσωπικό του Δασαρχείου Λευκάδας – Ανάρτηση δασικών χαρτών

Ενίσχυση με προσωπικό του Δασαρχείου Λευκάδας – Ανάρτηση δασικών χαρτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 24 Ιουνίου 2020

Ενίσχυση με προσωπικό του Δασαρχείου Λευκάδας για έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού – Ανάρτηση δασικών χαρτών

Επαφές για θέματα του Δασαρχείου Λευκάδας είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς. Ο Βουλευτής επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο για δασικά θέματα, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Στη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας, ο Βουλευτής συζήτησε διεξοδικά για τα προβλήματα της υπηρεσίας τόσο με τον Διευθυντή, κ. Γεώργιο Λάμπρη, όσο και με τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερη ανησυχία διατυπώθηκε για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε πρόσφατα, καθώς μετατέθηκε και ο τελευταίος δασολόγος της υπηρεσίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να εκκρεμούν 1.500 υποθέσεις χαρακτηρισμών. Για 400 από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες και θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν άμεσα αν υπήρχε προσωπικό για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού.

Ο Βουλευτής επικοινώνησε άμεσα για το θέμα με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου καθώς και με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ενημέρωσε για τα υπηρεσιακά κενά και τις εκκρεμότητες στους χαρακτηρισμούς και ζήτησε τη συνδρομή τους ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία Λευκάδας με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων για έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το χρονίζον πρόβλημα. Ο κ. Παπαθεοδώρου δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα διαθέσει προσωρινά υπαλλήλους προκειμένου να προχωρήσουν οι υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα.
Τέλος, ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αρμόδιου για το Φυσικό Περιβάλλον, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες στο νησί. Τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, πολλοί Λευκαδίτες στους οποίους είχαν παραχωρηθεί εκτάσεις για καλλιέργεια κατά το παρελθόν, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες από το Δασαρχείο, καθώς χαρακτηρίζονται ως δασικές, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τις οικιστικές πυκνώσεις.

Ο κ. Αραβώσης διευκρίνισε ότι οι δασικοί χάρτες θα αναμορφωθούν με βάση το νέο νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια έγγραφα (πράξεις) της διοίκησης προ του 1975, τα οποία αναφέρονται σε παραχωρήσεις που έγιναν στο παρελθόν, απ’ όπου προκύπτει ότι νομίμως εκχερσώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για αγροτική καλλιέργεια. Τέτοια κτήματα θα εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες. Οι κάτοχοι τέτοιων πράξεων θα κληθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών να τις προσκομίσουν, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση.

Σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, ανέφερε ότι τέως οικιστικές πυκνώσεις που καταρρίφθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πράγματι υπάγονται στους δασικούς χάρτες και θα αναρτηθούν. Επεσήμανε ωστόσο ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες ανήκουν σε τέτοιες πυκνώσεις, να υποβάλλουν εκ νέου αντιρρήσεις κατά των αναμορφωμένων δασικών χαρτών. Παράλληλα, θα κάνουν αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση του νέου νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις και, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου, θα δικαιωθούν.

Διευκρίνισε ότι σύντομα θα εκδοθεί και σχετική Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τις διαδικασίες αναμόρφωσης και τους όρους εφαρμογής του νέου νόμου, ώστε στη συνέχεια οι δασικοί χάρτες να αναμορφωθούν και να αναρτηθούν, πιθανότατα στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση Επιμελητηρίου Λευκάδας, Ένωσης ξενοδόχων, Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και Ιατρικού Συλλόγου αναφορικά με τον COVID-19
Επομενο αρθρο
Μία από τις πιο θεαματικές παραλίες της χώρας βρίσκεται στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.