HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕνα δημοψήφισμα παρωδία

Ενα δημοψήφισμα παρωδία

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) άρχισε τη διεξαγωγή ενός κατ’ ευφημισμόν «δημοψηφίσματος» με στόχο την ανατροπή της απόφαση της κυβέρνησης, σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ενημερωτικά, στο «δημοψήφισμα» θα συμμετέχουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της Περιφέρειας οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΙΝ μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Δεκεμβρίου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι θα «κλικάρουν» στην οθόνη του υπολογιστή τους το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στην επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων.

Το «δημοψήφισμα» είναι παράτυπο και παράνομο. Βάσει του Συντάγματος, δημοψηφίσματα προκηρύσσονται μόνον για εθνικά θέματα μέσω Προεδρικού Διατάγματος, έπειτα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και εφόσον σ’ αυτή συναινέσει η απόλυτη πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής. Το Σύνταγμα της χώρας δίνει άλλη μια δυνατότητα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κοινωνικά ζητήματα, μόνον όμως εφόσον αυτή η πρόταση (νόμος) υπερψηφιστεί από τα 3/5 του συνόλου των Ελλήνων βουλευτών. Στην προκειμένη περίπτωση, τίποτε από αυτά δεν ισχύει, πόσω δε μάλλον η διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος, με αντικείμενο μια επένδυση στρατηγικού μεν χαρακτήρα, αλλά χωρίς καμία επίπτωση στα εθνικά θέματα ή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Εκτός όμως από παράνομο, το «δημοψήφισμα» του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου είναι και αντιδημοκρατικό. Μια μικρή μερίδα των πολιτών της χώρας, καλούνται να αποφασίσουν για ένα θέμα που αφορά σχεδόν όλη την Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι του κ. Γαλιατσάτου καλούνται να αποφασίσουν για την αποκρατικοποίηση τεσσάρων αεροδρομίων της περιφέρειάς τους, αλλά μαζί τους είναι συνδεδεμένος και ο εκσυγχρονισμός πολλών άλλων αεροδρομίων της χώρας. Έτσι, αν οι κάτοικοι της ΠΙΝ ψηφίσουν ΟΧΙ, η απόφασή τους δεσμεύει και τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Καβάλας, των Χανίων κ.ο.κ., ενώ οι τελευταίοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Και το αντίστροφο: οι ψηφοφόροι της ΠΙΝ να αποφασίσουν ΝΑΙ, αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου να τάσσονται κατά της αλλαγής διαχείρισης του Αεροδρομίου «Διαγόρας» στο νησί τους.

Επίσης το κατ’ ευφημισμόν «δημοψήφισμα» είναι αντιδημοκρατικό για ένα επιπρόσθετο λόγο. Περίπου 220 βουλευτές -δηλαδή πάνω από τα 3/5 του συνόλου των Ελλήνων βουλευτών- έχουν ήδη εγκρίνει το ΝΑΙ. Ψηφίζοντας τον περασμένο Αύγουστο στην Βουλή το τρίτο σχέδιο διάσωσης της χώρας, γνωστό πλέον και ως τρίτο μνημόνιο, συναίνεσαν στην προώθηση του σχεδίου αποκρατικοποίησης που ήδη είχε συμφωνηθεί. Επομένως η πρόταση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, στοχεύει στην ακύρωση μιας απόφασης που ήδη εξέφρασε (αντιπροσωπευτικά) πάνω από το 70% του ελληνικού λαού.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές, εκτός από αντιδημοκρατικές, είναι και αντεθνικές. Με την ίδια λογική, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, της Μεγαλόπολης ή της Πτολεμαΐδας να διεξάγουν ένα «δημοψήφισμα» για το άμεσο κλείσιμο των θερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους. Είναι δε σίγουρο ότι οι τελευταίοι θα μπορούσαν να επικαλεστούν περισσότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα για να το πετύχουν, απ’ ότι οι αριστερές κενολογίες του συμπαθούς Θ. Γαλιατσάτου που αρνούμενοι να πατήσουν στη Γη φαντασιώνονται «γερμανικές μπότες», «ανάλγητους μερκελιστές» και «αδηφάγα καπιταλιστικά κεφάλαια», που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη μοναδική και ανάδελφη χώρα μας…

Είναι τέλος προδήλως πασιφανές ότι το «δημοψήφισμα» έχει και στόχο τις πολιτικές εντυπώσεις. Και αν κρίνουμε από την έκταση που έχει λάβει η πρόσφατη συνέντευξη της ηγεσίας της ΠΙΝ, ο στόχος αυτός μάλλον επιτεύχθηκε. Όλα τα ΜΜΕ -φευ και το protagon.gr τελικά- ασχολούνται με τον κ. Γαλιατσάτο και τις δηλώσεις του, δίνοντας έτσι επιπλέον τροφή σε όλους εκείνους που ανταγωνιστικά αντιτίθεται στον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων της χώρας ή σε εκείνους που δεν θέλουν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στη χώρα ώστε να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

ΠΗΓΉ: www.protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα διακινούσε τα ναρκωτικά εγκληματική οργάνωση
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση για τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και τα παιδιά του Κ.Δ.ΑΠ.-ΜΕΑ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.