HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕνημέρωση για το Κτηματολόγιο Λευκάδας από τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Μανωλίτση

Ενημέρωση για το Κτηματολόγιο Λευκάδας από τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Μανωλίτση

Μιας και η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα όσον αφορά το Κτηματολόγιο για τον Νομό της Λευκάδας, ας δούμε μερικές ερωταπαντήσεις ώστε να ενημερωθεί καταλλήλως ο κόσμος

Α) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: To κτηματολόγιο λοιπόν είναι μία καταγραφή όλων των ακινήτων και όλων των εγραπτέων δικαιωμάτων που τα συνδεύουν, σε όλη τη χώρα.

Β) ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ: Στην προστασία και στη κατοχύρωση του κάθε ακινήτου.

Γ) ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ: Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα στις υπο κτηματογράφηση περιοχές. Με τον όρο δικαίωμα εννοείται η πλήρης ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, η επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία. Επίσης, να τονιστεί ότι Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό να το δηλώσουν (π.χ. αγροτεμάχιο που ανήκει σε δύο συζύγους από 50%, δηλώνεται ξεχωριστά από καθέναν για το 50% που του ανήκει).

Δ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΕΚ: Ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) είναι ο μοναδικός για κάθε ακίνητο 12ψήφιος αριθμός, με τον οποίο γίνεται εύκολα και γρήγορα η αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Ε) ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Κάθε κληρονόμος δηλώνει το μερίδιό του (ποσοστό δικαιώματος επί τοις εκατό ή σε κλάσμα) στο ακίνητο που έχει κληρονομήσει ακόμα και αν δεν έχει γίνει αποδοχή.

Ζ) ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ: To Κτηματολογικό γραφείο έχει σαν βάση το γεωτεμάχιο ενώ το υποθηκοφυλακείο το πρόσωπο.

Η) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 3 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ. Οι ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Θ) ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: ΤΟ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ. ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ. Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΓΣΑ 87 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΞΟΔΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ (ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ GPS ΧΕΙΡΟΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 2 ΤΡΟΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

Προηγουμενο αρθρο
Μηνιαία δραστηριότητα αστυνομικών υπηρεσιών Ιονίων Νησιών
Επομενο αρθρο
Πρόγραμμα ακολουθιών Μ. Τεσσαρακοστής και Καθαράς Δευτέρας στην Ι. Μονή Αγ. Ιωάννου στο Λιβάδι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.