HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕξαιρετική επιτυχία στη βραδιά για τη «Μεγανησιώτικη κουζίνα» (βίντεο)

Εξαιρετική επιτυχία στη βραδιά για τη «Μεγανησιώτικη κουζίνα» (βίντεο)

Να και μια από τις εκδηλώσεις που αξίζει τον κόπο να επαναληφθούν και να παγιωθούν! Οι εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες που βρέθηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία του Βαθιού έδωσαν σαφέστατα το μήνυμα αυτό για την βραδιά την αφιερωμένη στην Μεγανησιώτικη Κουζίνα.

40

Από νωρίς ήταν στημένα τα τραπέζια με τα κατεξοχήν Μεγανησιώτικα εδέσματα το καθένα με το ταμπελάκι του που εξηγούσε το περιεχόμενο: ξεραθυμικά (ορεκτικά), όπως σαβόρο, ριγανάδες και πρωμάδες, πίτες όπως αυγόπιτα, ψαρόπιτα και καλοκυθόπιτα, κυρίως πιάτα, όπως παλαμήδι με σπαέτο (σπαγγέτι), χταπόδι με μακαροτσίνι, κρέας «του γάμου», μπουρμπουρέλια, αγγιναροκούκια, αλλα και γλυκά, όπως η πασίγνωστη λαδόπιτα, το κουλούρι της νύφης ή σπερνά και κουρκούτι!

Οι μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων, αλλα και της υπαρκτής ακόμα καθημερινότητάς μας, μεταφέρθηκαν από το κουζινί και το στενοσόκακο και πλημμύρισαν τον καλοκαιρινό αέρα στην πλατεία του Βαθιού.

Η ανταπόκριση του κόσμου έξω από κάθε προσδοκία θερμή. Σε τέτοιο βαθμό που όποιος άργησε λίγο δεν πρόλαβε ούτε…ζαχαράτο από σπερνό!

Εντύπωση προκάλεσε ο ενθουσιασμός των τουριστών για να γευτούν τα πάντα, κάτι που ασφαλώς ήταν στους στόχους της εκδήλωσης, καθώς θα πρέπει σιγά- σιγά και οι επαγγελματίες της εστίασης να δουν με άλλο μάτι το τι είναι εν τέλει τουριστικό προϊόν και το πώς το παραδοσιακό έχει αξία και υπεραξία πολύ μεγαλύτερη απ” όση φανταζόμαστε!

50

Στην εκδήλωση υπήρχε στημένος και πάγκος με αρκετές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας στην κουζίνα τους, αλλά και ένας ακόμα όπου αγαπητή Σπαρτοχωρίτισσα έκανε επίδειξη ανοίγματος φύλλου με τα παραδοσιακά «εργαλεία» της κουζίνας (πλάστη) κτλ.

130

Μετά τις μυρωδιές και τις γεύσεις, ακολούθησε η τέρψη της ακοής, καθώς ακολούθησε μια εξαιρετική συναυλία από την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας (πρώτη φορά στο Μεγανήσι!) με μπάντα κρουστών και πνευστών και ρεπερτόριο από Μότσαρτ, Carouso και Lucio Dala, μέχρι Χατζιδάκη και Σαββόπουλο!

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει τόσο στο αιρετό και υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου που κατάθεσε την ψυχή του για την επιτυχία της εκδήλωσης, όσο και στις γυναίκες που εθελοντικά και με πολύ μεράκι μαγείρεψαν, ετοίμασαν ή σερβίρισαν αυτό το μαγικό ταξίδι στο γαστριμαργικό μας παρελθόν (και ίσως μέλλον!).

Ελπίζουμε τουλάχιστον η νέα Δημοτική Αρχή να δώσει συνέχεια σε μια τόσο όμορφη εκδήλωση προβολής του Νησιού μας και της παράδοσής του.

Πηγή: www.meganisitimes.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Μερικές Λευκαδίτικες λέξεις» - Του Δημ. Παπαδόπουλου
Επομενο αρθρο
Στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια-στην πρώτη ομάδα το Άκτιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.