HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕορταστικές δράσεις Κέντρου Νεότητας για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά

Εορταστικές δράσεις Κέντρου Νεότητας για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά

Κινηματογράφος, μουσική, χορός, παιχνίδι, λόγος, διάλογος: Γιορτινή συμπόρευση με παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς

Μια εβδομάδα και πλέον, από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 η τοπική μας Εκκλησία είχε τη χαρά της συμπόρευσης, για μια ακόμη φορά, με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μέσα από σειρά δραστηριοτήτων που οργάνωσε και υλοποίησε το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την ευλογία και τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου.

Την αφορμή έδωσαν αρχικά η γιορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας μας και στη συνέχεια η γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, γιορτή της Μητέρας για την Εκκλησία μας, που προβάλλει το σεπτό πρόσωπο της μεγάλης Μάνας, της Παναγίας μας. Έτσι:

• Το πρωινό του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου 2019 τα παιδιά του Δημοτικού παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας προβολή της παιδικής ταινίας «Φερδινάνδος» που οργάνωσαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Χιουμοριστική η ταινία, με πλήθος μηνύματα για την ειρήνη, το bullying, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αγάπη για τα ζώα, ενθουσίασε τα παιδιά.

• Το μεσημέρι της Κυριακής 27 Ιανουαρίου στην «Καταφυγή» η συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας « Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός» απέδωσε μια ζωντανή ημέρα «Γνωριμίας με τη μουσικοχορευτική μας Παράδοση». Αρχικά ο Διευθυντής της Σχολής και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Νεκτάριος Θάνος παρουσίασε στα παιδιά την ιστορική διαδρομή της Βυζαντινής Μουσικής, που έχει τις ρίζες της στη μουσική των αρχαίων προγόνων μας, διαποτίσθηκε με τα νάματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας τη βυζαντινή περίοδο και προσφέρεται σ’ εμάς σαν «δέντρο ευσκιόφυλλο», που διακλαδώνεται στην ψαλτική τέχνη (εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική) και στο δημοτικό τραγούδι (κοσμική βυζαντινή μουσική).

Στη συνέχεια, χωρισμένα σε τρεις ομάδες, τα παιδιά μυήθηκαν βιωματικά στη μουσική παράδοση της Ρωμηοσύνης, συμμετέχοντας σε ισάριθμα εργαστήρια:

α. Εκκλησιαστικής Μουσικής με τον καθηγητή Β. Μ. π. Βασίλειο Κακλαμάνη,
β. Παραδοσιακού Τραγουδιού με την καθηγήτρια Β.Μ. και υπεύθυνη της Παιδικής Χορωδίας της Σχολής κ. Μαρία Κακλαμάνη και
γ. Παραδοσιακών Χορών με τη γυμνάστρια και υπεύθυνη του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος κ. Γεωργία Κάτσενου.
Η εκδήλωση «έκλεισε» με τον πατρικό χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Θεοφίλου.
Υπενθυμίζεται ότι οι συναντήσεις της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ γίνονται κάθε Σάββατο, 10.30 – 11.30 π.μ. και της ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ κάθε Σάββατο, 2.00 – 3.00 μ.μ. στην «Καταφυγή».

• Το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ. στην «Καταφυγή» πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λευκάδας, εορταστική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος με λόγο μεστό και γλαφυρό εισηγήθηκε το θέμα: «Ο Ξένος στη διδασκαλία των Αγίων Τριών Ιεραρχών».

Με ρητές αναφορές στους Τρεις Αγίους Οικουμενικούς Διδασκάλους, ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε στην ανάγκη να μετατραπεί η Εκπαίδευση από χώρα βεβαιότητας σε γη «Αγίας Ευαισθησίας», που δεν θα περιορίζεται στην παροχή ενδύματος ή τροφής στους αναγκεμένους, αλλά θα προβάλλει το γνήσια Ορθόδοξο ήθος. Θα αρνείται δηλαδή το θηριώδες και απάνθρωπο της ατομικής σωτηρίας, αδιαφορώντας για τη σωτηρία του «άλλου», αλλά θα παρακινεί τον άνθρωπο σε μετακίνηση «από την έρημο του έχειν στη φιλόξενη γη του είναι» -όπως ο Χριστός έγινε «Μετανάστης», «Αλήτης», «Πάροικος», «Ξένος», ανέβηκε στο Σταυρό και κατέβηκε στον Άδη για να σώσει με κάθε τρόπο τον άνθρωπο.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος επεσήμανε πως ο λόγος στην εκδήλωση αυτή είναι «γιά τόν ἄνθρωπο, ξένο μέν, γυμνό ὅμως ἀπό ταμπέλες καί δυσβάστακτα πανωφόρια, ὅπως τόν βλέπουν οἱ Ἅγιοι Τρεῖς Ἱεράρχες καί τόν περιβάλλουν πρῶτα – πρῶτα μέ τή θαλπωρή τῶν λόγων τους». Σημείωσε δε πως «οἱ ἀληθινοί Χριστιανοί παραμερίζουν τό περιτύλιγμα καί βλέπουν στό πρόσωπο τοῦ κάθε ἀναγκεμένου καί ἐμπερίστατου ξένου, τοῦ κάθε «ἐλαχίστου» ἀδελφοῦ μας, τόν Ξένο ἐκεῖνον, “τὸν ἐκ βρέφους ὡς ξένον ξενωθέντα ἐν κόσμῳ· …ὃν ὁμόφυλοι μισοῦντες θανατοῦσιν ὡς ξένον· …ὅστις οἶδεν ξενίζειν τοὺς πτωχούς τε καὶ ξένους” -κατά τόν γλαφυρό ὕμνο τοῦ Μεγάλου Σαββάτου».

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των Διευθυντών Εκπαίδευσης κ.κ. Γεράσιμος Μεσσήνης (Α΄βάθμια) και Νικόλαος Κονιδάρης, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου (Β΄βάθμια).

• Το πρωί της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 αξιοποιήθηκε η σχολική αργία και διοργανώθηκε με τη βοήθεια των μεγάλων μας παιδιών μια κατασκηνωτική ημέρα, αφιερωμένη στους Αγίους Τρεις Ιεράρχες. Τα παιδιά που συμμετείχαν εκκλησιάστηκαν στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Παναγίας των Ξένων Λευκάδος, όπου κοινώνησαν και προσέφεραν αρτοκλασία. Ακολούθησε πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα στην «Καταφυγή», με περισσότερο απολαυστικό το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στους δρόμους της Λευκάδας.

• Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου 2019, ανήμερα της Υπαπαντής του Κυρίου, Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον συμπατριώτη μας εκλεκτό ομιλητή και συγγραφέα π. Βασίλειο Θερμό, ψυχίατρο παιδιών και εφήβων – δρ. Θεολογίας, ο οποίος μίλησε και συζήτησε μαζί τους το πολυσύνθετο θέμα: «Ξεκλειδώνοντας τις σχέσεις».

Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στη δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων (φιλικές, αδελφικές, ερωτικές – συζυγικές, γονιών και παιδιών κ.ά.) και στη σύγχρονη προβληματική τους, προβάλλοντας ως κατάλληλα ερμηνευτικά κλειδιά, με τη συνδρομή της θεολογικής εμπειρίας και της επιστημονικής γνώσης, το ήθος της Ελευθερίας, το μεγαλείο της Ταπείνωσης και την καθαρότητα της Αλήθειας που διακρίνονται ξεκάθαρα στη ζωή της Παναγίας μας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ που εξέδωσαν πρόσφατα ομότιτλο βιβλίο του π. Βασιλείου.

Τη συζήτηση συντόνισε η ψυχολόγος και επιστ. υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» κ. Βασιλική Κατωπόδη, ενώ τα μικρότερα παιδιά απασχολήθηκαν, παράλληλα, δημιουργικά σε διπλανή αίθουσα.

Την ομιλία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο σύνδεσμο:

• Το απόγευμα της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος ευλόγησε τη Βασιλόπιτα για τα παιδιά και τους γονείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Κέντρου Νεότητας των ενοριών Νυδριού και περιχώρων. Προηγουμένως τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσίασαν στους γονείς προβολή και κείμενα γύρω από το παιδαγωγικό θέμα «Αναζητώντας την Αλήθεια στο σκάμμα με την άμμο του κατηχητικού», εμπνευσμένο από το βιβλίο του Robert Fulgham «Όσα πραγματικά χρειάζομαι να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο». Ακόμη, διάβασαν όλοι μαζί το παραμύθι «Ο Αλέξης το προβατάκι στο Νυδρί», γραμμένο σαν αλυσιδωτή ιστορία και εικονογραφημένο από τα ίδια τα μικρότερα παιδιά. Ακολούθησε μικρή δεξίωση για παιδιά και γονείς, φροντισμένη από το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Νυδριού και τον εφημέριο π. Γεώργιο Δέλλα.


(Πηγή φωτογραφιών: “Lefkadapress).

Λευκάδα, 4 Φεβρουαρίου 2019

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Προηγουμενο αρθρο
Ξανακουνήθηκε η Ζάκυνθος από 3,9 Ρίχτερ
Επομενο αρθρο
Κι αύριο μέρα είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.