HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΕορταστικές εκδηλώσεις της Μονής Αγίου Νικολάου Ιράς

Εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής Αγίου Νικολάου Ιράς

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό ολοκληρώθηκαν, εκτάκτως φέτος το διήμερο του Σαββάτου 13ης και Κυριακής 14ης Ιουνίου 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου, με την ευκαιρία της ανάμνησης της παρόδου του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τη νήσο της Λευκάδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου και ώρα 6.30 μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τιμή που οφείλουμε να δείχνουμε στα ιερά λείψανα του Αγίου, τμήμα των οποίων φυλάσσονται μόνιμα πλέον στην Ιερά Μονή και στην ιδιαίτερη ευλογία που αντλούμε από την προσκύνησή τους.

Από νωρίς το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, πλήθος ευλαβών προσκυνητών, από όλο το νησί και όχι μόνο, κατέκλυσε τους χώρους της Ιεράς Μονής. Στο Καθολικό τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, με την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Σκιαδαρέση καθώς και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον βίο του Αγίου Νικολάου και τη σημασία της ορατής παρουσίας του στην Ι. Μονή και κατ’ επέκταση σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια. Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσέφερε ένα σετ ποτηροκαλυμμάτων εις ένδειξη αγάπης προς την αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

Μετά την απόλυση της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του εορταζομένου Αγίου πέριξ της Ι. Μονής και στη συνέχεια η ευλόγηση των άρτων υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους έτη πολλά κι ευλογημένα δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου. Με την σειρά της η Ηγουμένη, Γερόντισσα Αντωνία ευχαρίστησε προσωπικά τον Σεβασμιώτατο καθώς επίσης τον κλήρο, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τον ευσεβή λαό για την παρουσία τους και την έμπρακτη και υλική συμπαράσταση προς την ιστορική Ι. Μονή. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η αδελφότητα προσέφερε σε όλους τους προσκυνητές μοναστηριακό κέρασμα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 6.30 μ.μ. εψάλλη το Κτητορικό Μνημόσυνο των αοιδίμων αδελφών, ευεργετών και δωρητών της Ι. Μονής.

Προηγουμενο αρθρο
Μιχ.Χρυσοχοΐδης: Το Αστυνομικό Μέγαρο Λευκάδας θα κατασκευαστεί μόλις η ΕΛΑΣ παραλάβει το οικόπεδο
Επομενο αρθρο
Αυτές οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές μέχρι 28 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.