HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕπειδή οι παραλίες δεν ψηφίζουν!

Επειδή οι παραλίες δεν ψηφίζουν!

Υφιστάμεθα έναν καθημερινό βομβαρδισμό ανοησιών, που προσπαθούν να περάσουν σαν απόψεις. Και όσο απομακρυνόμαστε από το παρελθόν -ως μέτρο σύγκρισης- τόσο αμβλύνονται τα συναισθήματα και οι εικόνες που θα λειτουργούσαν ως αντανακλαστικά. Έτσι π.χ. οι υπάλληλοι είναι ήρωες όταν προσέρχονται στη δουλειά τους, οι γιατροί υπεράνθρωποι όταν κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται. Συγχαίρουμε την μηδαμινή προσπάθεια, επαινούμε τα απλά και αυτονόητα που είναι μέσα στις απλές υποχρεώσεις π.χ. των αιρετών αρχόντων.

Η άμμος στον Αϊ Γιάννη, -παρότι και φέτος μεταφέρθηκε μια μικρή ποσότητα- δεν λέει να σταθεί. Ακολουθεί την τουριστική σεζόν! Κάτι σαν τις ξαπλώστρες που τις βγάζουμε το καλοκαίρι και τις μαζεύουμε το χειμώνα! Το σημείο που πάσχει περισσότερο η περιοχή, είναι αθωράκιστο στο έλεος των κυμάτων, όπως φαίνεται σε πρόσφατες φωτογραφίες. Έχουμε μια ωραία παραλία με άμμο το καλοκαίρι και το χειμώνα η ακτή είναι έρημη, γυμνή και ξεχασμένη. Θα την θυμηθούμε το ερχόμενο καλοκαίρι. Η ύπαρξη άμμου στην παραλία είναι ένα αντιδιαβρωτικό μέσο, δεν αποτελεί απλώς ένα βολικό μέρος να ξαπλώνουμε το καλοκαίρι μετά το κολύμπι.

Όταν την άνοιξη του 2016 μεταφέρθηκε η πρώτη ποσότητα άμμου από το Κάστρο στον Αϊ Γιάννη, ήταν ακόμα σχετικά φρέσκια η νέα αιρετή διακυβέρνηση του νομού. Μετά την περιπέτεια και την άτυχη κατάληξη που είχε η άμμος, (σωροί στις παραλίες), θεωρήσαμε άτοπο οι αιρετοί μας, να καμαρώνουν και να φωτογραφίζονται με την άμμο που έπεσε στην παραλία του Αϊ Γιάννη.

(Οι φωτογραφίσεις άνευ ουσίας συνεχίστηκαν από τους αιρετούς σε άλλα ασήμαντα θέματα, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια. Μπήκαμε αισίως σε άλλη εποχή!)

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν από αυτή τη σελίδα με στοιχεία, ότι η προσάμμωση του Αϊ Γιάννη την Άνοιξη του 2016, ήταν ένα απλό σκόρπισμα άμμου. Δες εδω

Δεν ακολουθήθηκε η μελέτη που προέβλεπε συγκεκριμένη ποσότητα άμμου, σε συγκεκριμένο σημείο -αυτό με την μεγαλύτερη διάβρωση- και σε ορισμένο βάθος. Η τοποθέτηση της άμμου όπως προβλεπόταν από τη μελέτη, θα μπορούσε πιθανόν να συντελέσει στη μεγαλύτερη παραμονή της στην παραλία και ίσως στην προσωρινή θωράκισή της από την διάβρωση. Και σε κάθε περίπτωση οι μελέτες είναι για να τηρούνται. Αλλιώς γιατί γίνονται; Εδω έγιναν φιγούρες και τραβήχτηκαν φωτογραφίες.

Η προσάμμωση αποτελεί μια φυσική μέθοδο εναντίον της διάβρωσης. Τα αποτελέσματά της όμως δεν διαρκούν και πρέπει περιοδικά να επαναλαμβάνεται.

Το φετινό καλοκαίρι πάλι μεταφέραμε μερικά φορτηγά άμμο, φτιάξαμε τη βιτρίνα για δυο μήνες και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο μηδέν, ενώ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες άμμου που παραμένουν στα αζήτητα κάμποσα μέτρα παραπέρα. Λέμε, δεν μπορείς να τα βάλεις με τη φύση και ξενοιάζουμε!

Με την άμβλυνση των αισθημάτων και το παραμέρισμα της λογικής, οδηγούμαστε σε θεολογικές προσεγγίσεις. Αθωώνονται οι πάντες για την αδιαφορία και τις παραλείψεις τους και εμείς γονατίζουμε, προσευχόμαστε, περιμένοντας το μοιραίο!

Έχουμε δυο αποτυχημένες και στα κουτουρού προσαμμώσεις. Διαρκούν όσο και η τουριστική σεζόν. Το χειμώνα τα μαγαζιά στον Αϊ Γιάννη κλείνουν, ο κόσμος φεύγει και η φύση συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά, μακριά από τα βλέμματα μας. Κι εμείς παίρνουμε νέες πόζες σε νέα μεγάλα έργα! Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που θα πρέπει να σκορπίσουμε λίγη άμμο για να μην φωνάζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής και να σκεπάζουμε τις πληγές της διάβρωσης.

Οι παραλίες βλέπετε δεν ψηφίζουν!

Προηγουμενο αρθρο
Η Δωδώνη προχωρά στην ανάκληση τριών γιαουρτιών της
Επομενο αρθρο
Ο Άγγελος Σικελιανός επέστρεψε στο «σπίτι» του

2 Σχόλια

  1. anwnimos
    24 Οκτωβρίου 2017 at 09:14 — Απάντηση

    Δυστυχώς σε ότι αφορά μελέτες και τεχνικά έργα η παρούσα Δημοτική Αρχή τα αντιμετωπίζει ως μπακάλικο της γειτονιάς. Και άσχετοι και τσαπατσούληδες και πονηροί. Ίσως αδικώ το μπακάλικο.
    Όσο για φωτογραφίσεις προπαγανδιστικές είδαμε και το πλέον αμίμητο να κυκλοφορήσει στο facebook φωτογραφία με το Δήμαρχο Λευκάδας να πλένει τις πλάκες του κηποθεάτρου με πιεστικό μηχάνημα. Αμέσως έρχεται και η εικόνα του αντιδήμαρχου κ. Νικητάκη να είναι πάνω σε καρότσα αγροτικού και να μοιράζει φρούτα, στην αρχή της θητείας τους. Πολιτική καριέρα μπούρδας

  2. Ηλιας
    22 Οκτωβρίου 2017 at 19:46 — Απάντηση

    Υπαρχουν προτασεις απο καθηγητη του παν/μιου Πατρων περιπου στην αλλαγη του αιωνα προς τον δημο, για δημιουργια καθετων απλων μπλοκ απο πετρες,οπως εχουν κανει στη ζουλα(εδω που τα λεμε) στην Λυγια καποιοι επγγελματιες ή εστω οπως εγινε περιπου για την συγκρατηση της αμμογλωσας.
    Αλλα στου κουφου την πορτα…
    Τα λεφτα δεν ειναι πολλα ,Αρη και δεν συμφερει ενα απλο εργο…
    Θελουν μεγααααλα εργα να περσευει και για τις μιζες!!
    Ετσι απλα.
    Ευχαριστω

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.