HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕπερώτηση Σπύρου και απάντηση Γαλιατσάτου για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ

Επερώτηση Σπύρου και απάντηση Γαλιατσάτου για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ

Επερώτηση του επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας, Σπ. Σπύρου προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, με θέμα τα αποτελέσματα από το κλείσιμο του ΕΣΠΑ.

spiros-spirou1

Η Επερώτηση
Θέμα: Αποτελέσματα από το κλείσιμο ΕΣΠΑ 2007-2013

Την 31η Δεκεμβρίου 2015 έκλεισε η τέταρτη προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2007-2013 και παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης πολλά έργα έμειναν στη μέση.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ΕΣΠΑ, μολονότι έκλεισε εορταστικά με γλυκίσματα, την 31/12/ 2015 σε συνάντηση εργασίας που είχατε με τους Αντιπεριφερειάρχες, μία εκδήλωση ανακόλουθη με τη διακυρηγμένη αριστερή σας ευαισθησία, μας άφησε αρκετή πικρία ως προς τα αποτελέσματά του.

κ Περιφερειάρχη,
Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η χώρα μας κινείται σε ένα αβέβαιο μέλλον, με καλπάζουσα ανεργία και φτώχεια, με χαμηλή παραγωγικότητα, με εξαντλημένους του πολίτες από τα υπερβολικά βάρη. Και έχουμε υποχρέωση να αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Παρά τη δική σας προσπάθεια να κρατήσετε υποκριτικά τα προσχήματα, έπεσε η μάσκα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που τόσες ελπίδες καλλιέργησε στους Έλληνες μέχρι να πάρετε την εξουσία, και εισέπραξε και η Περιφέρειά μας τα αποτελέσματα τις αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας.

Υποχρηματοδότηση, απραξία, στασιμότητα σημαντικών έργων, απώλεια πόρων και δημιουργία νέας σειράς ημιτελών έργων είναι μερικά από τα επιτεύγματά σας.

Συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεις Ιονίων Νήσων ξεκίνησε με προϋπολογισμό 281 εκατομμύρια ΕΥΡΩ και έκλεισε με 205 κοινοτική συμμετοχή. Η απώλεια πόρων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ΕΥΡΩ κοινοτικής συμμετοχής. Κι αυτό γιατί έργα που σας παραδώσαμε συμβασιοποιημένα ή υπό κατασκευή δεν προχώρησαν. Λίγο τα capital control, λίγο οι ιδεοληψίες σας, λίγο οι λανθασμένες σας επιλογές σας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Δύο σημαντικά έργα στη Ζάκυνθο σταμάτησαν. Η οδική ασφάλεια Ζακύνθου προϋπολογισμού 4.273.485 ΕΥΡΩ και ο δρόμος Αλυκές Ξύγια προϋπολογισμού 2.551.872 ΕΥΡΩ, θύματα και αυτά της αδράνειάς σας και της ολιγωρείας σας. ΘΑ ολοκληρωθούν και αυτά άραγε απο εθνικούς πόρους;

Στην Κεφαλλονιά.

Το έργο Λειτουργική Αποκατάσταση – Ασφάλεια αριθμ 25 επαρ. οδός (ΠΕΡΙΟΧΉ ΧΑΡΑΚΑΣ). Για τρίτη χρονιά ο δρόμος παραμένει κλειστός, με μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Βόρειας κυρίως Κεφαλλονιάς. Πώς και πότε θα τελειώσει;

Στη Λευκάδα.

Διαπλάτυνση Διαύλου.

Η σύμβαση υπογράφηκε την 06/03/2013 με προϋπολογισμό μετά την έκπτωση 19.562.221 ΕΥΡΩ. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά και την τρίτη παράταση της τρίτης αποκλειστικής προθεσμίας; Τί εχει γίνει με τη διάθεση της άμμου;
Ποια η πορεία της Μαρίνας στη Βασιλική και του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας;

Στην Κέρκυρα όλα έμειναν εκεί που σας τα αφήσαμε. Εκτός απο το τμήμα του παραλιακού δρόμου στο λιμάνι που σας το παραδώσαμε και αυτό συμβασιοποιημένο. Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε τη διάχυτη εντύπωση ότι είσαστε αντιΚερκυραίος, αλλά είναι αλήθεια ότι η κατάντια της Κέρκυρας επί των ημερών σας δεν έχει προηγούμενο. Να ξεκινήσω απο το έργο της Γαρίτσας (Τοίχος του ΝΑΟΚ). Πριν από μήνες, η οικονομική επιτροπή της ΠΙΝ ενέκρινε συμπληρωματική σύμβαση για το έργο αυτό. Σας ερωτώ: έχει υπογραφεί η σύμβαση; δε νοιώθετε την υποχρέωση να ενημερώσετε τους Κερκυραιους και το περιφερειακό συμβούλιο για την προοπτική αυτού του έργου;

Το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά εμείς δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε. Ευελπιστούμε να το ολοκληρώσετε εσείς. Μπορείτε όμως να μας ενημερώσετε για την πρόοδο αυτού του έργου και ποια θα είναι η τύχη του; ‘Οπως ενημέρωση ζητάμε και για την παράκαμψη των Αυλιωτών. Τη μετατρέψατε σε γεφύρι της Άρτας. Δεν θα επεκταθώ για τη ΒΙΛΛΑ ΡΟΣΑ, το γιατί ακόμα ένα έργο του πολιτισμού πάει στις καλένδες, ούτε για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στα παλιά δικαστήρια.

Κλείνοντας την επερώτηση αυτή σας ερωτώ πόσα είναι ανά περιφερειακή ενότητα τα ημιτελή έργα του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά

«Σιγά…….ο κ. Σπύρου κοιμάται ( κι ονειρεύεται!) » ή « η αυτογελοιοποίηση ενός πολιτικάντη»

galiatsatos-thodoros-660x330

Είναι μειονέκτημα στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνία κάποιος να ζει και να φέρεται έχοντας δημιουργήσει ένα δικό του φανταστικό κόσμο που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Σχεδόν πάντοτε έχει αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο.

Όταν όμως αυτό συμβαίνει και σε κάποιον που ασχολείται με την πολιτική , τότε η γελοιοποίηση του είναι ίσως η πιο ανώδυνη συνέπεια της συμπεριφοράς του.

Μια τέτοια περίπτωση έχουμε μπροστά μας στο πρόσωπο του κ. Σ. Σπύρου που ως περιφερειακός σύμβουλος και πρώην περιφερειάρχης απηύθυνε επερώτηση στον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο με την ευκαιρία της λήξης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, κατηγορώντας τον ίδιο και την Περιφερειακή Αρχή για «απώλεια πόρων, λανθασμένες επιλογές, καθυστέρηση υλοποίησης έργων, αντικερκυραϊσμό (!) » διανθίζοντας το κείμενο με «παραινέσεις» για την Αριστερά και την ηθική της.

Αισθανόμαστε την υποχρέωση , να τον βοηθήσουμε να βγει από το «όνειρο» που βρίσκεται και να επανέλθει στην πραγματικότητα.

• Είναι αυτός ο ίδιος που από την 1/1/2011 που ανέλαβε μέχρι την 31/8/2014 που παρέδωσε την ΠΙΝ στην ΑΝ.Α.Σ.Α , απορρόφησε το 28% των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλαδή για το ολοκληρώσει θα χρειάζονταν δεκατέσσερα χρόνια!
• Είναι αυτός ο ίδιος που με την πολιτική του κατάφερε στις 31/8/2014 να μην έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ σε 18 από τα 33 διασυνοριακά προγράμματα που συμμετείχε η ΠΙΝ .
• Είναι αυτός ο ίδιος που με τις ενέργειες και τις παραλείψεις του κατέστησε ουραγό την Περιφέρεια μας στην αναπτυξιακή προσπάθεια και καταβαράθρωσε την αξιοπιστία της ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης.
• Είναι αυτός ο ίδιος που στους 44 μήνες της θητείας του απένταξε με την δική του υπογραφή από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 είκοσι τέσσερα (24) έργα πολύτιμα για την κοινωνία και την οικονομία όπως δυο σχολεία, ένα ειδικό σχολείο, ένα γηροκομείο, ένα θέατρο, δυο λιμενικά έργα, υδρεύσεις, αρχαιολογικά μνημεία, ψηφιακά συστήματα, κα συνολικού προϋπολογισμού 56.000.000 ευρώ!
• Είναι αυτός ο ίδιος που προφανώς ενεργώντας ως «φιλοκερκυραίος» από αυτά τα παραπάνω 24 έργα που απένταξε με την υπογραφή του και τα στέρησε από την κοινωνία και την οικονομία , τα δέκα (10) είναι έργα της Κέρκυρας προϋπολογισμού 27.500.000 ευρώ!
• Είναι αυτός ο ίδιος που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του έστρωσε το έδαφος για να χάσει η ΠΙΝ πολύτιμους πόρους 5,87 εκατ. Ευρώ από ένα συρφετό άνομων συμφερόντων.
• Είναι αυτός ο ίδιος που με την αποδεδειγμένη κακοδιαχείριση του ως πρόεδρος μετέτρεψε την ΕΤΙΝ από εταιρεία προβολής και προώθησης του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά σε γραφείο εξυπηρέτησης και ταξιδιών αναψυχής των «ημετέρων», στερώντας την τουριστική οικονομία από ένα σημαντικό εργαλείο.
Και ο κατάλογος των επιτευγμάτων του κ. Σ. Σπύρου μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν. Φθάνει προς το παρόν.

Κι αν μπόρεσε να επανέλθει στην πραγματικότητα, ας μάθει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την πορεία του προγράμματος και των έργων της ΠΙΝ.
Η ΠΙΝ απορρόφησε το 105,9% της Κοινοτικής Συνδρομής του ΕΣΠΑ 2007-2013 πραγματοποιώντας υψηλούς ρυθμούς απόδοσης τους τελευταίους 16 μήνες και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην συνολική επιτυχία της χώρας που έφθασε στο 98%.
Παράλληλα όλα τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα της ΠΙΝ που δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι 31/12/2015 συνεχίζουν να εκτελούνται για να αποδοθούν στην οικονομία επ ωφελεία των συμπολιτών μας και της ευημερίας τους.

Η ΠΙΝ με την καθοδήγηση της ΑΝ.Α.Σ.Α και την μεγάλη στήριξη και αγάπη των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας ,προχωρεί ήδη στην υλοποίηση του νέου σχεδίου που έχουν ανάγκη τα νησιά μας

Προηγουμενο αρθρο
Οι Εγκρεμνοί στις 17 ωραιότερες ελληνικές παραλίες σύμφωνα με την Telegraph
Επομενο αρθρο
Κατατέθηκε η πρώτη δόση τους σταφυλοπαραγωγούς

1 Σχόλιο

  1. κωστας
    23 Ιανουαρίου 2016 at 09:40 — Απάντηση

    Πολυ γκαιμπελιστικο ρε παιδι μου αυτο το στυλ της απαντησας,εκτος και στοχο εχει να κρυψει κι οχι ν απαντησει.Μ επιασες ..πολι μου??

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.