HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕπισκεφτήκαμε την περίφημη Οπερα της Βιέννης -Σπάνιες τοιχογραφίες, αγάλματα του Ροντέν, ταπισερί με φύλλα χρυσού… [εικόνες]

Επισκεφτήκαμε την περίφημη Οπερα της Βιέννης -Σπάνιες τοιχογραφίες, αγάλματα του Ροντέν, ταπισερί με φύλλα χρυσού… [εικόνες]

Χριστούγεννα και η Οπερα της Βιέννης υποδέχεται χιλιάδες κόσμου από όλα τα μέρη της γης που συρρέουν για να παρακολουθήσουν τους εξαίρετους μουσικούς της αλλά και να ζήσουν την εμπειρία μέσα στο χρυσοποίκιλτο κτίριο.

Επί σκηνής η μοναδική όπερα που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, ο «Ευγένιος Ονέγκιν». Η συγκεκριμένη όπερα θεωρείται κλασικό δείγμα ρωσικής λογοτεχνίας μιας και είναι ένα μυθιστόρημα σε στίχους, γραμμένο από τον Αλεξάντρ Πούσκιν.

Το εμβληματικό κτίριο της Βιέννης

Η όπερα της Βιέννης (Vienna State Opera) είναι ένα εμβληματικό κτίριο το όποιο ξεκίνησε να χτίζεται το 1861 και άνοιξε τις πύλες του 25 Μάιου 1869. Έχει χωρητικότητα 1709 καθήμενων θεατών και 567 ορθίων.
Τα μέλη της διάσημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης προέρχονται από την ορχήστρα της Όπερας της Βιέννης.

Η σκηνή και η πλατεία με τα θεωρεία καταστράφηκαν ολοσχερώς το 1945 και ξαναχτίστηκαν από την αρχή, σύμφωνα με τα πρωτότυπα σχέδια. Διατηρήθηκε η πλατεία σε σχήμα πετάλου, 3 όροφοι με κλειστά θεωρεία και 2 εξώστες

Ο Αντώνης Μακρίδης, στέλεχος εταιρείας πληροφορικής, με αγάπη για τη φωτογραφία, ταξίδεψε στη Βιέννη και μοιράζεται με το iefimerida την εμπειρία του. «Μπαίνοντας μέσα εντυπωσιάζεσαι από τις μαρμάρινες σκάλες και την διακόσμηση στους τοίχους και την οροφή. Αλλά εκεί που πραγματικά νιώθεις δέος είναι όταν κάθεσαι στην θέση σου και νιώθεις όλη την ιστορία του χώρου να σε κατακλύζει» αναφέρει ο Αντώνης Μακρίδης.

Πολυτέλεια και ατμόσφαιρα εποχής, Πολυέλαιοι, νωπογραφίες, ταπισερι και προτομές συνθετών στην αιθουσα

Η χρυσοποίκιλτη αίθουσα της Οπερας της Βιέννης

Η μνημειώδης μαρμάρινη σκάλα, που από την είσοδο οδηγεί στα πλαϊνά θεωρεία, είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες, καθρέφτες, αγάλματα και πολυελαίους.
Δυο μενταγιόν του γλύπτη Josef Cesar φέρουν τα πορτρέτα των σχεδιαστών του κτιρίου A. S. von Sicardsburg και E. van der Nüll. Πάνω από αυτά δυο πίνακες του Johann Preleuthner συμβολίζουν το Μπαλέτο και την Όπερα.

Τα 7 αλληγορικά αγάλματα του Josef Gasser αναπαριστούν τις 7 τέχνες: την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, την ποίηση, το χορό, τη μουσική, το δράμα και τη ζωγραφική. Η τοιχογραφία της οροφής αναπαριστά την Τύχη που σκορπά τα δώρα της.

Σελφι στη μαρμάρινη σκάλα και ανάπαυλα στο «Σαλόνι του τσαγιού»

Ανάμεσα στις σκάλες και τα άλλα κεντρικά θεωρεία βρίσκεται «το Σαλόνι του τσαγιού» τέως Σαλόνι του αυτοκράτορα, στο οποίο δεσπόζει το τζάκι που περιβάλλεται από κολώνες και καθρέφτες. Αυτός ο χώρος οδηγεί στο τέως Βασιλικό Θεωρείο, που φιλοξενούσε την αυτοκρατορική οικογένεια και τους καλεσμένους της.

Η νωπογραφία της οροφής αναπαριστά τη Μουσική, μαζί με άλλες μυθολογικές μορφές, πάνω στα φτερά ενός αϊτού. Η οροφή και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένα με φύλλα χρυσού 22 καρατίων. Τη διακόσμηση συμπληρώνουν αγάλματα και ταπισερί με τα αρχικά του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄.

Το Φουαγιέ Σβιντ έχει πάρει το όνομά του από τα 16 έργα του αυστριακού ζωγράφου Μόριτς φον Σβιντ , που κοσμούν τους τοίχους. Οι πίνακες αναπαριστούν διάφορες όπερες και κάτω από κάθε ελαιογραφία έχει τοποθετηθεί η προτομή του αντίστοιχου συνθέτη. Μεταξύ αυτών και η προτομή του Γκούσταβ Μάλερ, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ροντέν στα 1909

Ο χώρος της ορχήστρας έχει εμβαδόν 123τ.μ. και χωρά 110 μουσικούς. Τα ξύλινα ταβάνια πάνω από τη σκηνή αντικαταστάθηκαν, για λόγους πυρασφάλειας, από τσιμεντένιες πλάκες και για τους ίδιους λόγους έχουν προστεθεί 3 σιδερένιες αυλαίες, η κεντρική, η οποία χωρίζει τη σκηνή από την πλατεία και είναι διακοσμημένη με μια σκηνή από την όπερα του Γκλουκ Ορφέας και Ευρυδίκη και δυο πλαϊνές που χωρίζουν τη σκηνή από τα παρασκήνια.

Δεν απαιτείται επίσημο ένδυμα για την Οπερα της Βιέννης

«Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε την πόλη αξίζει να δείτε μια παράσταση στην Όπερα της Βιέννης ακόμα και αν κάποιος δεν είναι γνώστης του είδους».
Καλό είναι να έχετε κλείσει τα εισιτήρια σας νωρίτερα γιατί συνήθως εξαντλούνται ή μένουν απούλητα τα πολύ ακριβά και είναι προτιμότερο να κάνετε κράτηση από το επίσημο site της όπερας.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν απαιτείται επίσημη ενδυμασία για να παρακολουθήσεις την παράσταση» τονίζει ο Αντώνης Μακρίδης

Η πρόσοψη του κτιρίου έχει διατηρηθεί ακέραιη από το 1869. Την κοσμούν νέο-αναγεννησιακά τόξα και η λότζια της, που προεξέχει, τονίζει το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου.

Τα δυο έφιππα αγάλματα που δεσπόζουν στις πλαϊνές κορυφές του κτιρίου αντιπροσωπεύουν τα δυο φτερωτά άλογα της Ερατούς, που ιππεύουν οι αλληγορικές μορφές της Αρμονίας και της Ποίησης. Έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ernst Julius Hähnel

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Πολιτογραφήθηκε Έλληνας ο Τομ Χανκς
Επομενο αρθρο
Γέμισε η Καρυά χαμογελαστά προσωπάκια με κρύες μύτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.