HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΕπτανησιακή Λογοτεχνία: Παρελθόν-Παρόν και Μέλλον

Επτανησιακή Λογοτεχνία: Παρελθόν-Παρόν και Μέλλον

Μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας της Διοικούσας Επιτροπής, (και στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας», υλοποιήθηκε στην Κεφαλονιά 20 και 21 Αυγούστου 2014.

Έτσι, και μέσα σε περιόδους ολικής σχεδόν άπνοιας, όλως αιφνιδίως βρεθήκαμε να συζητάμε στην Κεφαλονιά για τις ρίζες της Επτανησιακής ποίησης, για το τι είναι σήμερα η λογοτεχνία στα Επτάνησα και για τη γενικότερη καλλιτεχνική δημιουργία. Για ό,τι προσδιορίζομε ως τοπικό αλλά και για ό,τι ενδεχομένως μπορεί να θεωρηθεί ως παγκόσμιο. Για τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία εντέλει και τις δυνατότητές της σ’ένα εξαιρετικά σύνθετο πλέον κόσμο όπου η συνθετότητα δεν μπορεί να είναι πηγή αποσύνθεσης και διαρκώς επιταχυνόμενης φθοράς.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων επιχειρεί να διανοιξει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας τόσο μεταξύ των Επτανησίων λογοτεχνών όσο και μεταξύ των λογοτεχνών και των κατοίκων των νησιών, θεσμοθετώντας ενδεχομένως την εκδήλωση ώστε αυτή να πραγματοποιείται και σε διαφορετικό κάθε φορά νησί της Επτανήσου και με διευρυμένους στόχους και συμμετοχή.

Το γεγονός έχει τεράστια σημασία: Και για να υποβοηθηθεί, με πολλούς τρόπους η λογοτεχνική και η γενικότερη καλλιτεχνική δημιουργία στα Επτάνησα, και για να καταστεί αυτή η δημιουργία γνωστή, όπου στοιχεία τοπικότητας ή ευρύτερης σύνθεσης, μπορεί να καταδειχθούν και ως στοιχεία παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας.

Η Επτάνησος έχει ακόμη ισχυρά αποθέματα πνευματικότητας σε κάθε μορφή δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της καλλιτεχνικής και της επιστημονικής δημιουργίας. Γεγονός που αφ’εαυτού διευρύνει και τα προγράμματα εκπαίδευσης. Που σημαίνει και μια άλλη δυνατότητα κατανόησης των πραγμάτων του κόσμου, μια άλλη κατάσταση συνειδητότητας για το ανθρώπινο ον.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μας βοηθάει να θέσομε κάποια στιγμή και όλα τα μεγάλα ζητήματα της λογοτεχνίας και της τέχνης γενικότερα. Δηλαδή για το τι είναι και τι δεν είναι λογοτεχνία στις μέρες μας και γενικότερα για το τι είναι και τι δεν είναι τέχνη. Για το τι είναι και τι δεν είναι γενικά πολιτισμός, ως περιέχον το σύνολο της ανθρώπινης παρουσίας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να επαινέσω τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής-κάτι που από έλλειψη χρόνου δεν έγινε το βράδυ της εκδήλωσης-: τον Πρόεδρο κ. Μαραβέγια, τους Αντιπροέδρους κ. Δραγώνα και κ. Πολίτη, τα μέλη της Διοικούσας που δεν έτυχε να γνωρίσω, τον κ. Τσακιρέλλη, για την πρόσκληση σε μια ωραία εκδήλωση, υψηλής τελικά πνευματικότητας. Αλλά και για τους γενικότερους σχεδιασμούς και τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν, σε δυσχερείς καιρούς, ώστε να καταστεί το Ίδρυμα διεθνής πόλος εκπαίδευσης και καινοτομίας. Να συγχαρώ επίσης τους επιφανείς Επτανησίους, γενικότερα, που με τις παρεμβάσεις και τον αγώνα τους πέτυχαν να περισωθεί το Ίδρυμα, του οποίου η διαρκής παρουσία στα Επτάνησα είναι ανυπολόγιστα πολύτιμη. Για την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, κάτι που οφείλουν έγκαιρα να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι των νησιών και να υπερασπιστούν επιτυχώς αυτή τη μεγάλη υπόθεση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη διαρκή παρουσία του στα Επτάνησα.

Το Ίδρυμα έχει ήδη πάρει σημαντική θέση στην πνευματική ιστορία της Επτανήσου, όπου ως προς τη θεσμοθετημένη τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει υψηλή παράδοση: Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα (1824)-το πρώτο πανεπιστήμιο στον Ελλαδικό χώρο-, Διδασκαλείον Τριετούς Φοιτήσεως στην Κέρκυρα (1876), (που είχεν εκπαιδεύσει δασκάλους που ανταποκρίνονταν στο αίτημα αναβάθμισης της υποβαθμισμένης τότε ελληνικής εκπαίδευσης), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (1984) στην Κέρκυρα, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (2003) στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα. Είναι το μόνο που καλύπτει νησιά της Επτανήσου εκτός της Κέρκυρας.

Ελπίζομε ότι και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε μια μορφή σύζευξης και συνύπαρξης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ιονίων Νήσων, κάτι που και οι πνευματικοί άνθρωποι της Κέρκυρας θα συνδράμουν και ο λαός της Κέρκυρας, γεγονός που και το γενικότερο status της γνώσης μπορεί να επηρεάσει θετικά, και να ασκηθεί ευρύτερη πολιτισμική επήρεια και ώσμωση σε όλη την Επτάνησο, από την Κέρκυρα ως τα Κύθηρα. Σε καιρούς που αυτή η επήρεια καθίσταται όλο και περισσότερο αναγκαία μέσα στην πολιτισμική πραγματικότητα των ημερών μας. Και επιτέλους είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι εξακολουθούμε να υπάρχομε και ως Επτανήσιοι.

Σπύρος Βρεττός
Συγγραφέας-Διδάκτορας Φιλολογίας

Προηγουμενο αρθρο
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου – Εκλογή Μελών Προεδρείου
Επομενο αρθρο
Φωτορεπορταζ από τη Γιορτή Ψαριού στο λιμάνι της Λυγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.