HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά (1983-1986)

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά (1983-1986)

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Ήταν το 1983 που η Κλεοπάτρα Δίγκα, έκανε μια πρόταση στο Πνευματικό κέντρο του δήμου μας: Να «στήσουμε» ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης για τα παιδιά της Λευκάδας.

Μας εξήγησε πως το έχει συλλάβει κι είπαμε σαν Πνευματικό Κέντρο, το ναι.

Ζήτησε μια μεγάλη αυλή, νοβοπάν βαμμένα άσπρα στους τοίχους, μερικά απλά τραπέζια στενόμακρα, ένα μαγνητόφωνο, χρώματα και πινέλα και ρολά, πολλά ρολά, χαρτί άσπρο του μέτρου. Απ’ τα παιδιά ζητήσαμε να έρχονται με πουκαμίσες άσπρες π.χ. ένα πουκάμισο άσπρο του πατέρα τους.

Στον κήπο της τότε ΝΕΛΕ, στην οδό Μητροπόλεως στήθηκε το ανοιχτό αυτό εικαστικό εργαστήρι και καλέσαμε τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν με τέτοια μαζικότητα που προσπαθήσαμε αλλά καλύψαμε όλες τις αιτήσεις.

Τα παιδιά, κάτω απ τα δέντρα, ακούγοντας μουσική από κλασσικούς αλλά και συγχρόνους έλληνες συνθέτες, ζωγράφιζαν τον κόσμο τους, τον κόσμο των παιδιών, με αθώα αλλά και ερευνητική έκφραση.

Το εργαστήρι λειτούργησε για 3 ή 4 χρόνια, δεν θυμάμαι καλά και χρηματοδοτείτο από το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς.

Τα παιδιά μουτζουρωμένα αλλά χαρούμενα μέσα στα άνετα ρούχα που φορούσαν είχαν την απόλυτη ελευθερία να εκφράσουν όπως ήθελαν το κεντρικό θέμα που τους έδινε και περιέγραφε η κ.Δίγκα ή ό,τι θέμα ήθελαν ή ακόμα και να μπερδεύουν τα… χρώματα.

Ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδιά μέσα στις κάτασπρες πουκαμίσες τους που είχαν πλέον γίνει πολύχρωμες, ένιωθαν την ελευθερία να μουτζουρώνονται αλλά και να εκφράζονται χωρίς «μη» ή «δεν πρέπει»…

Στο τέλος από το καλοκαιρινό αυτό σεμινάριο ελεύθερης έκφρασης, γινόταν έκθεση όλων των έργων και τα παιδιά έδιναν ραντεβού για την επόμενη χρόνια.

Η Κλεοπάτρα Δίγκα είναι εικαστικός, ζωγράφος, σκηνογράφος, απόφοιτος της ΑΣΚ Τεχνών, όπου φοίτησε με υποτροφία και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, επίσης με υποτροφία.
Μετά το 1985 η Κλεοπάτρα Δίγκα, δημιούργησε μεγάλη σχολή εικαστικών προσκεκλημένη του δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου και σημερινού πρόεδρου του σωματείου «Διάζωμα».  Η Καλαμάτα από την εποχή  του Σταύρου Μπένου, μεγαλούργησε σε θέματα πολιτισμού με κορωνίδα τα εικαστικά αλλά και το φεστιβάλ χορού που ακόμα είναι κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός για τον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο.

Παναγιώτης Σκληρός       Νοέμβρης 2020

Προηγουμενο αρθρο
Θ. Καββαδάς: «Θα συνεχίσω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για το καλό της Λευκάδας ακόμα κι αν ενοχλείται ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ»
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός- Ελλάδα: 1152 νέα κρούσματα - 7 νέοι θάνατοι- 153 διασωληνωμένοι

7 Σχόλια

  1. Hfestionas
    6 Νοεμβρίου 2020 at 00:27 — Απάντηση

    Δίπλα στη λίστα των μελών, βάλτε τη σημερινή και κάνετε σύγκριση!!!

  2. Costiskontogeorgis
    5 Νοεμβρίου 2020 at 23:21 — Απάντηση

    Και επάνω στου Μπόλαρη στο νηπιαγωγείο κάναμε εμείς

  3. Ευα
    4 Νοεμβρίου 2020 at 09:09 — Απάντηση

    Τι όμορφα και δημιουργικά καλοκαίρια! Τίποτε δεν ήταν βαρετό! Εικόνες,χρώματα και θύμισες πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας! Μακάρι να γινόταν κάτι και για τα δικά μας παιδιά … Ίσως η αντιπρόεδρος του Πνευματικού που είναι και η ειδικότητά της να οργανώσει κάτι, όχι μόνο για τα καλοκαίρια αλλά για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κάτι που ο πολιτισμός της Λευκάδας το χρειάζεται και το απαιτεί!!

  4. Σάντας Σπυρος
    3 Νοεμβρίου 2020 at 12:05 — Απάντηση

    Υπέροχο θέμα Παναγιώτη, δεν έχει αναφερθεί κανείς σε αυτό. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρονια που συμμετείχα στην εν λόγω δραστηριότητα. Θέλω όμως να επισημάνω οτι για δυο καλοκαίρια πραγματοποιήθηκε στο προαυλιο του 3ου Δημοτικού σχολείου μπροστά απο το Νηπιαγωγείο.

  5. ΣΟΦΙΑ
    3 Νοεμβρίου 2020 at 10:59 — Απάντηση

    Πόσα χρόνια πίσω με πάει αυτή η φωτογραφία!! Το κοριτσάκι τέρμα αριστερά είμαι εγώ.Τα ωραιότερα δημιουργικά και ξέγνοιαστα παιδικά μου καλοκαίρια.

  6. Μαρία
    3 Νοεμβρίου 2020 at 08:31 — Απάντηση

    Τωρα το παρατηρησα!! Εχετε δικιο. Πολυ σημαντικοι ανθρωποι των γραμματων αλλα και της κοινωνιας στη συνθεση αυτου του πνευματικου κεντρου!!!

  7. Γιάννης Μ.
    2 Νοεμβρίου 2020 at 19:58 — Απάντηση

    Αγαπητέ μου, και μόνο η δημοσίευση των ονομάτων που στελέχωναν το πνευματικό Κέντρο λέει πολλά…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.