HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕργατικό Κέντρο Λευκάδας: Καθολική συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: Καθολική συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Καθολική συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου

Εργαζόμενοι εργαζόμενες

Σύμφωνα με τη εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, όλος ο δημόσιος τομέας και η δημόσια υγεία-πρόνοια πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός στο να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, και ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο θεσμοθετούν το εργαλείο της αξιολόγησης.

Ο νόμος της αξιολόγησης στο χώρο της υγείας υπηρετεί την εμπορευματοποίηση της. Η αξιολόγηση των υγειονομικών πάει πακέτο με το κατά πόσο προωθούν τα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια (έσοδα) στη λειτουργία του «Νοσοκομείου –Α.Ε.». Εδώ το Νοσοκομείο Λευκάδας διεκδικεί εύσημα.

Η λειτουργία του συστήματος υγείας συνδέεται όλο και περισσότερο με την αύξηση των πληρωμών των ασθενών, με την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με το κυνήγι των εσόδων-κερδών. Συνδέεται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δράσης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με ανάλογα κριτήρια να αξιολογεί και τα νοσοκομεία και το προσωπικό. Η συνέχιση της λειτουργίας ή όχι μιας κλινικής θα εξαρτάται από το αν αποφέρει έσοδα ή όχι, και όχι αν καλύπτει υπαρκτές λαϊκές ανάγκες. Θα αυξηθούν τα τμήματα και οι λειτουργίες των νοσοκομείων που θα εκχωρηθούν στους επιχειρηματίες.

Η αξιολόγηση είναι εργαλείο για τις επόμενες περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα (από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών κλπ), για τη διεύρυνση μιας δεξαμενής «διαθεσίμων» προς απόλυση, για την κινητικότητα, για τη συνεχή συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Με την «αξιολόγηση» η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το «Νόμος και τάξη», την πλήρη υποταγή.

Δεν πρόκειται λοιπόν για «ψευτοαξιολόγηση», δεν είναι «προσχηματική», είναι ουσιαστική και πλήρως αντιδραστική.

Δεν την φέρνουν τα μνημόνια αφού έχει εφαρμοστεί και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνια.

Πέρα από το ότι είναι σχεδιασμένη χρόνια πριν, είναι ξεκάθαρο ότι όποια μορφή και να πάρει, με όποιο τρόπο κι αν γίνει, με ποσοστώσεις ή κλίμακες, συνεντεύξεις κι ερωτηματολόγια ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ & ΣΤΟΧΕΥΣΗ αφού συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των «δημόσιων» υπηρεσιών υγείας κι υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες «υγιείς» ή μη δεν πρόκειται ποτέ να φέρουν ένα σύστημα γνήσιας αξιοκρατικής αξιολόγησης που θα μετράει τη δουλειά μας πχ ως υγειονομικών με δείκτες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας του λαού. Κι αυτό, όχι γιατί δεν έχουν δείκτες και κριτήρια, αλλά γιατί τα δικά τους κριτήρια σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου ως επιχείρησης, με κέρδη εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Όσο θα είναι η υγεία πεδίο επιχειρηματικής δράσης, τόσο θα μεγαλώνει η εκμετάλλευση ασθενών και προσωπικού.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν καθολικά την αξιολόγηση της επιχειρηματικής δράσης, τη μείωση των μισθών, την κινητικότητα και τις απολύσεις!

Δεν αυτοαξιολογούμαστε και δεν αξιολογούμε!

Ασπίδα μας είναι η αλληλεγγύη, η μαζική καταδίκη και απόρριψη!

ΛΕΥΚΑΔΑ 28-6-2014
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγουμενο αρθρο
Βόλτα στη Κουζούντελη, Λευκάδα 1962
Επομενο αρθρο
«ΗΠΑ: Προτείνουν τη Λευκάδα για ήρεμες διακοπές»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.