HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕρώτηση του βουλευτή Θανάση Καββαδά για τον ΕΝΦΙΑ

Ερώτηση του βουλευτή Θανάση Καββαδά για τον ΕΝΦΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 27 Απριλίου 2016

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των φορολογούμενων από τον ΕΝΦΙΑ

Τις νέες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για εκατομμύρια νοικοκυριά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου και την μείωση του αφορολογήτου ορίου επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καταγγέλλει με ερώτηση που συνυπέγραψε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς μαζί με άλλους 66 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων ζητείται για πολλοστή φορά από τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει αναλυτικά το ποσό που αναμένει η κυβέρνηση να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, μετά τις αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση δεδομένου ότι:

• Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώνεται από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ επί των αντικειμενικών αξιών.
• Αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατά 25% για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.
• Θα αυξηθεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφού στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον η μείωση του 20%, που ίσχυε μέχρι πέρυσι.
• Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ, θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αύξηση φόρου ακόμα και σε ποσοστό 300%.
• Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
• Αυξάνεται από 2,5 σε 3,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους.
• Επίσης, αυξάνεται, για τα ακίνητα τους, από 2,5 σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης για τις εταιρείες επενδύσεων.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι μόλις ο ένας στους οκτώ πολίτες, θα δει αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δεν ισχύουν και θα καταρρεύσουν με την αποστολή των σημειωμάτων, στα οποία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Οι λόγοι απόκρυψης των στοιχείων, είναι απόλυτα κατανοητοί, καθώς, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, κάτι τέτοιο θα ξεσκέπαζε το μέγεθος της υποκρισίας μιας κυβέρνησης που προεκλογικά υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση - ενημέρωση Επιτροπής Γονέων τελειόφοιτων Λυκείων
Επομενο αρθρο
Δρομολόγια και extra δρομολόγια Καστού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.