HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΕσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Ηλία στο Σπανοχώρι

Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Ηλία στο Σπανοχώρι

Πλήθος κόσμου ανηφόρισε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ηλία, που βρίσκεται σε ύψωμα απέναντι από το Σπανοχώρι παραμονή της γιορτής του Αγίου, για τον εσπερινό που τελέστηκε την Τετάρτη το βράδυ. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία μέρους της Χορωδίας του Αγίου Νικολάου που έψαλλε.

Ίσως είμαστε οι μοναδικοί που φτάναμε μέχρι εκεί για πρώτη φορά. Από όσους γνωστούς είδαμε και συνομιλήσαμε, οι περισσότεροι έρχονται κάθε χρόνο και για έναν επί πλέον λόγο, πέραν του θρησκευτικού καθήκοντος.

Μετά τον εσπερινό και την αρτοκλασία οι γυναίκες του χωριού έχουν ετοιμάσει και μοιράζουν κουρκούτι, σπερνά και λαδόπιτα. Ένα όμορφο τελετουργικό με αυτά τα παραδοσιακά εδέσματα, τόσο γευστικά, που φέρνουν στο νου παιδικές μνήμες…

Η περιοχή όπως μάθαμε, είναι γνωστός τόπος επίσκεψης στους τουρίστες, λόγω της εκπληκτικής θέας που έχει. Πρόκειται για ένα επιβλητικό τοπίο, μοναδικής ομορφιάς.

Λίγα λόγια για το εκκλησάκι που τα πολύ παλιά χρόνια ήταν Μοναστήρι:
«Παλαιό μονύδριο, σε ύψωμα απέναντι από το χωριό Σπανοχώρι, με εξαιρετική θέα προς την πόλη της Λευκάδας και τον Κάμπο της μέχρι και στα βουνά της Ηπείρου και της Στερεάς.
Χρονολογείται τουλάχιστον από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Λευκάδα (1479-1684). Αργότερα, οι Ενετοί παραχωρούσαν δικαίωμα «πατρωνείας δημοσίου δικαίου» επί της Μονής και της μεγάλης περιουσίας της σε κληρικούς, για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση των εισοδημάτων της.
Μετά το θάνατο του τελευταίου «πάτρωνος», ιερέως Ιωάννου Χαλικιά η περιουσία της Ι. Μονής περιήλθε στο Δημόσιο. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και τα κελλιά του κατέρρευσαν.
Διατηρήθηκε όμως ο ναός, ως τόπος λατρείας για τους κατοίκους των Σφακιωτών. Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ανοικοδομήθηκε πρόσφατα (2003) με τη βοήθεια του Δήμου Σφακιωτών.

Προηγουμενο αρθρο
Ο Αντώνης Νικοπολίδης κάνει διακοπές στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Όταν κοιτάς από ψηλά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.