HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕτοιμάζονται ν’ αλλάξουν χέρια 40 ξενοδοχεία

Ετοιμάζονται ν’ αλλάξουν χέρια 40 ξενοδοχεία

Το πρώτο μεγάλο κύμα πλειστηριασμών τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούλιο

Το πρώτο μεγάλο κύμα των πλειστηριασμών ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, που άρχισε τον Δεκέμβριο με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες, αλλά και ιδιώτες προμηθευτές, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ήδη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές των τραπεζών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέρχονται στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο χορηγήσεων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ σε ολόκληρο τον τουριστικό τομέα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των πλειστηριασμών των ξενοδοχείων, όπως έχει καταγραφεί από νομικούς, αλλά και από τις κατά τόπους ενώσεις ξενοδόχων, περιλαμβάνει επτά μονάδες στην Κρήτη, έξι στη Ρόδο και την Κω, έξι σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Σκιάθο, μία στη Χαλκιδική και άλλες περίπου 20 σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κοινό χαρακτηριστικό των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων που βγαίνουν στο σφυρί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι ο υψηλός και μη εξυπηρετούμενος δανεισμός σε σχέση με το μέγεθος των ίδιων των μονάδων, καθώς και το ότι τα πιο πολλά ξενοδοχεία είναι φορτωμένα με υποθήκες που ήδη έχουν προσημειωθεί.

Πάντως, πέραν των 20 προβληματικών ομίλων, ο αριθμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που χρήζουν άμεσης στήριξης ξεπερνά τις 300. Ήδη, σύμφωνα με Τα Νέα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συγκλίνουν στην άποψη ότι τα δύο τρίτα των μη εξυπηρετούμενων ξενοδοχειακών δανείων θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμα εάν ρυθμίζονταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και κυρίως οι λίγοι μεγάλοι.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει επαφές με τους 4-5 «ισχυρούς» του κλάδου, που διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα κόκκινα δάνειά τους ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ (1/3 του συνόλου). Στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες έχουν τεθεί προθεσμίες για διευθέτηση μέρους των οφειλών τους.

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδόχων δεν υιοθετεί την ιδέα της μεταβίβασης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν πως μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε πολλαπλό σοκ στην αγορά, καθώς η μεταβίβαση των δανείων σε ξένα funds θα οδηγούσε σε κλείσιμο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες εργαζομένους.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Παρανομίες και παρατυπίες στον Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Έρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με χιονιά -Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.