HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕ.Ε: Η λύση στο προσφυγικό είναι η FRONTEX

Ε.Ε: Η λύση στο προσφυγικό είναι η FRONTEX

Του Γεράσιμου Αραβανή

Στην καθημερινή ειδησεογραφία σχετικά με την στάση της ΕΕ και των χωρών της στο προσφυγικό ζήτημα εμφανίζεται η εικόνα ότι η ΕΕ διαιρείται σε δύο στρατόπεδα. Από την μία οι σκληροί, ξενόφοβοι και ρατσιστές, αυτοί που υψώνουν τείχη και μεταλλικούς φράχτες για να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός του ευρωπαϊκού παραδείσου και από την άλλη οι λογικοί και προοδευτικοί που έχουν απέναντί τους μια πιο ανθρώπινη στάση και είναι διατεθειμένοι να τους υποδεχτούν και να τους περιθάλψουν.

Η πρόσφατη σύνοδος της ΕΕ στο Σάλτσμπουρκ της Αυστρίας για όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα φανέρωσε κάτι διαφορετικό. Επιλέγεται από την ΕΕ συνολικά η καταστολή των προσφύγων και η παρεμπόδισή τους να πλησιάσουν τα σύνορα των χωρών της.

Τα μέσα που αποφασίστηκαν γι’ αυτό το σκοπό είναι ενδεικτικά. Η Frontex που απαρτίζεται σήμερα από 1500 άντρες θα φτάσει τις 10.000 και θα της παρασχεθούν όλα τα μέσα.

Η ΕΕ προετοιμάζεται να συγκροτήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών των προσφύγων, ώστε να απομακρύνονται όσοι εισέλθουν στα εδάφη της ή να παρεμποδίζονται. Βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αίγυπτο για να κρατά στο έδαφός της και να μην επιτρέπει στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο να περάσουν στην Ευρώπη. Ακόμη και η κατασκευή πλωτών πλατφορμών που εκεί θα αποθηκεύονται βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Δίπλα στην Μόρια της Ελλάδας και τις Μόριες των χωρών του Νότου της ΕΕ αλλά και των άθλιων προσφυγικών καταυλισμών του ευρωπαϊκού Βορρά, θα στηθούν Μόριες στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ήδη υπάρχουν στην Λιβύη, εκεί θα στοιβάζονται και θα σαπίζουν οι πρόσφυγες, ώστε να μην ενοχλούν το ευρωπαϊκό φρούριο.

Η απόφαση αυτή του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ ήταν ομόφωνη. Καμιά χώρα δεν διαφώνησε. Η μόνη διαφωνία που εκφράστηκε ήταν αν η Frontex θα επεμβαίνει άμεσα και χωρίς απόφαση των χωρών του νότου ή θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους. Αν θα υπάγεται κατευθείαν στο Διευθυντήριο παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα των χωρών, καταργώντας δηλαδή την εθνική κυριαρχία.

Οι φασιστικές ακρότητες του Όρμπαν, του Σαλβίνι των Σλοβάκων και άλλων, αξιοποιούνται από τα ευρωπαϊκά όργανα για να επισκιάσουν την αντιδραστικότητα της ΕΕ, την αντιδραστικότητα του καπιταλιστικού συστήματος που εξαπολύει πολέμους, εκμεταλλεύεται λαούς και χώρες και υψώνει τείχη για τους ξεριζωμένους που δημιουργεί.

Γεράσιμος Αραβανής

Προηγουμενο αρθρο
Για το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Συνελήφθη 39χρονος για απάτη στη Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Ιωάννης Γαζής
    28 Σεπτεμβρίου 2018 at 17:41 — Απάντηση

    Παντελως ακυρο αρθρο, παντελως ομως. Επειδη ο Όρμπαν, Ο Σαλβίνι, οι Σλοβάκοι, οι αυστριακοι, οι πολωνοι, οι Τσεχοι φυλανε τα νωτα τους, κοιταζουν το συμφερον των χωρων τους ,τους αποκαλεις φασιστες?με ποιο δικαιωμα?Αυτο το αρθρο ειναι ντροπη. Εμεις δηλαδη ειμαστε οι αρχιδημοκρατες που αφηνουμε οποιον γουσταρει να περασει τα συνορα μας…Αυτο μας λες?Οταν θα βγεις παραεξω απο τη Λευκαδα θα καταλαβεις γιατι πραγμα μιλαω.Αυτη τη στιγμη μενω στην πραγα και κοιμαμαι με ανοιχτα παραθυρα…δε χρειαζεται να πω πως κοιμαμαι οταν μενω στην Αθηνα. Ειδαμε και τους αλλους δημοκρατες, τους σουηδους, τους αγγλους, τους γερμανους…καθε μερα γινονται επιθεσεις απο “επενδυτες” και κακομοιρους “προσφυγες” οπως ειθισται να τους αποκαλειτε εσεις οι προοδευτικοι. Αναρωτηθήτατε ποτε οτι ενα ποσοστο αυτων τον κατατρεγμένων ειναι τζιχαντιστες, δολοφονοι, ληστες, βιαστες και γενικα καθε καρυδιας καρυδι??Ποιος θα με προστατεψει απο αυτους?Μου εγγυάσαι οτι ολοι οσοι ερχονται στην πατριδα μου ειναι προσφυγες και διχως ποινικο μητρωο??Στο μονο που θα συμφωνησω ειναι οτι η πηγη του κακου ειναι η ιδια η Ευρωπη, η ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ που ειναι οι υπευθυνοι και υπολογοι για οσα δεινα εχουν υποστει και θα υποστουν ολοι αυτοι οι δυστυχοι ανθρωποι, χωρις αυτο να σημαινει “ανοιξαμε και σας περιμενουμε”. Βρισκομαστε σε πολυ δυσκολο σταυροδρομι σαν λαος, σαν εθνος και πρωτα πρεπει να κοιταξουμε τα της οικογενειας μας και υστερα οτιδηποτε αλλο. Ευχαριστω

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.