HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ άλλη Λευκάδα: Η συγκομιδή της Ρίγανης

Η άλλη Λευκάδα: Η συγκομιδή της Ρίγανης

DSCN9398

DSCN9405

Τον Μάιο του 2013 βρέθηκα τυχαία σε τούτο το χωράφι που είμαι σήμερα και παρακολούθησα το Νίκο Ροντογιάννη και μια παρέα νέα παιδιά να φυτεύουν ρίγανη. Μια πρωτοποριακή και φιλόδοξη προσπάθεια για τα μέρη μας. Στους καιρούς που ζούμε θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Σήμερα ένα χρόνο μετά βρέθηκα στην Περατιά και παρακολούθησα τη συγκομιδή της ρίγανης. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι το χωράφι στην Περατιά ανήκει στον πεθερό του Νίκου. Η ρίγανη θα μπορούσε να καλλιεργηθεί με εξίσου καλά αποτελέσματα, σε όλο σχεδόν το νησί της Λευκάδας.

DSCN2186

DSCN2189

Η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Για το κόψιμο χρησιμοποιήθηκαν δρεπάνια και σε κάποιες περιπτώσεις ένα θαμνοκοπτικό μηχάνημα. Η ρίγανη κόβεται σε ύψους 5-8 εκατοστά από το έδαφος. Τοποθετήθηκε σε μεγάλα τσουβάλια για να μεταφερθεί σε χώρο στεγνό, ξηρό και καλά αεριζόμενο για αποξήρανση. Θα παραμείνει για 7-8 ημέρες. Μετά θα τριφτεί και θα τοποθετηθεί σε γυάλινα δοχεία. Θα είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Το χωράφι αμέσως μετά τη συγκομιδή θα ποτιστεί. Ο Νίκος περιμένει και δεύτερη σοδειά το Σεπτέμβρη.

DSCN2209

Ο Νίκος Ροντογιάννης κατάγεται από τους Τσουκαλάδες. Σπούδασε Τεχνολόγος – Γεωπόνος και έκανε μεταπτυχιακό στη Βιολογική γεωργία. Από το 2003 δουλεύει στην Αναπτυξιακή LEADER σαν γεωπόνος ενώ παράλληλα στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με την αρχιτεκτονική κήπων – ένας τομέας που αγαπά εξίσου. Είναι παντρεμένος και έχει δυο μικρά κοριτσάκια.

Επαίνεσα πριν ένα χρόνο την προσπάθεια του Νίκου και θα το κάνω και σήμερα. Θαυμάζω ιδιαίτερα αυτό το νέο άνδρα. Γιατί έχει μεράκι, όρεξη, γιατί μελετά, καινοτομεί, ψάχνει, διαβάζει, ενημερώνεται και ρισκάρει. Ο ίδιος γράφει για την προσπάθεια του:

DSCN2191

DSCN2194

«Για να ξεκινήσει όμως κανείς μια επιχείρηση στην αγροτική παραγωγή θα πρέπει να συνυπολογιστούν οικονομικοί, γεωτεχνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Όπως και κάθε μορφής επιχείρηση, έτσι και η αγροτική πρέπει να εμπεριέχει το στοιχείο της καινοτομίας και του ρίσκου. Έτσι κάθε υποψήφιος ή νυν επιχειρηματίας οφείλει να παρακολουθεί την αγορά και τον ανταγωνισμό, να επιμορφώνεται και να προσπαθεί να διατηρεί τη θέση που έχει στην αγορά αλλά και να την εξελίσσει

»Έχοντας λοιπόν καταρχήν το μεράκι κι αφετέρου τις ίδιες ανησυχίες με χιλιάδες νέους που αγωνιούν για το μέλλον τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και ασφάλειας, αποφάσισα σε συνεργασία με τον φίλο και συγχωριανό Ροντογιάννη Ι. Βασίλειο την δημιουργία ενός πειραματικού αγρού. Με προσεκτικά βήματα φροντίσαμε ώστε η προσπάθεια μας να στηριχθεί πάνω στις σωστές βάσεις και προσδοκίες. Έτσι πραγματοποιήσαμε την εγκατάσταση μιας αρωματικής καλλιέργειας, της ρίγανης

DSCN2198

DSCN2194

»Η διαχείριση της γίνεται με τρόπο φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αφού απουσιάζουν τα χημικά λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα, τα φυτοφάρμακα καθώς και άλλες εξίσου επικίνδυνες χημικές ουσίες σε όλα τα στάδια της παραγωγής της. Πρόκειται για ένα φυτικό αρωματικό είδος που ευδοκιμεί από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, η ανάπτυξη του οποίου ευνοείται ιδιαίτερα από τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες του τόπου μας, δίνοντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Από την άλλη δεν είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και όπως άλλωστε και τα πιο πολλά αρωματικά φυτά, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς. Αντίθετα, τις απωθεί και βοηθά και τα γειτονικά φυτά να παραμείνουν υγιή.

»Μάλιστα, το συγκεκριμένο φυτικό είδος βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των αρωματικών φυτών, όχι μόνο γιατί παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και επειδή αποτελεί μία από τις πλέον επικερδείς καλλιέργειες με μικρό κόστος παραγωγής και ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες.
DSCN2187

»Πριν χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο να σκεφτόμασταν για καλλιέργεια ρίγανης στην Ελλάδα, όταν η φύση μας τη δίνει απλόχερα και κάθε οικογένεια στις εξορμήσεις της στο βουνό έβρισκε άφθονη να μαζέψει για τις ανάγκες της. Σήμερα όμως ενδεχομένως να αποτελέσει για κάποιους από εμάς ένα πιθανό σενάριο διεξόδου από την οικονομική κρίση, το οποίο μάλιστα δεν φαίνεται να έχει μεγάλο ρίσκο, αφού τα μηνύματα της αγοράς δείχνουν μεγάλη ζήτηση, τουλάχιστον στο εξωτερικό και σταδιακά αυξανόμενη στη χώρα μας.

»Συμπερασματικά μια προσπάθεια δημιουργίας επιχείρησης στην αγροτική παραγωγή είναι δυνατόν να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες – προοπτικές σε όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν, αφού υπάρχουν όλες εκείνες οι ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν, αρκεί η καλλιέργειά της να γίνει σωστά και οργανωμένα. Κάθε νέα όμως προσπάθεια για να μην παραμείνει απλά ελπιδοφόρα αλλά να εδραιωθεί και να καταστεί βιώσιμη θα πρέπει να πατάει σε στέρεες βάσεις και να χαρακτηρίζεται από γνώση οικονομικότητα και ρεαλισμό».

Προηγουμενο αρθρο
Παραχωρούν τη συντήρηση της γέφυρας της Λευκάδας στην ΠΙΝ, αλλά χωρίς πόρους
Επομενο αρθρο
Τα όνειρα δεμένα στο λιμάνι...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.