HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ άλλη Λευκάδα – Τα κρινάκια της άμμου

Η άλλη Λευκάδα – Τα κρινάκια της άμμου

Όταν  το μεγαλείο της φύσης του νησιού μας, σε κάνει να υποκλιθείς μπροστά του.

Στην αμμουδιά του Κάστρου, πίσω από το ερείπιο του ΤΑΟΛ και δίπλα  στο ερείπιο του «τουριστικού περιπτέρου», είναι γεμάτος ο τόπος από πανέμορφα και ολόδροσα κρινάκια. Μπορεί να τα συναντήσει κανείς σε όλη την αμμουδιά μέχρι τη Γύρα.

IMG_3174

Γονατίζουμε να τα φωτογραφίσουμε, αλλά παρά την προσπάθεια οι φωτογραφίες μας, τα αδικούν. Είναι ο κρίνος της θάλασσας. Το όμορφο αυτό λουλούδι στολίζει τις αμμώδεις παραλίες μας από τις αρχές του Αυγούστου έως τα μέσα του Σεπτέμβρη.

IMG_3175

«Pancratium maritimum, είναι η επιστημονική ονομασία του. Έχουν μια ευχάριστη, λεπτή και εξωτική μυρωδιά. Το άρωμά τους όμως γίνεται αντιληπτό μόνο τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες.

Είναι από τα λίγα φυτά που αντέχουν στις ιδιαίτερες συνθήκες της ακτής, εκεί που η αλμύρα της θάλασσας συναντάει την άμμο της ξηράς αλλά και τους ανέμους ή τις υψηλές θερμοκρασίες.

IMG_3177
IMG_3189

Βγάζει τα φύλλα του το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται, σαν να καίγονται από την καυτή άμμο και εκείνη ακριβώς την στιγμή μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια, συμμετρικά, αρωματικά.

Το φθινόπωρο θα βγουν οι καρποί του. Πετάγονται μακριά τα σπόρια, μαύρα ακανόνιστα, πολύ ελαφριά ,ώστε να μπορούν να ταξιδεύσουν, με τον αέρα και με τα κύματα σε κάθε ακρογιάλι που θα βρουν ιδανικές συνθήκες, ώστε να δημιουργήσουν, νέες αποικίες, επιτελώντας ένα πολύ σημαντικό οικολογικό καθήκον. Να συγκρατούν την ρευστή από το έλεος των ανέμων και των κυμάτων άμμο και να στολίζουν τις ακρογιαλιές μας.

2

Το «Pancratium maritimum» όπως όλοι οι κρίνοι ήταν ιερό λουλούδι για τους μινωίτες με την ίδια θρησκευτική σημασία. Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού. Η πρώτη απεικόνιση του φυτού αναφέρεται από τον Έβανς, ο οποίος το ανακάλυψε κατά τις ανασκαφές που έκανε στο παλάτι της Κνωσού.

IMG_3182


Το πανέμορφο κρινάκι, για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου υπάρχει σαν βολβός, μέσα στην άμμο.

Σε πολλά σημεία έχει εξαφανιστεί παρόλο της πολλαπλασιαστικής δεινότητας και της ανθεκτικότητας του, λόγω της συνεχούς καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών από τον άνθρωπο. Αρκετοί που δε γνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα τους,τα κόβουν. Κάτι που αποδεικνύεται μεγάλο λάθος γιατί δε διατηρούνται πολύ.

IMG_3183

Το κρινάκι της άμμου, έχει χαρακτηρισθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως σπάνιο και απειλούμενο είδος.

IMG_3185
IMG_3192

Η έντονη και χωρίς μέτρο τουριστική ανάπτυξη, η αλόγιστη μεταχείριση της παραλίας, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αυτοκίνητα που την προσεγγίζουν, κτιριακές κατασκευές, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, η άγνοια των επισκεπτών που πολλές φορές το κόβουν ή το ξεριζώνουν, ο καθαρισμός της παραλίας με μηχανικά μέσα και πολλοί άλλοι παράγοντες αποτελούν αιτίες να λιγοστεύουν με μεγάλη ταχύτητα οι πληθυσμοί του.

IMG_3193
IMG_3187

Είμαστε τυχεροί όσοι μπορούμε ακόμα και δίπλα στα ερείπια, να καμαρώνουμε μέσα στο κατακαλόκαιρο αυτά τα υπέροχα κρινάκια, φυτρωμένα στην αλμυρή άμμο. Είναι στολίδι της φύσης. Είναι ευλογία για το νησί μας.

IMG_3195

Σημείωση: Πληροφορίες για τα κρινάκια της άμμου αντλήσαμε από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Εξαιρετικές κριτικές για την άρτια εμφάνισή της Νέας Χορωδίας στο Φεστιβάλ
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήριο για τους χορηγούς της θεατρικής παράστασης «Το όνειρο ενός γελοίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.