HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της Λευκάδας είναι άμεση και επιτακτική και υποχρέωση όλων

Η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της Λευκάδας είναι άμεση και επιτακτική και υποχρέωση όλων

Η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της Λευκάδας είναι άμεση και επιτακτική και υποχρέωση όλων

Ξύπνησε η πόλη της Λευκάδας την Παρασκευή με μία απαίσια μυρωδιά στην ατμόσφαιρα που σε εμπόδιζε να αναπνεύσεις. Ήταν τα απορρίμματα που συνεχίζουν να στοιβάζονται στην άκρη της πόλης δεκαετίες, οι σακούλες του δεματοποιητή που θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά σκάνε και τα σάπια απορρίμματα δύο και τριών χρόνων που περιέχουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία. Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες το προηγούμενο διάστημα και θα είναι οπωσδήποτε και το επόμενο. Η κατάσταση αυτή τραβάει ολόκληρο το καλοκαίρι, ενώ άλλες φορές η πόλη πνίγεται από τον καπνό από τα απορρίμματα που άρπαξαν φωτιά.

Πλήθος φρεατίων της αποχέτευσης αναδίδουν μία απαίσια οσμή η οποία καλύπτει τη γειτονιά, ενώ εκεί που δεν έχει επεκταθεί ακόμη το αποχετευτικό δίκτυο αυτόν τον ρόλο έχουν αναλάβει οι υπερχειλισμένοι βόθροι και τα λύματα που τρέχουν στα χαντάκια.

Οι διακοπές στην παροχή νερού είναι εδώ και χρόνια καθεστώς. Καθημερινές διακοπές σε ένα τμήμα του νησιού και συχνές στο υπόλοιπο.

Δεν αναφερόμαστε στο σύνολο των υποδομών που τα προβλήματα είναι μεγάλα, απλώς τονίζουμε μόνο ότι οι συνθήκες ζωής μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών είναι πολύ δύσκολες ιδιαίτερα όσων αγωνίζονται ολόκληρο το 24ωρο για την επιβίωση.

Όλα αυτά παραμονές δεκαπενταύγουστου με την τουριστική σεζόν στο κατακόρυφο και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο τουρισμός, ακούγεται από επίσημα και ανεπίσημα χείλη, είναι η προοπτική και αυτή περιγράφεται λαμπρή. Με βάση όσα περιγράψαμε παραπάνω μπορεί κανείς αυτό να το κάνει αποδεκτό;
Ακόμη περισσότερο είναι ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των μόνιμων κατοίκων που αντιμετωπίζουν τις συνθήκες αυτές 12 μήνες το χρόνο.

Πριν από 2,5 μήνες είχαμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μία ευκαιρία για σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά τα προβλήματα, τις ευθύνες, αν θέλετε και κυρίως την προοπτική αντιμετώπισής τους. Συνέβη κάτι από όλα αυτά;

Οι μισοί συνδυασμοί δεν ανακοίνωσαν ούτε καν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα ή κάποιες θέσεις, ούτε κάποια σοβαρή τοποθέτηση πάνω σε κάποια προβλήματα. Εκείνο που είδαμε ήταν ένας συναγωνισμός των δημοτικών συνδυασμών να δημιουργήσουν ψηφοδέλτια -καλλιστεία παραγόντων που προσέλκυαν ή θεωρούσαν ότι προσελκύουν ψηφοφόρους, κάποια ιλουστρασιόν φυλλάδια που παρέκαμπταν τα οξύτατα προβλήματα και υποσχόταν, ως δια μαγείας, λύση των πάντων, ακόμη και να κάνουν τη Λευκάδα Βενετία κατά μία παλαιότερη ρήση.

Για παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού, για πλήθος μαρίνες και αγκυροβόλια και δεκάδες χιλιάδες σκάφη ως τη μοναδική προοπτική για το νησί, για υποθαλάσσια ζεύξη με την Αιτωλοακαρνανία και μαζί ολοκληρωτική παράκαμψη των πραγματικών προβλημάτων και ωραιοποίηση της κατάστασης, σχέδια που εξυπηρετούν ελάχιστους έχοντες και οι υπόλοιποι να μείνουν στην τύχη τους. Μία ακραία ταξική αντιμετώπιση.

Η μόνη «παραφωνία» σε αυτή την προεκλογική εικόνα ήταν ο συνδυασμός μας Αγωνιστικό Μέτωπο που ανέδειξε ποιους ωφελεί και πού οδηγεί αυτή η λογική, ανέδειξε την ανάγκη άμεσης βελτίωσης των υποδομών και την απόρριψη της υποθαλάσσιας ζεύξης, υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων του νησιού μας, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Ως πρώτη προτεραιότητα ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα, την ύδρευση, την αποχέτευση, τα απορρίμματα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών, τις παραλίες, το οδικό δίκτυο και τις ακτές και φυσικά τα κάθε είδους οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων, συνταξιούχων των επαγγελματιών με αποφασιστική απόρριψη της υποθαλάσσιας ζεύξης και της εμπλοκής μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγάλων κατασκευαστών, τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας των υπολοίπων δημοτικών και δημόσιων δραστηριοτήτων.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο ήταν η φωτεινή εξαίρεση, προσθέτουμε και σήμερα από όλο και περισσότερους συντοπίτες μας αυτό γίνεται και θα γίνει στο μέλλον πιο καθαρό.

Δυστυχώς συνηθίσαμε να ζούμε με τα προβλήματα που χρονίζουν δεκαετίες τώρα, να μην εξεγειρόμαστε που δεν λύνονται, αντίθετα να τα θεωρούμε ως «κανονικότητα», όπως τελευταία συνηθίζεται να λέγεται. Είναι, αλήθεια, κανονικότητα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι απορρίμματα να θάβονται στην άκρη της πόλης στη θάλασσα και να καταστρέφεται το περιβάλλον και η ζωή μας και δεν είναι κανονικότητα μία λύση για τα απορρίμματα λειτουργική και αποτελεσματική όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες;

Είναι κανονικότητα που η κυβέρνηση και οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές δεκαετίες τώρα δεν έκαναν το παραμικρό για να λυθούν τα προβλήματα;

Είναι κανονικότητα να έχεις νερό μέρα παρά μέρα, να υπάρχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ένας στους δύο νέους να είναι άνεργος και 400.000 νέοι μετανάστες, να βρίσκεται ένας στους δύο Έλληνες στη φτώχεια και να έχουν γίνει μέχρι τώρα δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών;

Είναι κανονικότητα ο κύριος Ριμπολόβλεφ να οχυρώνει το νησί του(!), να έχει πολυπληθή ιδιωτική αστυνομία και να αποκλείει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Σκορπιό στα 500m από την ακτή με τις ευλογίες της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα για να μην πλησιάσουν οι ιθαγενείς;

Όχι φυσικά δεν είναι κανονικότητα, αντίθετα είναι το εντελώς παράλογο που χαρακτηρίζει όλο και πιο πολύ το κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα και η στάση όλων μας είναι καραμπινάτος μιθριδατισμός, να θεωρούμε δηλαδή ότι αυτό που ζούμε είναι το κανονικό, είναι η μοναδική λύση και δεν μπορεί κάτι να αλλάξει.

Η αντίληψη αυτή που τροφοδοτεί την αδράνεια που ζούμε, η διεκδικητική και αγωνιστική ξηρασία των τελευταίων 5-6 χρόνων είναι εκείνο που πρέπει να σπάσει αμέσως. Η ευθύνη για αυτό ανήκει σε όλους μας, πρωτίστως όμως σε όσους ενστερνίζονται αυτήν την ανάγκη βαθιά και φιλοδοξούν να έχουν ένα διακριτό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να ενώσουμε τους εργαζόμενους σε ένα μαζικό και δραστήριο κίνημα που στόχο θα έχει να κινητοποιήσει ενωτικά και ισότιμα όλο τον κόσμο με στόχο άμεσες λύσεις στα προβλήματα του νησιού, να πάμε στο επόμενο καλοκαίρι με εντελώς άλλους όρους και συνθήκες.

Από το φθινόπωρο, λοιπόν, πρέπει να αναπνεύσει ισχυρός, αγωνιστικός άνεμος.

Γεράσιμος Αραβανής

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση Δημάρχου με Πολιτιστικό σύλλογο ομογενών της Αυστραλίας
Επομενο αρθρο
Οι Αθλητικοί αγώνες στο αρχαίο Άκτιο (Ιλιακοί - Κάρνεια - Άκτια)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.