HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ αλεπού του Αη Γιάννη της Λευκάδας

Η αλεπού του Αη Γιάννη της Λευκάδας

Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος

Πριν από 26 περίπου χρόνια (το 1995) στην περιοχή του Αϊ-Γιάννη της Λευκάδας ο κύριος Νίκος Μαλακάσης κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική σχέση με μία αλεπού. Η “γνωριμία” τους πραγματοποιήθηκε στον κήπο του εξοχικού του κυρ Νίκου κάποιο απόγευμα που το συμπαθές τετράποδο προσπαθούσε να βρει την τροφή του…

Με τον καιρό έγιναν φίλοι και το ραντεβού του ήταν καθημερινό και συγκεκριμένα τις απογευματινές ώρες. Ο κυρ Νίκος φρόντιζε να έχει κάτι φαγώσιμο να προσφέρει στη Τσάτσα Μάρω (έτσι ονόμασε την αλεπού). Την τάιζε μάλιστα με το πιρούνι.

Τις μέρες των Χριστουγέννων μάλιστα την έβαζε και μέσα στο σπίτι και την τάιζε κοντά στο στολισμένο δένδρο. Την εποχή αυτή η Τσάτσα Μάρω ήταν πάντα έγκυος… Ο καθημερινός αποχαιρετισμός συνοδεύονταν με μια σακουλίτσα που περιείχε κάτι φαγώσιμο… Η σχέση αυτή κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια… Κάποια στιγμή η αλεπού έφυγε για το χωρίς επιστροφή ταξίδι…

Μετά από λίγα χρόνια την ακολούθησε και ο κυρ Νίκος… Ποιος ξέρει ίσως να έχουν βρεθεί και πάλι σε κάποιο άλλο κόσμο…
Ήταν το καλύτερο ρεπορτάζ που έκανα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την τηλεόραση.

Προηγουμενο αρθρο
Έγινε η ποδηλατάδα του Φίλανδρου παρά τη βροχή
Επομενο αρθρο
Η κακοκαιρία σαρώνει την Αρτα -Υπερχείλισαν ρέματα, πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις

1 Σχόλιο

  1. Μηνοδώρα Μαυρωνά
    19 Δεκεμβρίου 2021 at 23:54 — Απάντηση

    Τι ευγενικός Κύριος! Τι υπέροχη φιλία! Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι τέτοιοι καλόψυχοι άνθρωποι!
    Κι εμείς εδώ που μένουμε έχει αλεπούδες και ήθελα να τους βάζω φαγητό και να πιάσουμε φιλίες.
    Όμως, πριν το κάνω διάβασα….και τα άρθα γράφουν πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΪΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ!
    Α. Είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και το άγριο ζώο.
    Όταν εξοικιώνεται το άγριο ζώο με τον άνθρωπο, ενδεχομένως, μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη σε λάθος άνθρωπο και να του κάνει κακό ή μπορεί το άγριο ζώο να πλησιάσει κάποιον άνθρωπο που δεν είναι εξοικιωμένος μαζί του και από πανικό να συμβεί ατύχημα.
    Β. Χάνει την επριοχή που κυνηγάει
    Όταν ταΐζεται η αλεπού, τεμπελιάζει και κυνηγάει λιγότερο. Το αποτέλεσμα είναι πως αν αυτός που την ταΐζει για κάποιο λόγο τελικά σταματήσει να το κάνει, η αλεπού στο μεταξύ έχει χάσει την περιοχή κυνηγιού της από άλλες αλεπούδες
    Γ. Δεν κάνει να τρώει ότι εμείς νομίζουμε!!
    Μην την βλέπετε αδύνατη και τη λυπάστε. Στο άρθρο διάβασα πως στο εξωτερικό έκαναν μελέτη σε 8000 αλεπούδες και δε βρήκαν υποσιτισμένη ούτε μια! Οπότε απλά τις θαυμάζουμε και προσέχουμε να μην τις βλάψουμε!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.