HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ αμμόγλωσσα πάλι δικιά μας. Αλλά!

Η αμμόγλωσσα πάλι δικιά μας. Αλλά!

Το έργο διάνοιξης του Διαύλου και απομάκρυνσης μέρους της αμμόγλωσας τελείωσε. Η ανάδοχος εταιρεία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το εργοτάξιό της στο Κάστρο και η πρόσβαση στην αμμόγλωσα είναι πλέον ελεύθερη.

-Μερικά σχόλια από μια βόλτα στην περιοχή:

-Ο δρόμος μετά τη γέφυρα έως 50 μέτρα προ της σκάλας στο Φάρο που έφυγε, θυμίζει βιομηχανική περιοχή. Γυμνό μπετόν, άριστης όμως ποιότητας, και κολώνες φωτισμού τύπου Autobahn, (αυτοκινητόδρομου). Δεξιά θάλασσα, αριστερά ο παλιός βενετσιάνικος τοίχος προσπαθούν να προσαρμοστούν!

-Αυτό έγινε και δεν αλλάζει εύκολα!

-Όμως μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.

1) Ο χώρος (500 μ2) πριν από τη σκάλα του φάρου που ήταν στρωμένος με παλιές πελεκημένες πλάκες.

Τα βαριά μηχανήματα, που δούλεψαν τόσο καιρό εκεί, έκαναν τις 100 ετών παλιές πλάκες θρύψαλα και ο χώρος φαίνεται βομβαρδισμένος. Η εταιρεία θα φύγει και δεν θα επανορθώσει την ζημιά που έκανε. Λέγεται ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη σύμβαση έργου!!

Όμως και έτσι να είναι, τι πρέπει να κάνει μια σοβαρή εταιρεία, όταν μη παίρνοντας τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, τα μηχανήματά της έκαναν μια τέτοια ζημιά;

2) Το κομμάτι της αμμόγλωσσας δεξιά του Φάρου.

Μια αμμουδιά και μια θάλασσα πεντακάθαρες, χωρίς πέτρες, βράχους, πλάκες. Ήταν!

Τώρα είναι γεμάτη με πέτρες. Πέτρες που κατά τη διάρκεια των έργων ξεχάστηκαν εκεί και αν δεν απομακρυνθούν, όχι μόνο θα δυσκολεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά θα γίνουν και αιτία τραυματισμού όχι μόνο σε μια κάπως ταραγμένη θάλασσα. Είναι αιχμηρές πλάκες σπαστήρα!

Οι σωροί από πέτρες που συγκεντρώθηκαν στην αμμόγλωσσα κατά την διάρκεια των έργων.

Σημερινές εικόνες της αμμόγλωσσας.

Φαίνεται καθαρά και η ποσότητα και οι ποιότητα των πετρών.

Η θάλασσα είναι στρωμένη με πέτρες αιχμηρές που εμποδίζουν την είσοδο. Δείχνει απροσπέλαστη αλλά και επικίνδυνη.

-Όσο για την αποτελεσματικότητα των έργων που έγιναν με σκοπό η άμμος στην μετακίνησή της βόρια να μην κλείνει τον δίαυλο επεκτείνοντας ανατολικά την αμμόγλωσα, ελπίζω ο χρόνος να με βγάλει ψεύτη, γιατί βλέπω η επέκταση συνεχίζεται και η αμμόγλωσσα μεγαλώνει!

Θωμάς Στραγαλινός
Λευκάδα 26-2-2017

Προηγουμενο αρθρο
Οι αρχηγοί των ομάδων να ψηφίσουν για τον πρώτο (και κάτοχο της Καρναβαλικής Ράβδου)
Επομενο αρθρο
Ο Αποκριάτικος Χορός του Πνευματικού Κέντρου

2 Σχόλια

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    1 Μαρτίου 2017 at 09:08 — Απάντηση

    Καλημέρα, καλό μήνα και καλώς την Άνοιξη.
    Εύχομαι να σας βρίσκω όλους καλά!

    Σας γράφω με αφορμή το άρθρο για την αμμόγλωσσα. Θυμήθηκα ένα άρθρο, της Βιολέτας, (20/7/2015) « κι αποχαιρέτα την αμμόγλωσσα που χάνεται» Πόσο δίκιο είχε…
    Επίσης μου ήρθε στο νου κι ένα άλλο άρθρο,( αλλά δεν κατάφερα να το βρω), στο οποίο γράφαμε και σχολιάζαμε για την ολιγωρία των εργασιών και της εταιρίας, όσον αφορά την εξέλιξη και το αποτέλεσμα των έργων (αμμόγλωσσα- δίαυλος). Κάποιοι, μεταξύ αυτών και εκπρόσωπος της εταιρείας, μας είχαν πει ότι βιαζόμαστε και άφηναν να εννοηθεί ότι είμαστε κακοπροαίρετοι. Ποιοι; Εμείς… Εμείς κακοπροαίρετοι για την αμμόγλωσσα… Και το αποτέλεσμα; H αμμουδιά μεγαλώνει και πίσω τους άφησαν ότι άφησαν και πως τ’ άφησαν. Πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύσετε εκ νέου τα εν λόγω άρθρα ή ακόμα και αυτό που σας γράφω τώρα, ως σχόλιο.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

    Άγγελος Σταγιάνος

  2. KATERINA CHALKIOPOULOU
    28 Φεβρουαρίου 2017 at 11:51 — Απάντηση

    και οι ευθυνες της αποτυχιας του εργου,οσον αφορα την αμμο στην αμμογλωσσα, ποιον βαρυνουν ???Παλι θα πληρωσουμε εμεις και το περιβαλλον (καταστροφη της μικρης παραλιας κατω απο τον ΦΑΡΟ,που….φροντισαν να εξαφανισουν) ???? ελεος,ας ασχοληθει καποιος σοβαρα …….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.