HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ ανατολική παραλία, στα Ψαρέικα ή πίσω Μόλος

Η ανατολική παραλία, στα Ψαρέικα ή πίσω Μόλος

Η ανατολική παραλία σημερινή οδός Γολέμη εικονίζεται στην παλιά φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα.

 Η ονομασία Ψαρέικα  προέρχεται από την επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με τα ψάρεμα. Τα ψαρέικα εκτείνονταν από το κτίριο του ΤΑΟΛ μέχρι τον κυκλικό κόμβο κοντά στην Αστυνομία. Από κει ξεκινούσε η Άγια Κάρα.

Στους κάθετους δρόμους της σημερινής οδού Γολέμη, που οδηγούν στην αγορά, δόθηκαν ονόματα από περιοχές της Ακαρνανίας, (Πάλαιρος, Βόνιτσας, Ακαρνανίας), επειδή  στον Πίσω Μόλο έδεναν οι βενζίνες που πραγματοποιούσαν την συγκοινωνία με  περιοχές της Ακαρνανίας.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τη θέση που βρίσκεται σήμερα το κτίριο του ΤΑΟΛ. Εκεί, όπως μας πληροφόρησε ο Μάκης Μελάς, βρίσκονταν πολύ παλαιότερα το εργοστάσιο ασετιλίνης το οποίο έκλεινε με τοίχο το πέρασμα. Αυτό έκανε την περιοχή σχετικά απροσπέλαστη από την παραλία, Γι΄ αυτό ονομάστηκε «Πίσω μόλος» σε αντίθετη με αυτόν του Πουλιού που σε συνδυασμό με τον δρόμο της αγοράς εξυπηρετούσε όλη την κίνηση  του νησιού με τροχοφόρα.

Απέναντι από την βάρκα στο άλλο άκρο της φωτογραφίας ο κ. Μελάς διέκρινε τον μαντρότοιχο που οριοθετούσε ένα μποστάνι πίσω από την εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960. Φαίνονται οι κολώνες της ΔΕΗ τοποθετημένες -αν ξεχωρίζουμε καλά, είναι χωρίς καλώδια. Αντικατέστησαν αυτές της Ηλεκτρικής εταιρείας.

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση: Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου
Επομενο αρθρο
Ξυλοδαρμός σταθμάρχη μετρό: Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στον εντοπισμό των δύο ανήλικων αδελφών και του αστυνομικού

1 Σχόλιο

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    16 Ιανουαρίου 2021 at 10:41 — Απάντηση

    Ο τελευταιος μαντροτοιχος, ειναι ο δικος μας…της Κπωναινας και ο πιο πριν του Ρεγαντου!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.