HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Αρχαία Νήρικος

Η Αρχαία Νήρικος

Το 650 π.Χ., οι Ακαρνάνες, που είχαν καταληφθεί από τη Νήρικο, επαναστάτησαν και ζήτησαν τη βοήθεια της Κορίνθου. Οι Κορίνθιοι άρχοντες Γαγάσος και Κύψελος έστειλαν 1.000 άνδρες για να βοηθήσουν τους επαναστάτες, που με τη βοήθεια των Ακαρνάνων κατέλαβαν με τη βία τη Λευκάδα κι από τους κατοίκους άλλους εξόρισαν κι άλλους τους εξόντωσαν. Σαν συνέπεια των γεγονότων, η Νήρικος ξέπεσε. Το νησί από τότε έγινε κορινθιακή αποικία. Όμως η Νήρικος και η Λευκάδα συνήλθαν βαθμιαία, επειδή οι Κορίνθιοι έκαναν έργα διάνοιξης στομίου και προστασίας της διώρυγας, αλλά και άλλα μεγάλα έργα.

1

Η πρώτη πόλη του νησιού ήταν η προϊστορική Νήρικος, τα ερείπια της οποίας βρέθηκαν στο χωριό Καλλιγόνι, στη κορυφή του λόφου «Κούλμος». Εκτείνονταν από τον οικισμό του Καλλιγονίου στα βόρεια έως τις παρυφές του οικισμού Καρυωτών στα νότια και από τη λοφοσειρά του Κούλμου στα δυτικά έως τις ακτές στα ανατολικά. Ένα τμήμα της πόλης ήταν χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κούλμου με θέα τη θάλασσα και τις ακαρνανικές ακτές, ενώ το υπόλοιπο απλωνόταν στην πεδιάδα έως την παραλία.

Η αρχαία πόλη περιβαλλόταν από τείχος, μήκους 4,5 χιλιομέτρων ενισχυμένο με ορθογώνιους πύργους. Τμήματά του διατηρούνται σήμερα κυρίως στα υψώματα του Κούλμου, όπου βρισκόνταν και η ακρόπολη. Το τείχος, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τοποθετείται στα κλασσικά και ελληνιστικά χρόνια, ενώ έχουν διαπιστωθεί επισκευές του που χρονολογούνται επί ρωμαιοκρατίας.

DIGITAL CAMERA

Η Νήρικος είναι η μακροβιότερη πρωτεύουσα του νησιού της Λευκάδας μέχρι και το 1300 μ.Χ. Έχει διανύσει μια αξιόλογη ιστορική πορεία. Από τα βάθη της αρχαιότητας ως «Νήρικος», αργότερα επί Κορινθίων ως «Νήρικος – Λευκάς»

Η περιοχή που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται στις περιοχές Τσεχλιμπούς, Καλλιγονίου, Καρυωτών, Λυγιάς. Περιλαμβάνει τα ερείπια του περιτειχισμένου οικισμού της Αρχαίας Λευκάδας, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια, τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, μεμονωμένα μνημεία και διάσπαρτα οικοδομικά λείψανα όπως τάφους, αγροικίες και λιμενικές εγκαταστάσεις που αποτελούν – σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις – αναπόσπαστο τμήμα του προστατευμένου μνημειακού συνόλου της αρχαίας πόλης που εγκαταλείφθηκε γύρω στα 1300, ενώ στη συνέχεια οι συνεχείς σεισμοί σκόρπησαν τα ίχνη της.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΝΙΡΗΚΟΣ

Συνεχίζουμε και συμπληρώνουμε με τα στοιχεία που πρόσθεσε προς διόρθωση άλλου άρθρου ο κ. Δημήτρης Τσερές. «Η ανασκαφική έρευνα του Ε. Κrüge στον Κούλμο (που έφερε στο φως λείψανα του αρχαίου θεάτρου της Νηρίκου) έγινε το 1901.

Η σχετική ανακοίνωση, όπως δημοσιεύτηκε στη εγχώρια εφημερίδα «Φρουρός», αριθ. φ. 104/ 13.04.1901 (που απόκειται στα Αρχεία Νομού Λευκάδας) έχει αυτολεξεί ως εξής:

«Εις θέσιν Κούλμο, παρά τω χωρίον Καλιγιόνιον, κειμένην εις ημισείαν ώραν μακράν της πόλεως, οι Αρχαιολόγοι, κ.κ. Γούκοπ και Κρούγιερ την 9 τρέχοντος, ανεκάλυψαν θέατρον αρχαίο και αρκετά ευρύχωρον. Το θέατρον τούτο είναι καλής Ρωμαϊκής τέχνης, κτισθέν, κατά πάσαν πιθανότητα, ως φρονεί ο κ. Δαίρφελδ και οι λοιποί αρχαιολόγοι, την πρώτην προ Χριστού εκατονταετηρίδα. Άγνωστον είναι, εάν θα παραταθώσιν πέραν της αύριον αι ανασκαφαί, καθόσον σκοπός του κ. Δαίρφελδ είναι το Ανάκτορον του Οδυσσέως, η Αρχαιολογική μας εταιρεία όμως δεν πρέπει να απωλέσει μίαν τόσον καλή ευκαιρίαν, εξ ης ουδόλως απίθανον να προέλθη σπουδαίον τι εις φως».

Προηγουμενο αρθρο
Απαξιώνεται μεθοδευμένα το Νοσοκομείο και οι Δημόσιες Δομές Υγείας του νησιού
Επομενο αρθρο
Κοπη πρωτοχρονιατικης πιτας του ΑΣ TAE KWON-DO Λευκαδας

1 Σχόλιο

  1. Ελπις Αργυρη -Σάντα
    18 Ιανουαρίου 2016 at 16:41 — Απάντηση

    Το άρθρο που αφορά την Αρχαία Νήρικο με κάνει να αισθάνομαι κάπως ένοχη αν όχι ντροπιασμένη για την άγνοια που που έχω για την γενέτειρά μου και ίσως να υπάρχουν πολλοί με αυτά τα συναισθήματα, διαβάζοντας αυτό το άρθρο στο Αρωμα Λευκάδας.
    Ενώ η ζωή μας στέλνει σε ξένες Χώρες, τρέχουμε να έπισκευθούμε τα Μουσεία τους
    προσπαθούμε να γνωρίσουμε ξένους πολιτισμούς, και δεν γνωρίσαμε τίποτε από αυτό που υπάρχει μέσα στο δικό μας σπίτι.
    Μπροστά στα βήματά μας ο Κούλμος ολλές φορές ήρθαμε στο Καλλιγόνι όμως τί υπάρχει λίγο μόλις πιό πέρα απ’αυτό δεν το είδαμε ποτέ.
    Και για πρώτη φορά στη ζωή μου μαθαίνω ότι υπάρχει αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα.
    Το ότι έφυγα μικρή δεν είναι αρκετο να με δικαιολογήσω.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.