HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ «αρχόντισσα κι ο αλήτης»!

Η «αρχόντισσα κι ο αλήτης»!

Πάνε πολλά χρόνια απ’ όταν έπεσε στην αντίληψή μου το θέμα. Ήταν η θυγατέρα μου στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, όταν ξεκίνησα να την ντύνω με την νυφιάτικη παραδοσιακή φορεσιά της Λευκάδας, στις παρελάσεις του σχολείου και στις χορευτικές εμφανίσεις στο σωματείο που βρίσκεται.

DSCN2819

Εύρισκα αταίριαστο αισθητικά να υπάρχει μια τόσο στολισμένη φορεσιά για τη «νύφη» και ο «γαμπρός», έτσι όπως μας παρουσιάζεται μέσα από τις φορεσιές των χορευτικών σωματείων του νησιού να μοιάζει «ρετζεκλής», λες και θα πάει να σκάψει.

IMG_1360

Διαβάζοντας το βιβλίο «Η Λευκαδίτικη Λαϊκή Φορεσιά» του Πανταζή Κοντομίχη διαπιστώνει κάποιος ότι στην αντρική φορεσιά, μάλλον τα σωματεία, με το χρόνο, δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Μετά, το ένα αντέγραψε το άλλο και έτσι έχουμε αυτό το άσχημο θέαμα.

126

125

Κοιτάζοντας πρόσφατα φωτογραφίες τις δεκαετίας το ’60 διαπιστώνω ότι πράγματι υπάρχει ταυτότητα στην τότε εμφάνιση, με όσα ο Πανταζής Κοντομίχης αναφέρει. Ολοκέντητο γιλέκο, μεταξωτό ζωνάρι, κεντητό πουκάμισο….

Μήπως πρέπει να σωματεία να ξανακοιτάξουν το θέμα; Δεν είναι τόσο σπουδαίο, να προσθέσουν κάποια στολίδια στα γιλέκα, και στις βράκες, ούτε να αντικαταστήσουν το απαίσιο καθημερινό ζωνάρι με κάτι σε χρωματιστό και καλύτερης ποιότητας.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Αντικατοπτρισμοί στο κανάλι της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Οι Αμαζόνες του Αϊ Γιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.