HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ αύξηση των τελών καθαριότητας και οι πεταμένοι κάδοι στο Κάθισμα

Η αύξηση των τελών καθαριότητας και οι πεταμένοι κάδοι στο Κάθισμα

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη αποφασίστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα τσουχτερές. Η αιτιολογία που ακούστηκε από τη δημοτική Αρχή, ήταν η λειτουργία του δεματοποιητή η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα τα έξοδα στην υπηρεσία καθαριότητας.

Για να προλάβουν μάλιστα τις αντιδράσεις, όσων ζουν σ’ αυτό το νησί, που το είδαν το καλοκαίρι πνιγμένο στα σκουπίδια και τώρα θα αναγκαστούν να υποστούν αυξήσεις σε έναν τομέα που πάσχει παντελώς, δήλωσαν για μια ακόμα φορά, πως το νησί μας από άποψη καθαριότητας είναι σε καλά επίπεδα! Αν αυτές οι δηλώσεις δεν εντάσσονται σε μια καλοστημένη προπαγάνδα, τότε οι αιρετοί μας δεν πρέπει να κυκλοφορούν στο νησί καλοκαίρι! Τους πειράζει μάλλον η ζέστη.

Γιατί δεν γνωρίζουν πως το νησί μας ήταν πνιγμένο στα σκουπίδια, πως υπάρχουν τρισάθλιοι κάδοι, πως οι περισσότεροι δεν έχουν καπάκια, κι εκείνοι που έχουν, παραμένουν ανοιχτοί από τη στιγμή που θα τους αδειάσει το απορριμματοφόρο.

Η υπηρεσία καθαριότητας από την ίδρυση της έπρεπε να λειτουργεί ανταποδοτικά. Έπρεπε δηλαδή να ισοσκελίζει τα έσοδα με τα έξοδα. Αυτό βέβαια στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Πάντα η υπηρεσία καθαριότητας ξόδευε περισσότερα από όσα εισέπραττε. Η διαφορά καλύπτονταν από άλλες πηγές του Δήμου. Δηλαδή από χρήματα που προορίζονταν για άλλους σκοπούς.

Κανένας δήμαρχος δεν επιθυμεί αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Κι όμως όλοι σχεδόν αναγκάζονται κάθε τόσο να πραγματοποιούν αυξήσεις. Δεν θυμόμαστε όμως αυτούς που σήμερα είναι επικεφαλής του Δήμου, όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση, να αναγνώρισαν την αναγκαιότητα των αυξήσεων. Αντίθετα αυτά που θυμόμαστε, είναι καταγγελίες και κραυγές κάθε φορά που γίνονταν αυξήσεις στο παρελθόν.

Σε μια σωστή οικονομική διαχείριση ο ισοσκελισμός των εξόδων και των εσόδων, δεν γίνεται πάντα με την αύξηση των εσόδων. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος την οποία οι δήμαρχοι -κουβαρντάδες πάντα- αγνοούν: η σωστή διαχείριση και ο περιορισμός των άσκοπων εξόδων. Το πνεύμα της οικονομίας που πρέπει να διέπει όσους διαχειρίζονται χρήματα που δεν τους ανήκουν, απουσιάζει, και σαν πρακτική και σαν φιλοσοφία διαχρονικά από τους Δημάρχους. Αλλά κι εμείς ως πολίτες, δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιβραβεύουμε το πνεύμα της οικονομίας. Καλός δήμαρχος είναι αυτός που ξοδεύει.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι προχθεσινές. Ένα μικρό δείγμα αδιαφορίας, σπατάλης και έλλειψης σεβασμού στο δημόσιο χρήμα. Το Κάθισμα τους τελευταίους δυο μήνες άδειασε από κόσμο. Κανένας όμως δεν σκέφτηκε να μαζέψει τους κάδους να τους καθαρίσει και είτε να χρησιμοποιηθούν σε άλλη περιοχή είτε να φυλαχτούν για τον επόμενο χρόνο. Τους αφήσαμε βορά στον άνεμο. Τα καπάκια έσπασαν, οι κάδοι αναποδογύρισαν. Του χρόνου όταν θα χρειαστούμε κάδους, αυτοί δεν θα υπάρχουν. Θα αγοράσουμε άλλους!

Εμείς να’μαστε καλά, σ’ αυτά θα κολλάμε! Έξαλλου, θα μου απαντήσει ο εξυπνάκιας, από 5 κάδους θα πέσει έξω ο Δήμος; Μα η ίδια νοοτροπία που υπάρχει για τους 5, υπάρχει και για τους 105 και δυστυχώς σε όλους τους τομείς.

1

2

3

Προηγουμενο αρθρο
Πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου
Επομενο αρθρο
Μια παραλία κρυμμένη μέσα στο βουνό!

2 Σχόλια

  1. Θοδωρής Αραβανής
    24 Νοεμβρίου 2016 at 19:17 — Απάντηση

    Εφ όσον δεν ενδιαφέρονται αυτοί που βγάζουν μεροκάματο ( όπως το βγάζουν) απ την παραλία αυτή, ελέω φύσης ( δηλαδή ανέξοδα).
    Γιατί πρέπει να πληρώνει ο πολίτης συνολικά. Και ακόμα πρόσθετα να πληρώνουν οι πολίτες που δεν επιθυμούν να επισκεφτούν την εν λόγω παραλία ή περιοχή ευρύτερα.
    Η εξήγηση είναι απλή ( μέσα στην κουλτούρα του ανέξοδου). : Όποιος καταφέρει και γελάσει τον άλλον.
    Δηλαδή :Έβγαλε το εισόδημα κάποιος- κάποιοι ανέξοδα, αρκεί να πληρώνουν άλλοι.
    Το έσοδο… που είναι κέρδος χωρίς κόστος. Άρα το κέρδος είναι μεγάλο. Άρα το αίσθημα της απληστίας και του ανταγωνισμού τροφοδοτήθηκε. Το μέλλον ,υπόσχεται πιότερη και μακρά απληστία, γιατί διαρκεί πολύ.

    • Angie
      25 Νοεμβρίου 2016 at 22:44 — Απάντηση

      Δίκιο ….

      Εγώ να ρωτήσω για άλλη μία φορά γιατί μαζέψανε τους πράσινους κάδους από τον πεζόδρομο μεταξύ πόντε και σιδερένιας γέφυρας?

      Αν κάποιος βγει με τα γαντάκια του και τις σακούλες του για να μαζέψει ότι βρωμιά έχει ο δρόμος, ΜΟΝΟ στον κάδο μπροστά από το ιβάρι μπορεί να τα πετάξει.

      Επίσης, τα σπασμένα πλαστικά και γυαλιά από το τροχαίο που έγινε μέσα Νοέμβρη, στο δρόμο για την σιδερένια γέφυρα βγαίνοντας από την πόλη, πότε θα τα μαζέψουν?
      Τι περιμένουν;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.