HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ βροχή ως ανωτέρα βία!

Η βροχή ως ανωτέρα βία!

Στο Δημοτικό συμβούλιο της 8 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε ο ΑΠΕ του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Καλάμου και αναφέρθηκε ότι το έργο της αποκατάστασης της χωματερής του Καλάμου τελείωσε. Η χωματερή του Καλάμου ήταν μέσα στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο για να αποκατασταθεί μαζί με τη χωματερή του Καστού.

Στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου ο κ. Στάθης Βλάχος πληροφόρησε το σώμα πως στη χωματερή του Καλάμου,(ένα έργο που μόλις ολοκληρώθηκε) έγιναν ζημιές που ο Δήμος θα πρέπει να τις αποκαταστήσει.

Σύμφωνα με το νόμο περί δημοσίων έργων, σε κάθε έργο υπάρχει χρονικό όριο 18 μηνών το οποίο αρχίζει από την έκδοση της βεβαίωσης παραλαβής, που γίνεται από τους επιβλέποντες μηχανικούς. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο εργολάβος του έργου έχει την ευθύνη συντήρησης αλλά και αποκατάστασης οποιασδήποτε ζημιάς προκληθεί από οποιαδήποτε αιτία, πλην σοβαρών φυσικών καταστροφών.

Οι μηχανικοί του Δήμου θεώρησαν σαν φυσικές καταστροφές τις βροχοπτώσεις που μεσολάβησαν από τις 8 μέχρι τις 17 του μηνός και έτσι τη ζημιά πρέπει να την αποκαταστήσει ο Δήμος. Τόσο ο εισηγητής όσο και ο Δήμαρχος μας είπαν, πως αφού αυτή είναι η εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Το θέμα όπως ήταν φυσικό σχολιάστηκε έντονα στο Δ.Σ. Ένα έργο που μόλις ολοκληρώθηκε να υποστεί ζημιές δεν είναι και μικρό πράγμα.

Στάθης Βλάχος:… Έχουμε ένα παρόμοιο πρόβλημα, πολύ πιο σοβαρό όμως, στον ΧΑΔΑ του Καλάμου, το οποίο θέλει συμπληρωματική δαπάνη, την οποία ο Δήμος θα ζητήσει από το Υπουργείο για την αποκατάσταση. Ήταν ένα διήμερο πολύ έντονων βροχοπτώσεων, που επέφερε μεγάλες καταστροφές, μεγάλα ρήγματα δηλαδή στον ΧΑΔΑ.

Σπύρος Μαργέλης: «Δεν είναι δυνατόν έτσι εύκολα, ένα έργο το οποίο τέλειωσε προχτές, να λέμε έβρεξε δυο μέρες και έκανε ζημιά στο έργο και πρέπει να αναζητήσουμε πιστώσεις να ξαναφτιάξουμε το έργο. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή και πρέπει να κάτσουμε να δούμε γιατί έγινε αυτό. Ενδεχομένως να έγινε διότι υπάρχει ευθύνη του κατασκευαστή, δεν έκανε καλά το έργο, υπάρχει ευθύνη του μελετητή. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε έτσι εύκολα να λέμε ότι έβρεξε δυο μέρες, μας χάλασε το έργο και το ξαναφτιάχνουμε από την αρχή.»

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ στις 29/12 είναι «η σύσταση επιτροπής για σύνταξη πρωτοκόλλου βλαβών από ανωτέρα βία για το έργο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νήσων Καλάμου – Καστού».

Θέλω να πιστεύω πως οι υπεύθυνοι πριν τη σύσταση επιτροπής -πριν ακόμα χαρακτηριστεί η ζημιά του έργου ως προερχομένη από ανωτέρα βία- να μελέτησαν και να έλαβαν υπόψη τους όσα άλλος δημοτικός σύμβουλος επισήμανε στο ΔΣ στις 17/12.

Κώστας Γληγόρης «Υπήρχε [στη μελέτη] ένα γεωπλέγμα αντοχής 900 τετραγωνικά ποσότητα, δεν τοποθετήθηκε, και ένα πλέγμα πολυαιθυλενίου επένδυσης πρανών 900 τετραγωνικά, το οποίο και αυτό αφαιρέθηκε. Σας ρώτησα την προηγούμενη φορά, θα ήθελα η Υπηρεσία να μας πει τι είναι αυτό. Ελπίζω να μην είναι αυτά τα οποία προκάλεσαν τη ζημιά, τα 900 τετραγωνικά του γεωπλέγματος και του πλέγματος πολυαιθυλενίου επένδυσης πρανών, γιατί, απ’ ότι κατάλαβα, τα πρανή είναι αυτά, που πήρε η βροχή.»

Χωρίς να είμαι τεχνικός κατάλαβα και πιστεύω να κατάλαβαν και όλοι οι παριστάμενοι στο ΔΣ, ότι κάποια από τα υλικά που έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στην αποκατάσταση ΧΑΔΑ (προβλέπονταν από τη μελέτη) δεν μπήκαν τελικά.

Να ανοίξω μια παρένθεση και με απλό τρόπο να εξηγήσω ότι για την αποκατάσταση ενός σκουπιδότοπου τοποθετούνται στρώσεις από διάφορα υλικά. Σκοπό έχουν μεταξύ των άλλων να συγκρατήσουν τη μετακίνηση των σκουπιδιών. Τα δυο υλικά που αναφέρει ο κ. Γληγόρης τοποθετούνται σχεδόν στο τέλος για να συγκρατήσουν το χώμα (το τελευταίο υλικό που τοποθετείται), στα πρανή. Η κοινή λογική λέει πως αυτό που καταστρέφεται και παρασύρεται από τη βροχή δεν είναι ποτέ το επίπεδο έδαφος, αλλά το πρανές.

Πιστεύω στο επόμενο συμβούλιο να μας δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς δικαιολογείται, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να συναινεί στην αφαίρεση των δυο υλικών και σε μια εβδομάδα να έχουμε τη ζημιά από τη βροχή, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται και ανωτέρα βία, με το κόστος να επιβαρύνει το Δήμο.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Η στιγμή της διάσωσης από Ιταλούς στο σημείο που καίγεται το πλοίο [εικόνες]
Επομενο αρθρο
Θρίλερ με το φλεγόμενο πλοίο -Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των επιβαινόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.