HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ γέφυρα της Μέρτζιανης που έγινε τραγούδι

Η γέφυρα της Μέρτζιανης που έγινε τραγούδι

25

Γέφυρα Μέρτζιανης, Ποταμός Σαραντάπορος, Κόνιτσα. Σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας είναι ετούτη η παλιά πεσμένη γέφυρα της Μέρτζανης.

2

Δύο βάθρα έχουν απομείνει στις όχθες του ποταμού Σαραντάπορου, λίγο πριν αυτός ενωθεί με τον Αώο και ξενιτευτούν μαζί για την Αλβανία.

3

Ελληνικό τραγούδι που να αναφέρεται στην παλιά γέφυρα της Μέρτζιανης δεν υπάρχει… υπάρχει όμως ιταλικό! Αν γυρίσουμε πίσω στα 1940, θα δούμε ετούτη τη γέφυρα να θεωρείται ως θριαμβική αψίδα εισόδου των Ιταλών στο ελληνικό έδαφος.

Έναν μήνα μετά, όμως, η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στις ιταλικές εφημερίδες, δείχνει τη γέφυρα κατεστραμμένη, μια πρόχειρη από ξύλα να έχει κατασκευαστεί όπως όπως και την Τρίτη Μεραρχία των Αλπινιστών «Τζούλια» να περνάει από πάνω επιστρέφοντας αποδεκατισμένη. Ponte di Perati ονόμαζαν οι Ιταλοί τη γέφυρα της Μέρτζιανης (από το τότε κοντινό αλβανικό χωριό Perati) και το τραγούδι λέει:

«Πάνω στη γέφυρα Περάτι,
μαύρη σημαία ανεμίζει
τα πένθος της «Τζούλια»
που πήγε στον πόλεμο,
με τον ἀνθὸ της νιότης της
τώρα κάτω απὸ το χώμα…»

H παλιά πέτρινη, τραγουδισμένη γέφυρα δεν υπάρχει πια.

25

Προηγουμενο αρθρο
Τα Μηλαρόνια
Επομενο αρθρο
Ενδιαφέρουσα ενημέρωση από το Σύλλογο Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΚΑ -ΕΤΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.