HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ διάσημη συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας Κωνσταντία Γουρζή, στη Λευκάδα το 2006

Η διάσημη συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας Κωνσταντία Γουρζή, στη Λευκάδα το 2006

(Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 2020 αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρο)

Η Κωνσταντία Γουρζή με καταγωγή από τη Λευκάδα είναι μαέστρος, συνθέτης και καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Μέσα από τη δουλειά της έχει καταφέρει να ξεχωρίσει παγκοσμίως. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους συνθέτες και μαέστρους της σύγχρονης εποχής.

Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και το Βερολίνο. Είναι παιδί του Παναγιώτη (Παναγιωτάκια) Γουρζή από την Κατούνα Λευκάδας και ποτέ δεν έπαψε να δηλώνει υπερήφανη για την Λευκαδίτικη καταγωγή της.

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται στην κορυφή της μουσικής επικαιρότητας στην Ευρώπη. Δες εδώ και εδώ. και πρόσφατα εδώ.

Η σημερινές φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της αρχιτέκτονος Χαράς Παπαδάτου. Ήταν υπεύθυνη του Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμήν του W. Dörpfelnd, το 2006, και ήταν αυτή που προσκάλεσε την Κωνσταντία Γουρζή στη Λευκάδα.

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια και όλων των επισήμων της Λευκάδας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αλέξης Κωστάλας

Κωνστάντια Γουρζή και αριστερά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας
Κωνστάντια Γουρζή διευθύνει και ο Παντελής Σταματέλος ως σολίστ

Πρόγραμμα
Κυριακή 6. 8 .2006 Ἔναρξη ἐργασιῶν Διεθνοῦς Συνεδρίου πρός τιμή τοῦ W. Dörpfelnd
Κηποθέατρο Ἄγγελος Σικελιανός
Συναυλία κλασικῆς μουσικῆς

Παίζει: Σύνολο ἐγχόρδων Κρατικῆς Ὀρχήστρας Ἀθηνῶν
Διευθύνει: ἡ Ἀρχιμουσικός Κωστάντια Γουρζῆ
Σόλο Βιολί: Παντελῆς Σταματέλος

Νίκος Σκαλκώτας: 5 ἑλληνικοί χοροί γιά ὀρχήστρα ἐγχόρδων(1946)
Felix Mendelssohn Κοντσέρτο γιά βιολί καί ὀρχήστραἐγχόρδων σέ D- Moll
Κωστάντια Γουρζῆ: Πέντε τραγούδια γιά τήν Λευκάδα γιά ὀρχήστρα ἐγχόρδων (2005)
Nino Rota: Κοντσέρτο γιά ἔγχορδα.

Κάθε φορά που μαθαίνω για τις διεθνείς επιτυχίες της Κωνσταντίας Γουρζή χαίρομαι. Λυπάμαι όμως γιατί το 2006 ήταν η τελευταία φορά που η διάσημη αρχιμουσικός βρέθηκε πάνω στη σκηνή στην ιδιαίτερή της πατρίδα. Λυπάμαι ακόμα, γιατί με την ισοπέδωση και την μετριοκρατία που μας περιβάλει, δεν βρέθηκε ούτε χώρος ούτε χρόνος για να τιμηθεί από το νησί της όπως της αξίζει. Μια τιμή που δεν θα καλύψει μόνο μια ηθική υποχρέωση αλλά θα τιμήσει απείρως περισσότερο το ίδιο το νησί και τον πολιτισμό του.

Μήπως έχουμε τιμήσει την Αγνή Μπάλτσα θα μου πείτε; Με παρεξηγήσεις και αδιαφορία, χάσαμε μια ακόμα ευκαιρία, τιμώντας και βραβεύοντάς την, να βρεθεί το νησί μας στο επίκεντρο του πολιτισμού και του κόσμου ολόκληρου.

Πριν από καιρό και γνωρίζοντας τις καλές σχέσεις που η κ. Παπαδάτου διατηρεί και με τις δυο κυρίες της Μουσικής, δεν δίστασα να της εκμυστηρευτώ το παράπονό μου για την μεγάλη παράλειψη της Λευκάδας να τιμήσει την Αγνή Μπάλτσα και την Κωνσταντία Γουρζή. Εκείνη άνοιξε τόσο πολύ το… πλάνο που θαμπώθηκα!

Μου είπε επί λέξει: «Ωραία θα ήταν να γίνει μια εκδήλωση που η Κωνσταντία να διευθύνει και η Αγνή να πει έστω μόνο ένα τραγούδι.»

Μπορείτε να το φανταστείτε στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης;
Για την ακρίβεια, και μόνο αυτό θα ήταν αρκετό να καλύψει και τον Λόγο και την Τέχνη για πολλά χρόνια. Να αναβαθμίσει το θεσμό και τούτο το νησί να βρεθεί ψηλά σε όλη την Ευρώπη, όχι για όσα η φύση απλόχερα κι ακόπιαστα δημιούργησε αλλά για τον πολιτισμό και την ουσία του.

Προηγουμενο αρθρο
«Διπλή χαρά για τη Λευκάδα τα δύο Πανελλήνια μετάλλια της Γεωργίας Ζαβιτσάνου»
Επομενο αρθρο
ΝΟ.Δ.Ε Νέας Δημοκρατίας: Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.