HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ διαχείριση του νερού είναι η ντροπή της Λευκάδας

Η διαχείριση του νερού είναι η ντροπή της Λευκάδας

Συζήτηση για το νερό θα διεξαχθεί την Τρίτη το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Αφορμή, το τεράστιο πρόβλημα επάρκειας νερού και το πλήθος των βλαβών που παρουσιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι.

Ήδη με τις δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει δώσει κάποια στοιχεία τα οποία -έκτος από τα νούμερα που μπορεί ελαφρώς να μεταβάλλονται– είναι γνωστά σε όποιον έχει μνήμη και κοινή λογική.

-Παρέλαβα και πέντε εξωτερικούς συνεργάτες που δουλεύουν για 30 χρόνια. Αν ένας από αυτούς πάθει κάτι θα κλείσει ο δήμος..
-δύο αντλιοστάσια δεν δούλευαν, λόγω κακού χειρισμού εξωτερικού συνεργάτη…
– Ένας από τους συνεργάτες που διαχειρίζεται τις βάνες ύδρευσης στο Άκτιο δεν έκανε καλά τη δουλειά του…
– 8.000 καταναλωτές αυτή τη στιγμή δεν πληρώνουν νερό….

Αυτά μεταξύ πολλών άλλων δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Τόσο τα προβλήματα ύδρευσης όσο και οι απλήρωτοι λογαριασμοί δεν δημιουργήθηκαν στον ένα χρόνο της θητείας του σημερινού δημάρχου. Επειδή κανένα πρόβλημα δεν εμφανίζεται ξαφνικά, καλό είναι να κοιτάμε κάποιες φορές στο παρελθόν.

Στην τελευταία δεκαετία η κατάσταση της ύδρευσης στη Λευκάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου. Παλιό δίκτυο, συνεχείς βλάβες, μεγάλες απαιτήσεις λόγω τουρισμού, συσσωρευμένα χρέη στη ΔΕΗ για το αντλιοστάσιο του Ακτίου, αμέτρητες παράνομες συνδέσεις, απλήρωτοι λογαριασμοί, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Η Λευκάδα γιγαντώθηκε οικοδομικά, κατέλαβε βουνά και πεδιάδες και ο Δήμος αδυνατεί να την ελέγξει. Το καλοκαίρι λέμε το νερό νεράκι, όλο το χρόνο πληρώνουμε εμφιαλωμένο νερό για να πιούμε, οι βλάβες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τα χρήματα πετιούνται σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, βεβαίωσε στην ύδρευση περίπου 1.500.000 και εισέπραξε τα μισά! Δεν είναι συγκυριακό το νούμερο άλλα η συνήθης ταχτική. Σε γενικές γραμμές εισπράττονται τα μισά χρήματα από τα βεβαιούμενα. Τα ανείσπρακτα ποσά του Δήμου συνολικά μαζί με την αποχέτευση (εισπράττονται με τον ίδιο λογαριασμό) ξεπερνούν τα 3.000.000! Στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές στον σύνδεσμο για το αντλιοστάσιο του Ακτίου.

(Εννοείται πως βεβαιούμενο ποσό είναι αυτό για το οποίο εκδίδονται λογαριασμοί. Οι 8,000 παράνομες συνδέσεις, που ανέφερε ο αντιδήμαρχος, δεν βεβαιώνονται πουθενά.  Είναι ένα κοινό, ένοχο μυστικό. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως οι απλήρωτοι λογαριασμοί δεν προέρχονται -σε γενικές γραμμές- από φτωχό κοσμάκη).

Θα ακουστούν πολλά στη συνεδρίαση της Τρίτης, θα ακούσουμε για έργα, για μελέτες που ετοίμασαν κάποιοι και για αγωγούς που άλλαξαν τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτών των έργων και των χρημάτων που δαπανήθηκαν, το βιώσαμε φέτος. Ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια για το νερό της Λευκάδας

Όσα όμως και να ακούσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, τα νούμερα είναι αμείλικτα. Στοιχειώνουν τους δυο προηγούμενους δημάρχους και θα έπρεπε να έχουν κάνει τον σημερινό να χάσει τον ύπνο του.

Ο μεν Κώστας Αραβανής το 2012 αποδείχτηκε άτολμος να παραχωρήσει την διαχείριση του νερού στην ΕΥΔΑΠ, ο δε Κώστας Δρακονταειδής τότε, αγωνίστηκε εναντίον της ΕΥΔΑΠ. Αυτοί οι αγώνες, εναντίον της τάχα μου «ιδιωτικοποίησης» που μας σερβίρισε στα πλαίσια του λαϊκισμού και των ιδεοληψιών του, είχαν σαν αποτέλεσμα -όπως δήλωσε και ο αντιδήμαρχος- το νερό σήμερα, να είναι «στα χέρια» 5 εργολάβων! Αν ένας από αυτούς πάθει κάτι θα κλείσει ο δήμος.

Η ΕΥΔΑΠ εκτός της τεράστιας τεχνογνωσίας της και των εξειδικευμένων μηχανημάτων που διέθετε, θα έβαζε τάξη. Θα σταματούσαν τα ρουσφέτια και οι μικροπολιτικές και το κυριότερο θα υπήρχε ίση μεταχείριση προς όλους τους δημότες.

Αυτά δεν ήθελαν όσοι αντιτάχτηκαν σθεναρά στην παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ. Όποιος θυμάται εκείνες τις εποχές, τις «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις ενάντια στην «ιδιωτικοποίηση» του νερού, τις πλαισίωναν έκτος από τους «επαναστάτες» και οι κακοπληρωτές του νερού. (Τότε ακόμα η Λευκάδα ήταν μικρή και … γνωριζόμαστε μεταξύ μας).

Με τις παράνομες συνδέσεις και τους απλήρωτους λογαριασμούς έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη πολιτική αλητεία. Δημιουργήθηκαν  δημότες δυο ταχυτήτων, οι συνεπείς και…οι μάγκες. Αυτοί που… πίνουν νερό εις υγεία τον κορόιδων… Η μεγαλύτερη πολιτική ανηθικότητα την οποία συντηρούμε με την ψήφο και τις επιλογές μας και κανένας δήμαρχος δεν ντρέπεται, ενώ έπρεπε να χάνει τον ύπνο του.

Το θέμα του νερού δεν είναι η έλλειψή του, δεν είναι το τεράστιο κόστος για το Δήμο, είναι πρωτίστως η έλλειψη ισονομίας και δημοκρατίας που συντηρείται σχεδόν μια δεκαετία. Το ότι ο Δήμος εισπράττει τα μισά χρήματα από όσα βεβαιώνει και παράλληλα υπάρχει άγνωστος αριθμός παράνομων συνδέσεων, είναι η ντροπή όλης της Λευκάδας..

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Σταύρακα «Λησμονημένα και Αξέχαστα» στον Σύβρο
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός-Κικίλιας: Στα τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα