HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΗ εισβολή στο Καπιτώλιο που σόκαρε, μέσα από 50 φωτογραφίες που θα μείνουν στην ιστορία

Η εισβολή στο Καπιτώλιο που σόκαρε, μέσα από 50 φωτογραφίες που θα μείνουν στην ιστορία

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι εικόνες χάους και ντροπής από τις ΗΠΑ, με τους οπαδούς του Τραμπ να εισβάλλουν στο Kαπιτώλιο.

Φορώντας καπέλα με το σύνθημα Make America Great Again (ΜΑGA), αμερικανικές σημαίες στους ώμους και φυσικά σημαίες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, οπαδοί του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, οι οποίοι ουσιαστικά υπάκουσαν στις παραινέσεις του όλο αυτό το διάστημα και πίστεψαν βαθιά το αφήγημα Τραμπ περί κλοπής των εκλογών, σε μια πρωτοφανή κίνηση χθες, εισέβαλαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Εκείνη την ώρα συνεδρίαζε υπό τον Πενς προκειμένου να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Όπως είχε αποκαλυφθεί χθες, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Πενς να μην επικυρώσει την εκλογή Μπάιντεν. Μάλιστα, είχαν αποκαλυφθεί απίστευτοι διάλογοι, απίστευτες κουβέντες του Ντόναλντ Τραμπ, που υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο αντιπρόεδρός του, που είναι και ο πρόεδρος της Γερουσίας, θα μπορούσε να αρνηθεί να επικυρώσει τη νίκη του αντιπάλου του! Ο τελευταίος δεν ενέδωσε στις πιέσεις και δήλωσε -ως ώφειλε- πίστη στο Σύνταγμα.

Και ενώ το Κογκρέσο αναμενόταν να συνεδριάσει για την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σε άλλο σημείο της Ουάσιγκτον με θέμα την «Πορεία για τη σωτηρία της Αμερικής», στέλνοντας μηνύματα στον Πενς.

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ενώπιον του πλήθους των υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», ανέφερε.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε την ήττα, θα σταματήσουμε την κλοπή», δήλωνε ο Τραμπ λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό ότι ο Πενς δεν έχει καμία διάθεση να παραβεί το νόμο, και ακολούθως να αρχίσουν τα άγρια επεισόδια στην Ουάσιγκτον.

Ο όχλος των φανατικών οπαδών του Τραμπ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Καπιτώλιο έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό με ευκολία που προκαλεί ερωτήματα για τον ρόλο της αστυνομίας και ακολούθως εισέβαλαν στο κτίριο. Βουλευτές και γερουσιαστές φυγαδεύτηκαν άρον άρον, όπως και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ακολούθησε χάος, με τους διαδηλωτές να διαλύουν το Κογκρέσο, να κάνουν άνω-κάτω τα γραφεία της Πελόζι και γερουσιαστών, να κάθονται στο έδρανο του προέδρου, να υψώνουν σημαίες MAGA. Επειτα από αρκετές ώρες η αστυνομία κατάφερε να τους βγάλει έξω και ακολούθως με χρήση χημικών να τους απομακρύνει από τα σκαλιά του Καπιτωλίου και να τους περιορίσει στον γύρω χώρο.

Όλη αυτή την ώρα του απόλυτου χάους στις ΗΠΑ, που πλήγωσε βαθιά την εικόνα της Αμερικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας στον κόσμο, με τους ηγέτες της Δύσης να εκφράζουν το σοκ τους και την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία να επιχαίρουν, ο Τραμπ παρέμενε κλεισμένος στο Λευκό Οίκο. Η κουβέντα του εκείνη, που θα μπορούσε να διαλύσει τον όχλο, ήρθε αφότου έκανε διάγγελμα ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ένα δραματικό διάγγελμα, με τον πρόεδρο σε σοκ και βαθιά λυπημένο για την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Τραμπ να βγει να μιλήσει και οι διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους. Ο Τραμπ λίγη ώρα αργότερα πόσταρε ένα βίντεο στο Twitter, στο οποίο, αφού μίλησε ξανά για κλεμμένες εκλογές, ζήτησε από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους. Λίγο νωρίτερα η κόρη του, Ιβάνκα, αποκαλούσε τους διαδηλωτές «πατριώτες», προτού αντιληφθεί το δραματικό λάθος που έκανε και το διαγράψει.

Ο τραγικός απολογισμός είναι 4 νεκροί, εκ των οποίων μία γυναίκα από πυρά εντός του Καπιτωλίου, και φυσικά η εικόνα μιας λαβωμένης Αμερικής… Μιας βαθιά διχασμένης Αμερικής, με τους φανατικούς οπαδούς του Τραμπ να χορεύουν στο ρυθμό του και στο σύνθημά του εδώ και δύο μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που έχασε ξεκάθαρα τις εκλογές, οι «εκλογές είναι κλεμμένες».

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. Και ο δρόμος ήδη άνοιξε, είτε το θέλουν οι τραμπικοί είτε όχι. Το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν και ο Τραμπ υποσχέθηκε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Αν και ακόμη και τώρα δεν σταματά να αμφισβητεί το αποτέλεσμα και να διχάζει τις ΗΠΑ.

Οι φωτογραφίες που σόκαραν

Πηγή: iefimerida.gr –

Προηγουμενο αρθρο
Οι χρωματικές εκτάσεις του Θεόδωρου Στάμου / Stamos
Επομενο αρθρο
Μεγανησιώτικα Λαδοκούλουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.