HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου για το μυθιστόρημα του Κερτ Βόνεγκατ: «Σφαγειο Νο 5»

Η Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου για το μυθιστόρημα του Κερτ Βόνεγκατ: «Σφαγειο Νο 5»

Το Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Κερτ Βόνεγκατ, σε μετάφραση Φίλιππου Χρυσόπουλου. Για πρώτη φορά εκδόθηκε το 1969 και θεωρείται η κορυφαία δημιουργία του Βόνεγκατ, ένα βιβλίο στην εμπόλεμη ζώνη της ανθρώπινης ιστορίας, που εκφράζει την πλήρη αδυναμία του ανθρώπου να ελέγξει όχι μόνο τον κόσμο ή το περιβάλλον του, αλλά και την ίδια του τη ζωή.

Ας δούμε το περιεχόμενο των 232 σελίδων του. Κεφ. 1: Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση ο συγγραφέας ως βετεράνος στη Δρέσδη μιλάει: για την καταγωγή και τις σπουδές του, την οικογένειά του, την απόφασή του να γράψει βιβλίο για τη Δρέσδη, την εργασία του ως δημοσιογράφος και ως δάσκαλος Δημιουργικής γραφής, το σπίτι του στο Σενεκτάντι της Ν. Υόρκης, την επίσκεψή του στο φίλο του Μπέρναντ το 1964, τη συνάντησή του με τη Μαίρη (γυναίκα του φίλου, στην οποία αφιέρωσε το βιβλίο καθώς και στον Γκέρχαν Μίλερ ταξιντζή στη Δρέσδη), τη Σταυροφορία των παιδιών το 1213 και άλλες πληροφορίες από τα βιβλία για την Ιστορία της Δρέσδης, τις συμβουλές στα παιδιά του, τις σκέψεις από την ανάγνωση βιβλίων στα αεροπορικά ταξίδια προς την Ευρώπη , για να συναντήσει παλιούς του φίλους.

Κεφ. 2: Σε τριτοπρόσωπη αφήγηση αναφέρεται στο βετεράνο Μπίλ Πίλγκριμ, που συνήθιζε να ξεκολλάει το χρόνο και από το παρόν να γυρνάει στο παρελθόν. Μιλάει για την οικογένειά του, την απαγωγή του από εξωγήινους του πλανήτη Τραλφάμαντορ τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1944, το αεροπορικό ατύχημα, τις δημοσιεύσεις για τους εξωγήινους και την ανησυχία της κόρης του, την εταιρεία του πεθερού του και το όνομα Μπίλι, τις αναμνήσεις από τον πόλεμο (μάχη Βόλγα 1944), το Κινέζικο εστιατόριο, την περιπέτεια με το φίλο του Γουίρι και τη σύλληψή τους από 5 Γερμανούς στρατιώτες.

Κεφ. 3: Οι Γερμανοί βρίσκουν στον Γουίρι μια αλεξίσφαιρη Βίβλο και μαζί με το Μπίλι τους οδηγούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων Αμερικανών. Επίσης αναφέρονται : ο πόλεμος στο Βιετνάμ, το κλάμα του Μπίλι και ο ρόλος του δονητή «Μαγικά δάχτυλα», οι ανάπηροι πολέμου που αναγκάζονται να βρίσκουν συνδρομητές ανύπαρκτων περιοδικών, ο ύπνος του Μπίλι κατά τη διάρκεια εξέτασης μιας γυναίκας, το πέταγμά του σε θάμνους για τις ανάγκες φωτογράφησης, η προώθηση αιχμαλώτων στο εσωτερικό της Γερμανίας με σφραγισμένα βαγόνια, ο θάνατος του συνταγματάρχη «άγριος Μπομπ», ο χωρισμός Μπίλι – Γουίρι, η φιλία του με τον άστεγο που έβλεπε πιο αισιόδοξα το ταξίδι με τα βαγόνια.

Κεφ. 4: Ο Μπίλι γυρνώντας το χρόνο αναφέρεται στη νύχτα του γάμου της κόρης του, την αϋπνία, το λάθος τηλεφώνημα, την ταινία στην τηλεόραση κατά την αναμονή της απαγωγής του από ιπτάμενο δίσκο, την απαγωγή, το ταξίδι. Ξυπνάει στο βαγόνι, είναι η 9η μέρα τότε που ο άστεγος και ο Γουίρι πεθαίνουν και το τρένο φτάνει σε στρατόπεδο, που για πρώτη φορά βλέπει από κοντά Ρώσους. Γυρίζει το χρόνο, τότε που η μητέρα του τον είχε στην κούνια, τότε που έφηβος έπαιζε γκολφ, ζει μια ακόμη απαγωγή από Τραλφαμαντοριανούς.

Κεφ. 5: Ο Μπίλι περιγράφει τη ζωή τους, διαβάζει το «η κοιλάδα με τις κούκλες», ανατρέχει στην παιδική του ηλικία( τρίχρονος σε χαράδρα και σε σπήλαιο με τον πατέρα του), επανέρχεται στο παρόν οδηγούμενος σε θάλαμο αποψείρωσης, αναγράφεται σε βιβλίο και του δίνεται μια σιδερένια ταυτότητα, μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου του κάνουν μορφίνη, υπό την επήρεια της οποίας βλέπει καμηλοπαρδάλεις. Αναφέρει τη νοσηλεία του το 1948, όπου τον φρόντιζε η μητέρα του κ 6 μήνες μετά αρραβωνιάστηκε, είχε δουλειά και περιουσία. Μιλάει για τον Ιησού, το ζωολογικό κήπο στο Τραλφάμαντορ, την εκτέλεση του Έντγκαρ, την κηδεία του πατέρα του το 1944, το στρατόπεδο εξολόθρευσης Ρώσων, τις φασαρίες με την κόρη του Μπάρμπαρα για τις δημοσιεύσεις σχετικά με τους εξωγήινους, τον παραλογισμό του.

Κεφ 6: Την επομένη της μορφίνης ο Μπίλι και οι άλλοι 100 Αμερικανοί με αρχηγό τον Ντέρπι μεταφέρονται στη Δρέσδη και παρακολουθούν θέατρο. Εκεί η ζωή είναι ήρεμη και οι εικόνες εντυπωσιακές. Οδηγούνται σε ένα σφαγείο με το Νο 5 στην είσοδό του.

Κεφ 7: 25 χρόνια μετά, ο Μπίλι ταξιδεύει με πτήση τσάρτερ στο Μόντρεαλ, το αεροπλάνο πέφτει και σώζονται μόνο αυτός κ ο 2ος πιλότος. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Βερμόντ και μετά από 3ωρη εγχείρηση στο κεφάλι, μένει 3 μέρες αναίσθητος. Τότε θυμάται τη ζωή στο « σφαγείο Νο 5» και την εργασία ένα μήνα πριν την καταστροφή της Δρέσδης (σιρόπι κρυφά στο εργοστάσιο).

Κεφ. 8: Δύο μέρες πριν το βομβαρδισμό επισκέφτηκε τους Αμερικανούς στο σφαγείο ο Γερμανός ναζί Κάμπελ, με πρόταση να πολεμήσουν κατά των Ρώσων και να επαναπατριστούν μέσω Ελβετίας. Ήχησαν οι σειρήνες και κατά το βομβαρδισμό 13 Φλεβάρη του 1945 σκοτώθηκαν 130.000 άνθρωποι και καταστράφηκε η Δρέσδη. Ο Μπίλι με τους άλλους κατέβηκαν στο καταφύγιο, όπου κοιμήθηκε και μεταφέρθηκε στο 1964 που γνώρισε τον Τράουτ, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας και τον βοήθησε στην πώληση εφημερίδων. Τον κάλεσε στο πάρτυ για τη 18η επέτειο γάμου του. Την επομένη του βοβμαρδισμού ο Μπίλι και οι Αμερικανοί φιλοξενήθηκαν από τυφλό ιδιοκτήτη ξενώνα σε προάστιο που έμεινε ανέγγιχτο.

Κεφ. 9: Ενώ ο Μπίλι ήταν στο νοσοκομείο, η γυναίκα του σκοτώθηκε. Δίπλα του είχε τον καθηγητή Ράμφουρντ και τη νεαρή γυναίκα του Λίλι, που του έφερνε βιβλία και του διάβαζε την ανακοίνωση του Τρούμαν για το βομβαρδισμό στη Χιροσίμα, την καταστροφή της Δρέσδης. Κι ενώ η κόρη του Μπίλι έπαιρνε χάπια μετά τα γεγονότα με τους γονείς της και ο αδερφός της Ρόμπερτ επέστρεψε από το Βιετνάμ, εκείνος έφυγε κρυφά στη Ν. Υόρκη, για να μιλήσει στην τηλεόραση για τους εξωγήινους. Τελικά συμμετείχε σε ραδιοφωνική εκπομπή και τον έδιωξαν κατά τη διάρκεια διαλείμματος.

Κεφ 10: Εδώ γίνεται αναφορά στο θάνατο του προέδρου Κένεντι και του πατέρα του Μπίλι, , στους εξωγήινους που πίστεύουν στο Δαρβίνο, στο ορυχείο πτωμάτων στη Δρέσδη 2 μέρες μετά την καταστροφή, στην εκτέλεση του Ντέρμπι που τον συνέλαβαν να παίρνει μια τσαγιέρα και στη σωτηρία του Μπίλι με το τέλος του πολέμου.

Ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο, που αξίζει να διαβάσει ο καθένας, για να γνωρίσει τη γραφή του Βόνεγκατ και να προβληματιστεί για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ανθρώπου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ/ φιλόλογος

Προηγουμενο αρθρο
Σεμινάριο για Νηπιαγωγούς από το Κέντρο Πρόληψης Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Σ' αυτή τη γειτονιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.