HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ Λευκάδα με το βλέμμα των περιηγητών – Μέρος Β΄

Η Λευκάδα με το βλέμμα των περιηγητών – Μέρος Β΄

Η Λευκάδα με το βλέμμα των περιηγητών – Μέρος Β΄ (1822 – 1869)

Χάρτη και αρχαιολογικές τοποθεσίες επίσης βρίσκουμε και στο έργο του υπίατρου W. Goodisson (1822), ο οποίος ερεύνησε και κατέγραψε πλήθος πληροφοριών που αφορούν το νησί.

Ερείπια τετράγωνου κτίσματος στα αρχαία τείχη της Λευκάδας, 1822, GOODISSON
Ερείπια αρχαίων τειχών στη Λευκάδα, 1822,GOODISSON
Χάρτης της Λευκάδας, 1822, GOODISSON

Από το έργο του P.M. Paciaudi (1761) πληροφορούμαστε ότι αρχαιότητες της νήσου πιθανότατα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, μετά τη βενετική εκστρατεία στα τέλη του 17ου αιώνα.

Ευκρίνεια και συνέπεια διακρίνουν τα σχέδια του Ιταλού S. Pomardi (1820) ο οποίος συνόδευσε ως ζωγράφος τις αρχαιολογικές περιηγήσεις του Ed. Dodwell και αποτύπωσε πλήθος θέματα κατά παραγγελία.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Λευκάδα και οι Εχινάδες Νήσοι.
Τοπίο στη Λευκάδα.

Σε ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του W.M. Leake, (1835, και σε αναστατική έκδοση 1967) τα σχέδια και οι κατόψεις που παραδίδονται μαρτυρούν τη λεπτομερή, συστηματική και συγκροτημένη μελέτη και καταγραφή του χώρου και των μνημείων, μέθοδο που υπηρέτησε με πάθος ο Άγγλος αρχαιόφιλος τοπογράφος.

Χάρτης της χώρας της Λευκάδας, LEAKE

Σχεδόν όλοι οι περιηγητές, οι οποίοι με θαλάσσια πλεύση αντίκρισαν έστω από μακριά τη Λευκάδα, μνημόνευσαν τον Λευκάτα και τους θρύλους γύρω από αυτόν και φυσικά την αδικοχαμένη εκεί ποιήτρια Σαπφώ. Μερικοί κόσμησαν και το χρονικό τους με την αντίστοιχη άποψη του εντυπωσιακού ακρωτηρίου:

(T.S.Hughes1820)

Το ακρωτήριο Λευκάτας στη Λευκάδα

(J.Comte d’Estourmel,1848)

Το ακρωτήρι Λευκάτας στη Λευκάδα

(Ed. Lear, 1863)

Η θέα από το κάστρο της Αγίας Μαύρας προς την πόλη της Λευκάδας.
Ο Λευκάτας (Κάβο Δουκάτο) ή ακρωτήριο της Σαπφούς, Λευκάδα.
Η πόλη της Λευκάδας (Αμαξική) με το κάστρο της Αγίας Μαύρας στο βάθος.

 ( Ch. Wordsworth, 1882)

Αρχαία τείχη στη Λευκάδα.
Η Λευκάδα.
Η Λευκάδα από την ακτή της Ηπείρου.
Άποψη της Λευκάδας.
Το ακρωτήριο Λευκάτας

  (A. Von Sschweiger Lerchenfeld, 1887).

Το ακρωτήριο Λευκάτας στη Λευκάδα

Σε μια από τις πολλές εκδόσεις πάνω στα ήθη, τα έθιμα, τις ενδυμασίες και τα μνημεία της Ελλάδος (Griechenland, 1825c), η εικονογράφηση δανείζεται πίνακες από δημοφιλή ταξιδιωτικά έργα τα οποία είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Έτσι, ο πίνακας «Το Ακρωτήριο Λευκάτας» μιμείται το αντίστοιχο έργο του W. Gell.

Μία αντιπροσωπευτική άποψη της πόλης της Λευκάδας κοσμεί και ένα από τα έργα του σημαντικού για τις παρατηρήσεις του, κυρίως αναφορικά με τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, F.Ch.H.L. Pouqueville (1835).

Θέα προς την πόλη της Λευκάδας. Διακρίνεται το κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Σπάνιες υδατογραφίες από το Λεύκωμα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης αποδίδουν το ήρεμο και πλούσιο σε βλάστηση τοπίο, αξιοπρόσεχτες τοποθεσίες και μνημεία (“Sketches of the Ionian Islands”, 1835-1840).

Άποψη της πόλης της Λευκάδας

Το εντυπωσιακό σκηνικό με τις ακτογραμμές των νησιών κοντά στη Λευκάδα, όπως και το τοπίο με τη συστάδα νήσων στα νοτιοανατολικά της, έχουμε σε χαρακτικό στο έργο του S. Pomardi (1820)

και σε φωτογραφία στην έκδοση (Ε. Reisinger 1923).

Λευκάδα. Η πεδιάδα πίσω από το Νυδρί και ο κόλπος του Βλιχού, από την πλαγιά του Σκάρου.

Τέλος το Οικόσημο της Κοινοπολιτείας των Ιονίων Νήσων (1817-1864) με τον θυρεό της Μεγάλης Βρετανίας συμπεριλαμβάνεται στο χρονικό του J.H. Allan (1843) από το ταξίδι του στη Μεσόγειο.

Το Οικόσημο της Κοινοπολιτείας των Ιονίων Νήσων (1817-1864). Ο θυρεός της Βρετανίας περιστοιχίζεται από αντιπροσωπευτικούς θυρεούς των επτά νήσων

Στο Λεύκωμα (1984) μάς παραδίδονται αξιολογότατες και σπάνιες ξυλογραφίες από το πρωτοπόρο εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό “The Illustrated London News” (1842-1885) και το συγγενές “The Graphic” (1869-1885). Απεικονίζονται τοποθεσίες, πρόσωπα και γεγονότα (πολιτικά, κοινωνικά, πολεμικά) από το 1842 έως το 1885, ανάμεσά τους και θέματα που αφορούν την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στο Ελληνικό Κράτος.

Άποψη της πόλης της Λευκάδας, 1859. Στα αριστερά διακρίνεται το βενετικό φρούριο της Αγίας Μαύρας
Η Λευκάδα ύστερα από το φονικό σεισμό του 1869.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου – Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη

Διαβάστε το Α΄ Μέρος εδώ

Σχετικά άρθρα: Ξένοι περιηγητές έγραψαν για τη Λευκάδα (1682,1802,1817)
Χαρακτικά και Χάρτες της Λευκάδας
«Σημειώσεις από τη Λευκάδα» του Λουδοβίκου Σαλβατόρ

Προηγουμενο αρθρο
Καφές με θέα τη... Μαδουρή!
Επομενο αρθρο
Βρέθηκε ο Λάμπρος Νταλαπέρας στο λιμάνι της Νικιάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.