HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο

Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο

Τα χωριά της Λευκάδας…

106

Τα χωριά της Λευκάδας έχουν κατά μεγάλο μέρος ερημώσει. Τα σπίτια είναι εγκαταλειμμένα, τα κτίσματα γκρεμισμένα. Κάποτε αυτά τα σπίτια ήταν γεμάτα ζωή και δραστηριότητα. Στο πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι σκόρπησαν, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Άλλοι ήρθαν στη Χώρα, άλλοι μετακόμισαν σε μεγάλες πόλεις και άλλοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

103

100

Τα περισσότερα σπίτια εξωτερικά ήταν χτισμένα από πέτρα και ήταν διώροφα. Στο ισόγειο ή κατώι ήταν οι αποθήκες τροφίμων, τα βαρέλια κρασιού, ή καμιά φορά κι ο στάβλος των ζώων (αχούρι). Από πάνω έμενε συνήθως η οικογένεια.

104

102

Σε όλη τη δεκαετία του ’80 τα περισσότερα σπίτια στα χωριά έχουν αυτή την εικόνα της ερημιάς και της εγκατάλειψης. Από το μέσον της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε η φάμπρικα των «σεισμόπληκτων δανείων». Τα χωριά του νησιού αλλάζουν σιγά – σιγά όψη. Τα σπίτια αναπαλαιώνονται, άλλα επισκευάζονται. Κάποια έγιναν κύριες κατοικίες, άλλα αποτέλεσαν εξοχικά και αλλά επισκευάστηκαν και νοικιάζονται στους τουρίστες. Αρκετοί ξένοι επίσης ερωτεύτηκαν τα χωριά μας, αγόρασαν ερειπωμένα σπίτια, τα επισκεύασαν και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

101

105

Αυτές οι φωτογραφίες πέρα από τη γοητεία που εκπέμπουν, πέρα από τα μυστικά για το μισοξεχασμένο παρελθόν που είναι έτοιμες να μας διηγηθούν, πιστεύω ότι μπορεί να μας «γειώσουν» σήμερα.

* Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες της Καίτης Κακαβούλη κάντε [κλικ εδώ]

Οι φωτογραφίες είναι της Καίτης Κακαβούλη, το κείμενο είναι της Βιολέττας Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Τα πρώτα ανθισμένα χρυσάνθεμα της γειτονιάς μου
Επομενο αρθρο
Συγχαρητήρια επιστολή για επιτυχίες μαθητών του 2ου ΓΕΛ στο πρόγραμμα EUROSCOLA

1 Σχόλιο

  1. παϊσιος
    11 Νοεμβρίου 2014 at 18:16 — Απάντηση

    Όταν ο άνθρωπος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την γενέτειρά του και να αναζητήσει αλλού την τύχη του, μπορεί σε μικρό βαθμό να είναι λογικό, όμως όταν γίνεται κανόνας είναι πολύ ανυσηχητικό. Είναι το είδωλο της παρακμής που δείχνει ο καθρέφτης των ερηπωμένων σπιτιών και των ερημωμένων χωριών (ή και μεγάλων κομματιών πόλεων). Δεν θά αργήσει (πολύ φοβούμαι), που παρόμοια φαινόμενα ερήμωσης θα δούμε και σε πόλεις (κυρίως στην πρωτεύουσά μας), πράγμα ανησυχητικό και πολύ στενάχωρο παρά τις υποσχέσεις και παροτρύνσεις των καλαμοκαβαλάρηδων της εξουσίας για τις καλλίτερες μέρες που έρχονται, και που ο συνέλληνας θα αργήσει πολύ να τις δεί (αν τις δει δηλαδή).

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.