HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ μελέτη επιλογής χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΜΟΠΑΚ Δ. Λευκάδας

Η μελέτη επιλογής χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΜΟΠΑΚ Δ. Λευκάδας

Στο τέλος του άρθρου δημοσιεύεται ολόκληρη η μελέτη του Πολυτεχνείου με θέμα ««Εντοπισμός και αξιολόγηση θέσης χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της Μονάδας Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης καιΚομποστοποίησης Απορριμμάτων του Δ. Λευκάδας, εντός του Δ. Λευκάδας»

Οι υποψήφιες περιοχές που εξετάστηκαν στη μελέτη είναι οι παρακάτω:

10

Όλες οι περιοχές αξιολογήθηκαν με βάση παραμέτρους και κοινά κριτήρια. Εμείς θέλοντας να συμβάλουμε στην ελάχιστη ενημέρωση, δημοσιεύουμε τα συμπεράσματα καταλληλότητας των περιοχών και την ιεραρχική κατάταξη των υποψηφίων θέσεων της έκθεσης.

Συμπεράσματα ελέγχου καταλληλότητας με βάση το θεσμικό πλαίσιο

1. Θέση «Αμμόκαμπος»

11
Αποτελεί την ευνοϊκότερη θέση για λειτουργία ΧΥΤΥ. Λόγω της φύσης των πετρωμάτων στη θέση αυτή (αποσαθρωμένοι δολομίτες και ασβεστόλιθοι) υπάρχει σχετική απορρόφηση των ρεόντων υδάτων απαιτούνται έργα στεγάνωσης αυξημένου κόστους ώστε να αντιμετωπισθούν οι γεωλογικές / υδρογεωλογικές / γεωτεχνικές αδυναμίες που παρουσιάζει. Δεν βρίσκεται σε τεκτονικό ρήγμα.

Το λειτουργικό κόστος του έργου (που εμφανίζεται ως τέλος για τους δημότες) στη συγκεκριμένη θέση θα είναι αυξημένο, λόγω της μεγάλης απόστασης της θέσης από την ΜοΠΑΚ (θέση Αλυκές Λευκάδας). Ομοίως και η κοινωνική / χωροταξική όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω μεταφοράς.

Ωστόσο η θέση δεν παρουσιάζει ορατή επαφή με δραστηριότητες και σημεία του οδικού δικτύου και παρουσιάζει φυσική προκάλυψη από ορεινούς όγκους περιμετρικά που την προστατεύουν από τους ισχυρούς ανέμους.

16

Εμφανίζει πολύ μεγάλη χωρητικότητα, έχει εύκολη πρόσκτηση λόγω δημόσιας έκτασης, έχει υψηλή διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης. Ως προς την ευχέρεια εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων υποδομής, εμφανίζει ευκολία διαμόρφωσης πυθμένα και κατασκευής στεγάνωσης και εύκολη αποκατάσταση του τελικού αναγλύφου (πλήρωση ορυγμάτων). Έχει χαμηλή αξία γης και υφίστανται δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Συνολικά, η υποψήφια θέση «Αμμόκαμπος» ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας, συγκεντρώνει σταθμισμένη βαθμολογία 6,9/10 και αξιολογείται ως η πλέον ευνοϊκή θέση για τη φιλοξενία του ΧΥΤΥ Δ. Λευκάδας, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία.

2. Θέση «Περδικοφωλιές»

12
Η θέση μπορεί να φιλοξενήσει το έργο ΧΥΤΥ της Λευκάδας με την προϋπόθεση ότι θα προβλεφθούν τα απαραίτητα τεχνικά έργα υποδομής που πιθανότατα υπερβαίνουν το σύνηθες κόστος ενός ΧΥΤΥ λόγω του αυξημένου κόστους των έργων στεγάνωσης καθώς και των γεωτεχνικών / στατικών έργων ώστε να αντιμετωπισθούν οι γεωλογικές / υδρογεωλογικές / γεωτεχνικές αδυναμίες που παρουσιάζει. Η θέση διαθέτει οπτική προστασία, δεν αποτελεί όχληση για το πολιτιστικό περιβάλλον, διαθέτει επαρκή χωρητικότητα και υλικό επικάλυψης.

Το λειτουργικό κόστος του έργου (που εμφανίζεται ως τέλος για τους δημότες) στη συγκεκριμένη θέση θα είναι αυξημένο, λόγω της μεγάλης απόστασης της θέσης από την ΜοΠΑΚ (θέση Αλυκές Λευκάδας). Ομοίως και η κοινωνική / χωροταξική όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω μεταφοράς.

Συνολικά, η υποψήφια θέση «Περδικοφωλιές» ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας, συγκεντρώνει σταθμισμένη βαθμολογία 6,5/10 και αξιολογείται ως αποδεκτή για τη φιλοξενία του ΧΥΤΥ Δ. Λευκάδας, χωρίς να αποτελεί την πλέον ευνοϊκή θέση, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία.

3. Θέση «Μπαμπάκια»

13
Η θέση μπορεί να φιλοξενήσει το έργο ΧΥΤΥ της Λευκάδας. Δεν αποτελεί επικίνδυνη περιοχή για καταπτώσεις και κατολισθήσεις. Οι ανθρακικοί σχηματισμοί παρουσιάζουν μεγάλη στατική και δυναμική σταθερότητα. Ωστόσο, παρουσιάζει τα εξής σημαντικά μειονεκτήματα: ο χώρος
αναπτύσσεται πάνω σε ρήγμα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ενεργό. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά διάβρωσης από επιφανειακές απορροές. Επιπλέον, βρίσκεται σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς με έντονα ανεπτυγμένο καρστ. Ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω του καρστ επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την υδροφορία της Δυτ. Λευκάδας που έχει υψηλή σπουδαιότητα για άρδευση και χρήση ως ποσίμου νερού.

Το λειτουργικό κόστος του έργου (που εμφανίζεται ως τέλος για τους δημότες) στη συγκεκριμένη θέση θα είναι σχετικά χαμηλό, λόγω της μικρής σχετικά απόστασης της θέσης από την μελλοντική ΜοΠΑΚ (θέση Αλυκές Λευκάδας). Ομοίως και η κοινωνική / χωροταξική όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω μεταφοράς. Η θέση δεν παρουσιάζει ορατή επαφή με δραστηριότητες και σημεία του οδικού δικτύου και παρουσιάζει φυσική προκάλυψη από παρεμβολή υψώματος. Ωστόσο, είναι εκτεθειμένη σε ΒΔ ανέμους που πνέουν με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο νησί.

Εμφανίζει μεγάλη χωρητικότητα, έχει σχετικά εύκολη πρόσκτηση λόγω ιδιωτικής έκτασης. Ωστόσο, έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης. Ως προς την ευχέρεια εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων υποδομής, εμφανίζει ευκολία διαμόρφωσης πυθμένα και κατασκευής
στεγάνωσης και εύκολη αποκατάσταση του τελικού αναγλύφου (πλήρωση μισγάγγειας). Έχει μέτρια αξία γης και η επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας είναι εύκολη καθώς απέχει μικρή απόσταση από τους οικισμούς Ασπρογερακάτων και Καβάλου.

Συνολικά, η υποψήφια θέση «Μπαμπάκια» ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας, συγκεντρώνει σταθμισμένη βαθμολογία 6,2/10 και αξιολογείται ως αποδεκτή για τη φιλοξενία του ΧΥΤΥ Δ. Λευκάδας, χωρίς να αποτελεί την πλέον ευνοϊκή θέση, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία.

4. Θέση «Νταμάρι Καλαβρού»

14
Η θέση θα μπορούσε να φιλοξενήσει το έργο ΧΥΤΥ της Λευκάδας. Δεν αποτελεί επικίνδυνη περιοχή για καταπτώσεις και κατολισθήσεις. Δεν βρίσκεται πάνω σε τεκτονικό ρήγμα.
Παραπλεύρως της θέσης διέρχεται ρέμα που καταλήγει στην πεδιάδα της Απόλπαινας. Η βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Φαράγγι της Μέλισσας.

Το λειτουργικό κόστος του έργου (που εμφανίζεται ως τέλος για τους δημότες) στη συγκεκριμένη θέση θα είναι σχετικά χαμηλό, λόγω της μικρής απόστασης της θέσης από την μελλοντική ΜοΠΑΚ (θέση Αλυκές Λευκάδας). Ομοίως και η κοινωνική / χωροταξική όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω μεταφοράς, αφού παρουσιάζει μεγάλη ευχέρεια παράκαμψηςοικισμών.

Η θέση δεν παρουσιάζει ορατή επαφή με δραστηριότητες, ωστόσο είναι μερικώς ορατή από σημεία του οδικού δικτύου. Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί η μικρή χωρητικότητα, για το λόγο αυτό η θέση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής ως προς αυτό το κριτήριο (Κ19). Έχει σχετικά εύκολη πρόσκτηση λόγω ιδιωτικής έκτασης και έχει διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης. Ως προς την ευχέρεια εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων υποδομής, εμφανίζει ευκολία διαμόρφωσης πυθμένα και κατασκευής στεγάνωσης και εύκολη αποκατάσταση του τελικού αναγλύφου (πλήρωση ορυγμάτων ανενεργού λατομείου).

Έχει χαμηλή αξία γης και η επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας είναι σχετικά εύκολη καθώς απέχει μικρή απόσταση (2-2,5 χλμ) από τους οικισμούς Καβάλου, Σπανοχωρίου και Λαζαράτων.

Συνολικά, η υποψήφια θέση «Νταμάρι Καλαβρού» ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας, συγκεντρώνει σταθμισμένη βαθμολογία 6,7/10 και αξιολογείται ως ευνοϊκή για τη φιλοξενία του ΧΥΤΥ Δ. Λευκάδας (έρχεται 2η στην αξιολόγηση) σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία.

5. Θέση «Πύργος»

15
Η θέση θα μπορούσε να φιλοξενήσει το έργο ΧΥΤΥ της Λευκάδας. Δεν αποτελεί επικίνδυνη περιοχή για καταπτώσεις και κατολισθήσεις, όμως παρουσιάζονται πλήθος τεκτονικών ρηγμάτων στα ΒΔ του οροπεδίου και μέχρι τα Χορτάτα. Έχει μεγάλο μέγεθος λεκάνης απορροής.
Δεν υφίστανται πλησίον της θέσης ρέμα ή χείμαρρος. Η θέση βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (που καλύπτει περιοχή της κεντρικής Λευκάδας). Η βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή είναι χαμηλή.
Το λειτουργικό κόστος του έργου (που εμφανίζεται ως τέλος για τους δημότες) στη στη συγκεκριμένη θέση θα είναι σχετικά χαμηλό, ωστόσο παρουσιάζει μικρή ευχέρεια παράκαμψης οικισμών. Η θέση δεν παρουσιάζει ορατή επαφή με δραστηριότητες και σημεία του οδικού δικτύου. Οι κυριαρχούντες ΒΔ άνεμοι πιθανόν να επηρεάζουν τους κοντινούς οικισμούς Καρυάς και Πηγαδησάνων.

Μειονέκτημα αποτελεί η μικρή χωρητικότητα (οριακά επαρκής). Έχει σχετικά εύκολη πρόσκτηση λόγω ιδιωτικών καλλιεργειών και έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης. Ως προς την ευχέρεια εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων υποδομής, εμφανίζει ευκολία διαμόρφωσης πυθμένα και κατασκευής στεγάνωσης και εύκολη αποκατάσταση του τελικού αναγλύφου και εύκολη πρόσβαση. Έχει χαμηλή αξία γης και η επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας είναι σχετικά εύκολη καθώς απέχει μικρή απόσταση (1,5-2 χλμ) από τους οικισμούς Καρυάς και Πηγαδησάνων.

Συνολικά, η υποψήφια θέση «Πύργος» ικανοποιεί τα κριτήρια καταλληλότητας, συγκεντρώνει σταθμισμένη βαθμολογία 6,1 και αξιολογείται ως μη ευνοϊκή για τη φιλοξενία του ΧΥΤΥ Δ. Λευκάδας (έρχεται τελευταία στην αξιολόγηση) σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσια.

Αξιολόγηση της τεχνικής εφικτότητας κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ στις δύο επικρατέστερες θέσεις

Οι 2 επικρατέστερες θέσεις για την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ μετά τη συγκριτική αξιολόγηση είναι οι εξής:

1. Αμμόκαμπος
2. Νταμάρι Καλαβρού.

Και οι 2 ανωτέρω θέσεις αποτελούν ανενεργά λατομεία και βρίσκονται επί ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Με τη λειτουργία ΧΥΤΥ σε ανενεργό λατομείο επιτυγχάνεται η ανάπλαση του με σταδιακή πλήρωση του εκτενούς ορύγματος με τα υπολείμματα επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων του Δήμου Λευκάδας που θα προέρχονται από την προς υλοποίηση Μονάδα
Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜοΠΑΚ) και η επαναφορά των εξορυγμένων πρανών στη φυσική τους μορφή (δημιουργία λόφου).

Ο πυθμένας του λατομείου θα διαμορφωθεί σε κύτταρα υδραυλικά απομονωμένα και διαχωρισμένα από αργιλικά αναχώματα και θα στεγανωθεί κατάλληλα. Η πλήρωση θα γίνεται με σταδιακή δημιουργία τελικού αναγλύφου, το οποίο αμέσως θα επικαλύπτεται με στεγανωτικά υλικά ελαχιστοποιώντας την κατείσδυση ομβρίων και τη δημιουργία διηθημάτων. Το τελικό πρανές θα φυτεύεται και θα εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής εξαφανίζοντας σταδιακά το όρυγμα.

17

Κατά το σχεδιασμό του ΧΥΤΥ, στα προτεινόμενα έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα κάτωθι βασικά έργα υποδομής:
– Διαμόρφωση ενιαίας λεκάνης με υδραυλικά απομονωμένα κύτταρα. Ο διαμορφωμένος πυθμένας θα διαμορφωθεί με κλίσεις 3-5%.
– Βελτιστοποιημένη διαμόρφωση των κυττάρων που θα επιτυγχάνει ελαχιστοποίηση του όγκου των παραγόμενων στραγγισμάτων επαρκή για μέγιστη ένταση βροχόπτωσης 24 ώρου με περίοδο επαναφοράς 30ετίας.
– Σύστημα εδαφικής στεγάνωσης του πυθμένα της διαμορφωμένης λεκάνης.
– Σύστημα αγωγών συλλογής των διηθημάτων και επιφανειακών υδάτων που προσπίπτουν στο υπό ανάπλαση όρυγμα, με το οποίο θα οδηγούνται σε δεξαμενή συλλογής για την περαιτέρω επεξεργασία τους.
– Μονάδα επεξεργασίας συλλεγομένων διηθημάτων.
– Σύστημα αγωγών συλλογής βιοαερίου.
– Σύστημα αγωγών εξαγωγής ομβρίων σε κύτταρα που δεν έχουν εισέτι δεχθεί αποθέσεις.
– Ήπιες κλίσεις αναγλύφου για την επίτευξη αυξημένης γεωτεχνικής ευστάθειας.
– Τελική επικάλυψη – Φύτευση του αναπλασμένου χώρου.
– Περίφραξη.
– Τάφροι απορροής ομβρίων.
– Ιστοί για φωτισμό του χώρου.

-9. ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΧΥΤΥ

19
20

Η ιεραρχική κατάταξη των υποψύφιων θέσεων για την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στον
Δήμο Λευκάδας, όπως προέκυψε μετά την συγκριτική τους αξιολόγηση, είναι η ακόλουθη:
1. «Αμμόκαμπος»
2. «Νταμάρι Καλαβρού»
3. «Περδικοφωλιές»
4. «Μπαμπάκια»
5. «Πύργος».
Οι θέσεις που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
• Δεν αποκλείονται ευθύς εξ αρχής από την εφαρμογή των κριτηρίων καταλληλότητας,
• ευρίσκονται σε γεωλογικά σταθερές περιοχές,
• ευρίσκονται υπεράνω γεωλογικών σχηματισμών χωρίς καρστικά έγκοιλα, χωρίς καρστικές
ρηγματώσεις και καρστικούς υδοφορείς,
• δεν παρουσιάζουν υπόγειο υδροφόρο,
• δεν ευρίσκονται επί σεισμικών και γεωλογικών ρηγμάτων,
• ευρίσκονται κοντά στην υπό αδειοδότηση ΜοΠΑΚ στη θέση «Αλυκές Λευκάδας», ελαχιστοποιώντας έτσι τις περιβαλλοντικές, υγειονολογικές και κοινωνικές οχλήσεις από την μεταφορά των υπολειμμάτων για το Νομό Λευκάδας,
• δεν επηρεάζουν σημαντικούς οικισμούς μεγάλου πληθυσμού,
• ευρίσκονται σε επαρκή απόσταση από τους πλησιέστερους οικισμούς,
• παρουσιάζουν μικρές λεκάνες απορροής, εξασφαλίζοντας έτσι εύκολη προστασία των ομβρίων και επιφανειακών υδάτων

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη [ΕΔΩ]

Προηγουμενο αρθρο
Ζητείται καθαρίστρια...
Επομενο αρθρο
Ιόνια Οδός: Αύριο η πανηγυρική διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.