HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ ογδόη κατηγορία (του σεισμού) – Λευκαδίτικο γέλιο

Η ογδόη κατηγορία (του σεισμού) – Λευκαδίτικο γέλιο

Φτωχοτσαγκάρης και φαμελίτης. Ήρθε κι’ ο μεγάλος σεισμός του Ιουνίου του 1948 και τον αποτελείωσε. Βρέθηκε κι’ αυτός άστεγος μέσα στους πολλούς σεισμοπλήκτους. Μα σαν άρχισε η ανοικοδόμηση να ετοιμάζει τα «βαρέλια» και τα ξυλοπηλόπηκτα, δε βρέθηκε και τούτος ανάμεσα σ’ αυτούς που άρχισαν να στεγάζονται.

Δεν είχε τα «μέσα» ο φουκαράς κι’ έτσι κανείς δεν τον επρόσεχε. Ωστόσο, για να τακτοποιηθεί με τη συνείδησή του, υπέβαλε κι’ αυτός μια αίτηση στην Πρόνοια για σπίτι.

207

Κι’ αφού πέρασαν αρκετοί μήνες, εσκέφθηκε να ρωτήσει για την τύχη που είχε η αίτησή του. Ανέβηκε στην Πρόνοια κι’ αποτάθηκε στον Διευθυντή της, έναν ευγενικό υπάλληλο:

— Εδώ και κάμποσους μήνες έφερα κι’ εγώ μια αίτηση κι’ εζητούσα σπίτι, γιατί είμαι άστεγος από το σεισμό. Εδώ νάναι η αίτησή μου ή στα Βαρδάνια;
Ο Διευθυντής, ξένος καθώς ήταν, δεν ήξερε τι είναι τα Βαρδάνια και ρώτησε:

— Τι είναι τα Βαρδάνια;
— Εκεί πού ρίχνουν τ’ απορρίμματα.
Δεν μπορεί να είναι στα Βαρδάνια ή αίτησή σου. Στο γραφείο μας, ούτε χάνεται, ούτε πετιέται τίποτε. Πώς λέγεσθε; Του είπε πως λέγεται, κι’ ο Διευθυντής, αφού έψαξε αρκετή ώρα στα χαρτιά του, είπε θριαμβευτικά:
— Να, εδώ είναι. Πώς μπορούσε να χαθεί; Είσαι στην ογδόη κατηγορία.
— Ογδόη κατηγορία! Και ποια κατηγορία παίρνει τώρα;
— Η πρώτη.
— Δηλαδή εγώ πότε θα πάρω; Ύστερα από οχτώ σεισμούς;

Εγέλασε ο Διευθυντής και ο «αιτών» συνέχισε:

— Σεισμοί μεγάλοι γίνονται κάθε δέκα χρόνια περίπου. Έπειτα από καμμιά ογδονταριά χρόνια μπορώ να ελπίζω ότι θα πάρω σπίτι. Ευχαριστώ πολύ.

Χαιρέτησε κι’ άφησε τον Διευθυντή ικανοποιημένο, που δεν χανόταν τίποτε από το γραφείο του, μα κι’ ο ίδιος μένοντας ευχαριστημένος, που η αίτησή του μπήκε σε κάποια σειρά. Έστω και στην ογδόη κατηγορία…

line1

«Λευκαδίτικο γέλιο», Σπύρου Φίλιππα Πανάγου, εκδόσεις Λογοθέτης, Αθήνα 1990.

Προηγουμενο αρθρο
Επίσκεψη Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ στο Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
Πώς να μη σταθείς, πως να μην κοιτάξεις αυτές τις γυναίκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.