HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ Ορεινή Λευκάδα και ο άθλος της!

Η Ορεινή Λευκάδα και ο άθλος της!

Από σήμερα Κυριακή 2 Απριλίου η Ορεινή Λευκάδα δικαιούται να υπερηφανεύεται για τον άθλο που κατόρθωσε, καθαρίζοντας στο σύνολό του το επαρχιακό οδικό δίκτυο Καρυάς -Λευκάδας μήκους 14 χιλιομέτρων, στα πλαίσια της πανελλήνιας δράσης Let’s do it Greece.

Η εικόνα του επαρχιακού δικτύου μετά τον καθαρισμό είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς απομακρύνθηκαν τα απορρίμματα που για χρόνια μόλυναν το περιβάλλον, τα οποία συγκεντρώθηκαν συνολικά σε 109 σάκους απορριμμάτων.

Επιπλέον, κόπηκαν στο σύνολο της διαδρομής, παραπλεύρως του δρόμου και στις δύο κατευθύνσεις εκτός από τη χαμηλή βλάστηση, τα κλαδιά δέντρων και θάμνων που εμπόδιζαν την ορατότητα των διερχομένων οχημάτων, με τη βοήθεια τριών (3) ιδιωτικών καταστροφέων καθώς και χορτοκοπτικών μηχανημάτων. Στην δράση συμμετείχε και ιδιωτικό καλαθοφόρο όχημα που, με τη βοήθεια του χειριστή και του πληρώματος, απομάκρυνε τα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονταν σε ψηλά επίπεδα και δυσχέραιναν την διέλευση μεγάλων οχημάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό των χόρτων δόθηκε στα σημεία όπου υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες αλλά και σημάνσεως.
Το πρωί της Κυριακής οι τρεις (3) ομάδες δράσης συγκεντρώθηκαν στα τρία (3) σημεία εκκίνησης, την πλατεία Καρυάς, την πλατεία Λαζαράτων και τη διασταύρωση Καρυάς – Νυδριού. Από νωρίς ξεκίνησαν οι χειριστές των καταστροφέων με προτεραιότητα τον καθαρισμό του δρόμου από χαμηλή βλάστηση και θάμνους, ώστε να βελτιωθεί η ορατότατα του δρόμου και να αποκαλυφθούν τα επί χρόνια κρυμμένα στα χόρτα απορρίμματα, τα οποία περισυνέλεξαν οι πεζοπόρες ομάδες εθελοντών.

Σημείο τερματισμού για όλες τις ομάδες ήταν το Μνημείο Εξέγερσης των Χωρικών στη θέση «Μπόζα», στο οποίο έγιναν εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού των φυτών και των δέντρων του περιβάλλοντος χώρου, προσφορά της επιχείρησης Garden Care – Bιολογική Γεωργία- Κηπουρική.

Στο τέλος της δράσης οι συμμετέχοντες απήλαυσαν φρεσκοψημένα σουβλάκια και παγωμένες μπύρες ενώ δεν έλειψε και η απαραίτητη μουσική συνοδεία.

Για πρώτη φορά φορείς, σύλλογοι, σχολεία, εθελοντικές ομάδες, μαθητές, γονείς και απλοί πολίτες της Ορεινής Λευκάδας και όχι μόνο στήριξαν ένθερμα, έμπρακτα και με όλες τους τις δυνάμεις μια εθελοντική δράση καθαρισμού, γεγονός που σήμανε και την επιτυχή ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού τολμήματος.

Στον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου Καρυάς – Λευκάδας συμμετείχαν:

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφακιωτών «Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγαδισάνων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής, ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Καρυάς «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμου «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», ο Π.Α.Σ. Σφακιωτών, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καρυάς, ο ΦΙΛΑΝΔΡΟΣ Λευκάδας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Σφακιωτών, ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας, Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Σπανοχωρίου, ο Πρόεδρος του Τ.Κ. Εγκλουβής, ο Αντιδήμαρχος κ. Φ. Κούρτης, ο Α.Ο.Καρυάς, η Εθελοντική Ομάδα Καρυάς, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Καρυάς, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών καθώς και του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς, μαθητές και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών, μαθητές και γονείς του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καρυάς, κάτοικοι και απλοί πολίτες από όλα τα χωριά της Ορεινής Λευκάδας.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σους κάτωθι:
Επαγγελματίες και ιδιώτες που προσέφεραν υλικά και συγκεκριμένα:

– Υιοί Κ. ΚΑΤΩΠΟΔΗ Α.Ε.
– Σούπερ Μάρκετ ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΨΙΔΑΣ Καρυά
– Αρτοποιείο ΓΡΑΨΑΣ Εξάνθεια
– Εμπόριο Ποτών ΚΑΒΒΑΔΑΣ
– Οικοδομικά υλικά ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΑΚΗ Σφακιώτες
– Garden Care– ΝΙΚΟΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ-Βιολογική γεωργία- κηπουρική
– Καφέ ΠΙΕΡΡΟΣ Καρυά
– Καφέ Ξεματοχινό Καρυά
– Καφέ Φαντασία Λαζαράτα
– Σπύρος Κοψιδάς
– Προϊόντα sanitas

Τους χειριστές των καταστροφέων που κατόρθωσαν να καθαρίσουν υποδειγματικά το επαρχιακό δίκτυο σε λίγες μόνο ώρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μέγιστη δυνατή περισυλλογή των απορριμμάτων, παραδίδοντάς το στους οδηγούς απαλλαγμένο από χορτάρια και θάμνους.

Τους χειριστές και το πλήρωμα του καλαθοφόρου οχήματος που απομάκρυναν κλαδιά δέντρων που βρίσκονταν σε ψηλά επίπεδα και εμπόδιζαν τη διέλευση βαρέων οχημάτων.

Τους χειριστές των χορτοκοπτικών και των πριονιών που συνέβαλλαν στον καθαρισμό του οδικού δικτύου από κλαδιά δέντρων που εμπόδιζαν την ορατότητα των διερχόμενων οδηγών.

Τους εθελοντές, μικρούς και μεγάλους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τους κατοίκους των χωριών της Ορεινής Λευκάδας, που με τα χέρια τους μάζεψαν 109 σάκους απορριμμάτων και πεζοί διέσχισαν την μεγάλη αυτή απόσταση κατορθώνοντας τον μεγάλο αυτό άθλο.

Τον Δήμο Λευκάδας και την Υπηρεσία Καθαριότητας για την περισυλλογή των σάκων με τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Διεύθυνση Αστυνομίας Λευκάδας, το Αστυνομικό Τμήμα Καρυάς με το περιπολικό του και το Τμήμα Τροχαίας Λευκάδας, που από νωρίς το πρωί με την έναρξη της δράσης και ως το πέρας, τρεις αστυνομικοί με περιπολικό και μοτοσικλέτα συνέβαλαν τα μέγιστα στην ασφάλεια των συμμετεχόντων εθελοντών καθώς και των οδηγών της επαρχιακής οδού.

Τέλος ευχαριστούμε όσους εργάστηκαν για τη επίτευξη του τεράστιου αυτού άθλου. Γιατί ως άθλος μπορεί να θεωρηθεί ο καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο επαρχιακό δίκτυο Καρυάς – Λευκάδας και αυτό το μαρτυρά η εικόνα μετά την ολοκλήρωση της δράσης.

Με την ελπίδα η σημερινή μέρα να αποτελέσει την αρχή για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Για μια Λευκάδα πιο καθαρή.
Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες!

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσερέ: «Το οθωμανικό υδραγωγείο της Αγίας Μαύρας»
Επομενο αρθρο
Το παλιό πέραμα με την αλυσίδα

2 Σχόλια

  1. ανωνυμος
    3 Απριλίου 2017 at 23:16 — Απάντηση

    Που ειναι ο εντεταλμένος που του “ανατέθηκε” ο καθαρισμός έξω από το Κάστρο να φωτογραφηθεί σα γύφτικο σκεπάρνι????

  2. Leah Georgakis
    3 Απριλίου 2017 at 16:31 — Απάντηση

    Μπραβο σε όλους που πήραν μέρος!!! Η ορεινή Λευκαφα ειναι πανέμορφη και της αξίζει να την προσέχετε!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.