HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ παραλία Κάθισμα που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Έχει αλλάξει όψη!

Η παραλία Κάθισμα που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Έχει αλλάξει όψη!

Άρωμα Λευκάδας: Είναι έκδηλη η ανησυχία και το ενδιαφέρον του φίλου και αναγνώστη  για την καταστροφή και αλλοίωση που έχει συντελεστεί τις τελευταίες μέρες στην παραλία Κάθισμα, την οποία μας περιγράφει γλαφυρότατα παρακάτω. Εμείς προσθέσαμε μόνο τρεις φωτογραφίες με το «πριν»  για να γίνει κατανοητό το σημείο της καταστροφής για τους μη γνωρίζοντες.

«Σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Κάθισμα για να απολαύσουμε την όμορφη παραλία μας, που είναι υπέροχη αυτή την εποχή και να κάνουμε το μπάνιο μας.

Φθάνοντας είδαμε ότι υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα στην αριστερή πλευρά της παραλίας και έτσι στρίψαμε προς την δεξιά πλευρά και παρκάραμε στο τέλος του δρόμου, λίγο πριν το εστιατόριο της οικογένειας Θεοχάρη. Η θάλασσα ήταν ήρεμη και τα νερά πεντακάθαρα.

 Γρήγορα-γρήγορα κατεβάσαμε τις τσάντες από το αυτοκίνητο και κοντοσταθήκαμε στην άκρη του δρόμου για να δούμε σε ποιο σημείο θα καθίσουμε.

Τρεις φωτογραφίες της παραλίας όπως ήταν πριν

Αυτό που αντικρίσαμε πραγματικά μας συγκλόνισε. Η αμμουδιά που ξέραμε δεν υπήρχε πια εκεί. Μόνο μεγάλες πέτρες, τσιμεντόπλακες, σιδεριές και δέντρα πεσμένα από την κατολίσθηση μεγάλου μέρους από το μπαλκόνι και τον περιβάλλοντα χώρο του παρακείμενου καταστήματος. Ο δρόμος σε πολλά σημεία έχει υποστεί φθορές και ειδικά κάτω από το χώρο του εστιατορίου και προς τη θάλασσα έχει “κουφώσει” το έδαφος.

Εικόνες που παραπέμπουν περισσότερο σε σεισμό ή σε κάποιου είδους θεομηνία. Στην κυριολεξία τα είχαμε χαμένα και για πολλά λεπτά κοιτούσαμε αποσβολωμένοι την καταστροφή που είχε συντελεστεί. Και πιο πολύ αναρωτιόμασταν πότε είχε συμβεί και γιατί δεν αναφέρθηκε κάτι στις τοπικές ιστοσελίδες.

Λίγο πιο πέρα συναντήσαμε έναν νεαρό αλλοδαπό υπάλληλο υπαίθριου πάρκινγκ και τον ρωτήσαμε τι είχε συμβεί. Εκείνος μας πληροφόρησε ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από την σφοδρή θαλασσοταραχή που επικράτησε πριν από περίπου 10 ημέρες, με τεράστια κύματα να καταπίνουν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Μάλιστα η ορμή και η κατεύθυνση των κυμάτων και των ρευμάτων είχαν τέτοια δύναμη που απογύμνωσαν από άμμο την παραλία στην βόρεια πλευρά της και δημιούργησαν μια νέα πολύ μεγάλη σε πλάτος στη νότια πλευρά του Καθίσματος.

 Πράγματι σε λίγο που βρεθήκαμε εκεί επαληθεύσαμε τα όσα μας εξιστόρησε ο νεαρός. Το Κάθισμα που ξέραμε τα τελευταία δεκάδες χρόνια δεν υπάρχει πια. Έχει αλλάξει όψη!

Πιστεύω όμως ότι η ίδια η φύση κάποια στιγμή θα δημιουργήσει και πάλι το κομμάτι της παραλίας που μας στέρησε. Το έχουμε δει άλλωστε να γίνεται και στην παραλία των Εγκρεμνών.

Ελπίζω οι αρμόδιες δημόσιες Αρχές να μεριμνήσουν ώστε να απομακρυνθούν τα άχρηστα υλικά των κατολισθήσεων ώστε να μην συντελεστεί ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα.

Τελικά η φύση επέβαλλε πάλι τους δικούς της κανόνες αναδεικνύοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις παρεμβάσεις μας στο φυσικό περιβάλλον.»

Προηγουμενο αρθρο
Μόσιαλος: Τι μάθαμε και τι πρέπει να κάνουμε τώρα για τον κορωνοϊό -Τα 20 σημεία
Επομενο αρθρο
Π.Ε. Λευκάδας: «Η Λευκάδα έχει σοβαρές πιθανότητες για να υποδεχθεί και να στεγάσει (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) Ιονίων Νήσων»

1 Σχόλιο

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
    29 Σεπτεμβρίου 2020 at 14:10 — Απάντηση

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟ/Η ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ. ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. ΤΑ ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΘΥΜΙΖΕ ΕΚΒΟΛΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ. ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΛΕΖΑΝΤΑ ΣΕ ΘΕΜΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ- ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟ ΜΗΝΟΣ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ. ΟΙ ΣΩΡΟΙ ΧΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ”ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ” ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ.
    https://aromalefkadas.gr/wp-content/uploads/2020/09/858.jpg

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.