HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ παραλία της Δυτικής Λευκάδας, Βοϊδομάντρα

Η παραλία της Δυτικής Λευκάδας, Βοϊδομάντρα

Στις παράλιες της Δυτικής Λευκάδας υπάρχει ένα σπάνιο μπλε διαμάντι. Όσοι λιγοστοί το έχουν δει, θαμπώθηκαν από την λάμψη του και την ομορφιά του.

Η διάσημη πλέον παραλία των Εγκρεμνών, στη βορινή της πλευρά, έχει μια όμορφη γειτόνισσα. Η ομορφιά της είναι εφάμιλλη αυτής, συν κάτι ακόμη. Το φρύδι που δημιουργεί το ακρωτήριο πάνω στο οποίο ακουμπά δίνει το κάτι παραπάνω. Την κάνει να είναι το δέκα το καλό. Είναι η Βοϊδομάντρα.

 Βοϊδομάντρα ονομάζουμε το νότιο τμήμα του Γιαλού. Αποτελεί συνέχεια της παραλίας των Εγκρεμνών. Τους χωρίζει μόνο ένα ακρωτήριο. Το καλοκαίρι την επισκέπτονται πολλοί διάσημοι με τα σκάφη τους. Επίσης κάποιοι ρομαντικοί και ονειροπόλοι με τα πόδια τους. Πρόσβαση από τη στεριά δεν υπάρχει. Εύχομαι να συνεχίσει να μην υπάρχει. Ας μείνει και μια παραλία χωρίς δρόμο. Δεν είναι κακό. Μόνο ένα καλαίσθητο και στέρεο μονοπάτι, το οποίο δεν θα προσβάλει το περιβάλλον, χρειάζεται. Ο κόσμος που θα την επισκέπτεται θα είναι περισσότερο  συνειδητοποιημένος και εναλλακτικός. Όταν πάει δρόμος θα αρχίσει η άλωση. Καντίνες, αυτοκίνητα, parking, σκουπίδια , ομπρέλες, φωνές και όλα τα παρελκόμενα . Το έργο το έχουμε ξαναδεί.  Θα γίνει ένα νέο «κάθισμα». Ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε αυτό το σπάνιο μπλε διαμάντι με τις πολλές γωνίες από τη φθορά είναι αυτός. Το παράδειγμα της παραλίας στο Μύλο του Αγίου Νικήτα, που δεν έχει δρόμο, δίνει ένα πολύ καλό επιχείρημα στους φίλους αυτής της άποψης.

Αν θέλει να πάει κάποιος στην  Βοϊδομάντρα με σκάφος είναι πολύ εύκολο. Προσεγγίζει το ακρωτήριο που χωρίζει τη μεγάλη παραλία των Εγκρεμνών με την τεράστια παραλία του Γιαλού από την βόρεια του πλευρά. Με ναυτικούς όρους πηγαίνει στην προσήνεμη πλευρά του ακρωτηρίου όταν φυσά ο μαΐστρος. Αν δεν έχει σκάφος κατεβαίνει με το αυτοκίνητο στη παραλία του Γιαλού στρίβει αριστερά και σταματά εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Στη συνέχεια πηγαίνει στην παραλία με τα πόδια. Πάντως θα αποζημιωθεί όπως και να πάει.

Για να γίνει αυτή η παραλία πρέπει να έχει βάλει το χεράκι του και ο Ποσειδώνας. Όταν μάλιστα ήταν ερωτευμένος με την Αμφιτρίτη. Αλλιώς δεν εξηγείται. Όποιος τη βλέπει για πρώτη φορά την ερωτεύεται αμέσως. Μυστήριο πράγμα.

Σπυρίδων Σιδέρης
 Χημικός

Προηγουμενο αρθρο
Θερινό σινεμά (11/8): «Ο αντικαταστατής»
Επομενο αρθρο
Σικελιανικά, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σπ.Τσερέ

1 Σχόλιο

  1. Ηλέκτρα Βερυκίου
    9 Αυγούστου 2022 at 16:04 — Απάντηση

    Αξιότιμε κ. Σιδέρη δυστυχώς και ο Μύλος του Αγίου Νικήτα, παρόλο που δεν έχει δρόμο έχει τα τελευταία, περίπου 4 χρονια καντίνα, νομίζω τροχήλατη, και ομπρέλες ξαπλώστρες. Και αυτό σε μια παραλία που δεν είναι οργανωμένη. Τα σκουπίδια τα βρίσκεις πια σε όλη την παραλία πεταμένα. Ο Δήμος, αν δεν κάνω λάθος, λέει δεν μπορεί να τα μαζέψει γιατί δεν υπάρχει δρόμος. Ο όποιος καθαρισμός γίνεται από εθελοντές του χωριού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.