HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ πόλη της Λευκάδας ξελογιάζει!

Η πόλη της Λευκάδας ξελογιάζει!

Είναι η πόλη τριών σημαντικών λογοτεχνών που γεννήθηκαν στην Λευκάδα, του Άγγελου Σικελιανού, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Λευκάδιου Χερν.

Πριν καλά ακόμα φτάσεις στο νησί, ξεπροβάλλει μπροστά σου η ιδιαίτερη γέφυρα, που συνδέει τη Λευκάδα με τον κορμό της Στερεάς Ελλάδας και είναι γνωστή, για το χαρακτηριστικό κλείσιμο και άνοιγμα, ανάλογα με τις ανάγκες του νησιού. Έτσι λοιπόν με το που περνάει κανείς τη γέφυρα, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι η γραφική πρωτεύουσα του νησιού. Στη συνέχεια, αν ακολουθήσετε την οδό Άγγελου Σικελιανού, που τρέχει κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας την αδιαμφισβήτητη γραφικότητα της Χώρας, καθώς βλέπετε τα παλιά διώροφα κτίρια με τις νεοκλασικές επιρροές να κοσμούν την προκυμαία.

Η πόλη της Λευκάδας έχει περισσότερα από 140 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα. Στο ιστορικό κέντρο και στις όμορφες πλατείες ξεχωρίζουν η εκκλησία Παναγιά των Ξένων και οι παλιές εκκλησίες του Αγίου Σπυριδώνα και του Χριστού Παντοκράτορα!

Πολλές παλιές εκκλησίες της πόλης είναι χτισμένες κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα και είναι τεχνοτροπίας «Μπαρόκ». Λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής όλα σχεδόν τα καμπαναριά είναι μεταλλικά.

Εδώ βρίσκεται ο κεντρικός και πολυσύχναστος πεζόδρομος με τα δεκάδες καταστήματα, το λεγόμενο «Παζάρι», που καταλήγει στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα -στην «καρδιά» της παλιάς πόλης- με τις άφθονες καφετέριες και τα παλιά καφενεία των ναυτικών. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ενδιαφέρον μουσείο Φωνόγραφου!

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί μια όαση με τα στενά, γραφικά σοκάκια του, τα πολλά εμπορικά μαγαζιά, τα καφέ και εστιατόρια, καθώς και τα νεοκλασικά που θυμίζουν έντονα την περίοδο που το νησί βρισκόταν υπό την κατοχή των Ενετών. Τα καλοκαίρια, τα στενά πλημμυρίζουν από επισκέπτες, χρώματα και αρώματα από τα υπέροχα ανθισμένα μπαλκόνια των σπιτιών! Θαυμάστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Γύρα και σεργιανίστε στον εμπορικό πεζόδρομο, δίπλα από το αρχαίο βενετσιάνικο κανάλι!

Η Λευκάδα είναι ενδιαφέρουσα και από αρχαιολογικής απόψεως, με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας να δεσπόζει στην είσοδο του νησιού, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες στους Μεσαιωνικούς χρόνους και σε παραμύθια με πριγκίπισσες και ιππότες.

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πρωτεύουσας, γευτείτε παραδοσιακές νοστιμιές, χαρείτε την ποδηλατάδα σας στην παραλία της Γύρας δίπλα στο σημαντικότερο υδροβιότοπο του νησιού, τη «λιμνοθάλασσα της Λευκάδας», και απολαύστε ρομαντικές περαντζάδες στα καντούνια του νησιού υπό τον ήχο της κιθάρας!!!

lovelovegreece.com by Giota Magkoura

Προηγουμενο αρθρο
ΤΕΙ Λευκάδας: ο τελευταίος μπήκε με 2.956 μόρια!
Επομενο αρθρο
Οι χθεσινοβραδινές εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Φολκλόρ (Αλέξανδρος Νυδριού, Βιετνάμ, Κίνα, Ιρλανδία, Βραζιλία, Πήγασος)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.