HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ συνταγή που στηρίζεται μόνο στις εντυπώσεις δεν έχει μέλλον

Η συνταγή που στηρίζεται μόνο στις εντυπώσεις δεν έχει μέλλον

Δεν θυμάμαι ποιος έκανε την αρχή ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς ή ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Δρακονταειδής, πάντως ζούμε το τελευταίο διάστημα σκηνές απείρου κάλλους. Ο καθένας ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία αλλά με τα ίδια μέσα, προσπαθούν να μας επιβάλουν την δικτατορία της εικόνας ξεκομμένης από τη λογική.

Η παράταξη του κ. Δρακονταειδή ενώ έχασε τις εκλογές, φωτογραφίζεται  δεξιά και αριστερά σε εκτελούμενα έργα, για να μας θυμίσει πως το τάδε έργο προγραμματίστηκε στη θητεία τους.
Ε, και!!
Πάντα, όλες οι δημοτικές θητείες δεν φτάνουν για να ολοκληρωθούν όλα τα προγραμματισμένα έργα. Αυτό γινόταν πάντα. Πόσο μάλλον σε μια θητεία 5 χρόνων.
Είναι επίσης σύνηθες, σε μεγάλο μέρος μιας δημοτικής θητείας, να εκτελούνται έργα της προηγούμενης, κάποιες φορές και της προ -προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Το ίδιο έγινε και στη δική τους θητεία.

Ουδέποτε πρώην δήμαρχος βγήκε στους δρόμους να φωτογραφίζεται δίπλα σε έργα σχεδιασμένα στη θητεία του και εκτελούμενα από άλλο δήμαρχο. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την παράμετρο του μεγέθους του έργου, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Το έργο π.χ. της ανάπλασης του Αγίου Μηνά είναι έργο 130 χιλιάδων. Σχεδιάστηκε στη θητεία του κ. Δρακονταειδή και εκτελείται τώρα. Το αγκυροβόλιο Βασιλικής είναι έργο προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων. Συμβασιοποιήθηκε στη θητεία του κ Αραβανή και εκτελέστηκε στη θητεία του κ. Δρακονταειδή.
Με την ακολουθούμενη ταχτική, ο κ. Αραβανής θα έπρεπε να κηρύξει τριήμερη αργία και να στρατοπεδεύσει στη Βασιλική μαζί με φωτογράφο για να του χρωστάμε ευγνωμοσύνη!

Ας μην ξεχνούμε τα αυτονόητα:

Η δημοτική Αρχή πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια
Τα έργα του Δήμου γίνονται στο όνομα, για λογαριασμό και από τα χρήματα των δημοτών.
Η συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση είναι μια ελεύθερη επιλογή. Είναι μια καλά αμειβόμενη εργασία και όχι αυτοθυσία.
Όλες οι δημοτικές Αρχές των 30 τελευταίων χρόνων, έχουν προσφέρει στο μέτρο των εκάστοτε συνθηκών και συγκυριών, σημαντικά έργα στη Λευκάδα.
Κανένα έργο δεν έχει ονοματεπώνυμο, δεν είναι… μαγκιά και κυρίως δεν είναι χάρη προς τους υπηκόους του… Λουδοβίκου. Αντίθετα είναι η ελάχιστη υποχρέωση των αιρετών απέναντι στους δημότες που τους εκλέγουν.

Ο κ. Δρακονταειδής αποδοκιμάστηκε από τους δημότες της Λευκάδας και ασφαλώς όχι από έλλειψη έργων. Αυτό που μάλλον χρειάζεται να κάνει, είναι αυτοκριτική.

Διαφορετική περίπτωση αλλά το ίδιο επιζήμια είναι η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά. Πριν καλά καλά ενημερωθεί για τα της Περιφέρειας, πριν ακόμα παράξει έργο, ξεκίνησε να μας πλασάρει το τίποτα, πλαισιωμένο με μπόλικο καθόλου!

Ένας βομβαρδισμός, με πληθώρα ανακοινώσεων και φωτογραφιών χωρίς αντικείμενο. Άνθρωποι απασχολούνται και πληρώνονται για να γράφουν άπειρα άχρηστα κατεβατά. Φωτογραφίες δημοσιεύονται π.χ. με ένα φορτηγό να μπαλώνει με άσφαλτο λακκούβες στους δρόμους, συνοδεία ανακοινώσεων γεμάτες μεγαλοστομίες και πομφόλυγες. Εθιμοτυπικές επισκέψεις παρουσιάζονται ως σπουδαία γεγονότα. Κινήσεις άνευ περιεχομένου με γνώμονα μόνο τον εντυπωσιασμό. Η καθημερινή λειτουργία, και ρουτίνα της αυτοδιοίκησης -συνοδεία φωτογράφου- προβάλλεται σαν παραγωγή έργου. Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η ανάπλαση στο Νυδρί και βομβαρδίζει τον κόσμο με βίντεο και εικόνες με τον ίδιο να παίρνει πόζες εδώθε κι εκείθε.

Το αποκορύφωμα όλων βεβαίως ήταν η ανακοίνωση την παραμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, με την οποία γνωστοποιούσε σε ποια σχολεία θα παραβρεθεί ο αντιπεριφερειάρχης κατά τον αγιασμό! Πολύ φοβάμαι πως ούτε και ο πρωθυπουργός δεν έβγαλε τέτοια ανακοίνωση!

Η έννοια του δελτίου τύπου, που είναι ένα σύντομο -συνήθως- ενημερωτικό σημείωμα, έχει μετατραπεί από την Αντιπεριφέρεια σε έκθεση ιδεών του αντιπεριφερειάρχη, επί παντός επιστητού. Οι πολίτες της Λευκάδας δεν ενδιαφέρονται για τις γραπτές απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη. Κατέχει ήδη υπεύθυνη θέση και έχει άπειρους τρόπους να μας δείξει εμπράκτως τις απόψεις του.

Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη περίπτωση προσβάλουν την νοημοσύνη μας. Βρίσκονται έξω από το μέτρο και τη λογική. Εκτός κι αν μας έχουν πάρει χαμπάρι πως καταπίνουμε αμάσητα κάθε τι που μας σερβίρουν, πως μας αρκούν φωτογραφίες και πόζες δίπλα σε έργα, οπότε καλή μας χώνεψη.
Η συνταγή που στηρίζεται μόνο στις εντυπώσεις δεν έχει μέλλον.

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.»*

*Abraham Lincoln, 1809-1865 Αμερικανός πρόεδρος

Προηγουμενο αρθρο
Αεροπλάνο κόπηκε στα τρία σε αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη [βίντεο]
Επομενο αρθρο
ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας: Καταργούνται 16 δρομολόγια παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτικές αεροπορικές γραμμές

2 Σχόλια

  1. margarita
    12 Φεβρουαρίου 2020 at 13:01 — Απάντηση

    EINE KAI KATI ANHROPI POU DEN TIN ANTEHOUN TIN AFANEIA HELOUN PANTA NANE EPOIKERI KAI I ITA TOUS SKOTONEI SIGA SIGA SUNIHIZOUME KAI TO HONEBOUME OMOS OPOS OLA TIS HEILOPITES OPIOS KAI AN TOIS FAI DEISKOLA TOIS HONEBI PERASTIKAMAS

  2. κωστας
    6 Φεβρουαρίου 2020 at 08:27 — Απάντηση

    Τα γραφετε πολυ σωστα.
    Τα εργα δεν εχουν ονοματεπωνυμο,γινονται για τους δημοτες και πληρωνονται απ τους δημοτες.
    Αρα πολυ πονεσε η ηττα,δεν εχει ακομα χωνευτει αλλα ειναι θεμα αυτοκριτικης και αλαζονιας που ακομα υπαρχει9απ αυτο εχασε) κι ηρθε τριτος!!
    Οσο για τον νεοτερο στην περιφερεια λιγοτερες φωτο και περισσοτερο φροντιστηριο θα του εκαναν καλο γιατι ως νεος,μπορει να εξελιχθει σε καλο στελεχος αυτοδιοικησης.
    και για τον νεο δημαρχο,λιγοτερο καθρεφτη και ας βαλει ταξη στα του οικου του γιατι…πολυ φιοριτουρα ,βλεπω…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.