HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ τέχνη της ξερολιθιάς υποψήφια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η τέχνη της ξερολιθιάς υποψήφια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Τον Μάρτιο 2017 κατατέθηκε στη γραμματεία της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ο διεθνής φάκελος υποψηφιότητας με τίτλο “Η Τέχνη της Ξερολιθιάς: Γνώση και Τεχνικές”, με τον οποίο τεκμηριώνεται η πρόταση εγγραφής του συγκεκριμένου στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Ο διεθνής φάκελος συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία και συντονιστικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμμετέχουν η Γαλλία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, και η Σλοβενία.

Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα θα κριθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η Σύμβαση, το φθινόπωρο του 2018.

Σύντομα κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ανακτήσει τον φάκελο της υποψηφιότητας από τον ιστότοπο της UNESCO (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση).

Πηγή: ayla.culture.gr

Προηγουμενο αρθρο
Γειτονιά Ελλάδας: Η εξαιρετική παράσταση του Παλεστρίνειου Ωδείου [Φώτο+βίντεο]
Επομενο αρθρο
Διακοπή υδροδότησης στην πόλη της Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Θοδωρής Αραβανής
    11 Μαΐου 2017 at 15:40 — Απάντηση

    Σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες των παλαιοτέρων εποχών, ακόμα και μέχρι την δεκαετία τέλος του 1970 οι σκάλες- κλίμακες- της λιθιάς ( ο όρος ξερολιθιά είναι απολογιστικός ex post όρος), δεν έδειναν απλά στο ημιορεινό και ορεινότερο τοπίο της Λευκάδας την αίσθηση του γλυπτού. Ήταν γλυπτό. Και μάλιστα με αυστηρά αρχετυπικά και εξελικτικά κριτήρια της γλυπτικής τέχνης.
    Και πίσω από αυτή την παραστατικότητα του γλυπτού , ως υπεροδομή, σημαίνονταν το βιοπαραγωγικό του τόπου κεκτημένο ως υποδομή ,που εξηγούσε και συντηρούσε στον χρόνο το ίδιο το γλυπτό.
    Το αρχετυπικό τεκμήριο που θέλει ” το έργο τέχνης να δείχνει τις συνθήκες που το δημιούργησαν ”, μαζί με την ”θεολογική ανωνυμία και ταπεινότητα του απροσώπου ( χωρίς εγωπάθειες) τεχνίτη” του έργου τέχνης , ήταν εγγεγραμένα – και παραμένουν όπου έχουν διασωθεί- στο γλυπτό από τις λιθιές τοπίο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.