HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ τεράστια Μελικοκιά (Μπλοκοκιά) του Αλεξάνδρου

Η τεράστια Μελικοκιά (Μπλοκοκιά) του Αλεξάνδρου

Έχουμε περάσει πολλές φορές από την πλατεία του Αλεξάνδρου. Είχαμε προσέξει το τεράστιο δέντρο που βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας στο πίσω μέρος της πλατείας. Τελευταία όμως προσέξαμε τους καρπούς του και αναγνωρίσαμε το γνωστό μας δέντρο την Μποκοκιά ή Μελικοκιά.

Το δέντρο  βρίσκεται περιστοιχισμένο από μάντρα και δυσκολευτήκαμε να το προσεγγίσουμε και να το φωτογραφίσουμε σωστά. Είναι δυστυχώς περιτυλιγμένο σφιχτά από κισσό ο οποίος τείνει να φτάσει στην κορυφή του και να το καταπιεί ολόκληρο. Ήταν γεμάτο από καρπούς τους οποίους και γευτήκαμε με ευχαρίστηση.  

 Οι καρποί του  ήταν το αγαπημένο γλύκισμα -φρούτο των παιδικών μας χρόνων. Τα υπέροχα μπλόκοκα. Μα σταλίτσα καρπός και το υπόλοιπο κουκούτσι. Ήταν όμως αρκετό να μας προσφέρει την ποθητή γλυκάδα που μας έλειπε εκείνα τα χρόνια.

Σε αναζήτηση  μάθαμε, ότι, το επιστημονικό όνομα, αυτού του δένδρου είναι Celtis australis L και είναι γνωστό και ως Μελικοκιά·  Το δένδρο  ζει μέχρι και 1000 χρόνια και μπορεί να ευδοκιμήσει, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε μεσογειακές περιοχές, με ήπιο χειμώνα, όπως η Νότια Ευρώπη, η Βόρεια Αφρική, αλλά και η Ν.Α. Ασία.

Το ξύλο είναι καστανό-κίτρινο ως γκριζωπό, είναι πολύ σκληρό αλλά εύκαμπτο και πολύ ανθεκτικό σε προσβολές από μύκητες. Οι ευέλικτοι λεπτοί βλαστοί του χρησιμοποιούνται ως μπαστούνια, για κατασκευή οργάνων μουσικής και για καλάμια ψαρέματος.

Ο καρπός της πιστεύεται ότι είναι ο λωτός των αρχαίων Ελλήνων των οποίο ο Ηρόδοτος, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος περιγράφουν ως γλυκό, ευχάριστο και υγιεινό.

Προηγουμενο αρθρο
ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων το τριήμερο της 17ης Νοεμβρίου
Επομενο αρθρο
Ο κορωνοϊός βρίσκεται και στην Λευκάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.