HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΗ 1η συνάντηση των Κέντρων Πρόληψης Ιόνιων Νησιών στην Λευκάδα

Η 1η συνάντηση των Κέντρων Πρόληψης Ιόνιων Νησιών στην Λευκάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ
Κέρκυρα, 24-9-2015
Τηλ.: 26613.61572
email: grafeio_typou@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 1η συνάντηση των Κέντρων Πρόληψης των Ιόνιων Νησιών, στην Λευκάδα

Στην πρώτη συνάντηση των Κέντρων Πρόληψης όλων των Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 23/9/2015, στη Λευκάδα παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Λευκάδας Θόδωρος Χαλκιάς και Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος (εκπροσωπώντας και το Κέντρο Πρόληψης «Στοργή» Ζακύνθου), ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Μιχαλάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ (μέλος του Δ.Σ. της «ΔΗΜΟΠ-Νίκος Μώρος» Κέρκυρας) και Κατερίνα Βαγγελάτου(πρόεδρος του «Απόπλους» Κεφαλονιάς), ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ Παναγής Ζησιμάτος, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Λευκάδας «Δίαυλος» Γιώργος Γεωργάκης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας), εκπρόσωποι των Κέντρων Πρόληψης από τη Λευκάδα, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της συνάντησης εξέφρασε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας ότι η σκέψη για την πρωτοβουλία αυτή υπήρχε από καιρό, καθώς γνωρίζει τα προβλήματα των κέντρων πρόληψης, ως πρώην πρόεδρος του κέντρου πρόληψης «Απόπλους» Κεφαλονιάς το διάστημα 2007-2010.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να εξετάσουμε από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης αλλά και σειρά ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας. Εκείνο που θέλω αρχικά να σας πω είναι ότι έως τώρα η Περιφέρεια δεν χρηματοδοτούσε τα κέντρα πρόληψης σε σταθερή βάση. Εμείς λοιπόν, έχουμε άλλη αντίληψη, την οποία θα εφαρμόσουμε σιγά-σιγά, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να μην είναι τυπική η σχέση μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λ. Νιοτόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας και δικτύωσης των Κέντρων Πρόληψης μεταξύ τους με κοινό κέντρο διοίκησης, η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Μοσχάτ υπενθύμισε ότι κάθε νησί αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα (πχ. εθισμός στα ναρκωτικά, ή στο αλκοόλ κλπ.) συνεπώς η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική αλλά η συνεργασία μεταξύ τους απαραίτητη, η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Βαγγελάτου τόνισε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δομών ώστε να μπορέσουν να δώσουν ουσιαστική στήριξη στα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αλ. Μιχαλάς είπε ότι η δημιουργία Αντιπεριφέρειας δείχνει και τη βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή αρχή στις κοινωνικές δομές και δράσεις και ζήτησε να δοθεί ο λόγος στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την ικανοποίησή τους για τη διεξαγωγή της συνάντησης εξέφρασαν οι εκπρόσωποι και εργαζόμενοι όλων των Κέντρων Πρόληψης καταθέτοντας ως βασικό πρόβλημα των δομών την υποχρηματοδότηση και ως φυσική συνέπεια την υποστελέχωση, ενώ ζήτησαν να εξεταστεί η διεξαγωγή εκδηλώσεων σε όλα τα Ιόνια Νησιά, ημερίδας ή συνεδρίου στην Περιφέρεια και η λειτουργία και ενίσχυση της δικτύωσης και έρευνας. Τέλος έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την αναγκαιότητα έρευνας και καταγραφής των προβλημάτων στα Ιόνια Νησιά, από τα αποτελέσματα της οποίας θα προκύψουν και οι δράσεις που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συνάντησης, ανέφερε ότι:
o «Το ενδιαφέρον της ΠΙΝ για τη στοχευμένη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
o Υφίσταται προβληματισμός των στελεχών , ότι τα Κέντρα «λειτουργούν σε κινούμενη άμμο». Εμείς ως ΠΙΝ, στο βαθμό που μπορούμε, θα το σταματήσουμε αυτό, ώστε να πατήσουν γερά τα Κέντρα Πρόληψης στα πόδια τους.
o Θα στηριχθεί η περιφερειακή διάσταση στην λειτουργία των δομών και προς το σκοπό αυτό απαιτείται η ένταση της συνεργασίας.
o Θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων, κατά προτεραιότητα και κάθε χρόνο.
o Η έρευνα ESPAD και ο χάρτης εξαρτήσεων των νησιών μας, να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το αρμόδιο Υπουργείο.
o Η απαραίτητη δημοσιοποίηση των θέσεων και δράσεων όλων των Κέντρων Πρόληψης μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ.
o Η πρόταση να λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης ως σύμβουλοι της ΠΙΝ είναι αξιοπρόσεκτη και θα επιδιωχθεί η συμβολή και η συμβουλή τους.
o Θέτουμε στη διάθεσή των Κέντρων Πρόληψης την αντιπεριφέρεια και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την ενίσχυση του ρόλου που καλούνται να παίξουν στην κοινωνία».

Προηγουμενο αρθρο
Εκδρομή Κέντρου Νεότητος στην Κλεισούρα Καστοριάς και Μικρόκαστρο
Επομενο αρθρο
Πανλευκάδιος - Απόλλων Πάργας το Σάββατο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.