HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘανάσης Καββαδάς: «Αναστηλώνεται ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους στο Κατωχώρι

Θανάσης Καββαδάς: «Αναστηλώνεται ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους στο Κατωχώρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 7 Αυγούστου 2020

Θανάσης Καββαδάς: «Αναστηλώνεται ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους στο Κατωχώρι, ένας από τους παλαιότερους σωζώμενους ναούς της Λευκάδας από το 1455 – Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ξεκινούν τους επόμενους μήνες τα έργα»

Εγκρίθηκε σήμερα η χρηματοδότηση της αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου στο Κατωχώρι, ύψους 250.000 ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020, και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ξεκινά στις 25 Αυγούστου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:

«Ένα κομμάτι της ιστορίας της Λευκάδας, η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, ξαναζεί. Το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερη αξία για εμένα, καθώς αφορά ένα ορόσημο της Λευκάδας που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Κατωχώρι. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι μεταβυζαντινός ναός που τοιχογραφήθηκε το 1455 αλλά δυστυχώς υπέστη σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 2015.

Έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες, καταφέραμε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση του λιθόκτιστου εικονογραφημένου τέμπλου, αποκατάσταση της τοιχοποιίας, τοποθέτηση νέας στέγης με μόνωση και βυζαντινά κεραμίδια, συντήρηση του δαπέδου, υδροχρωματισμούς, καθαρισμό περιβάλλοντα χώρου και πολλά άλλα.

Οι προσπάθειές μου ξεκίνησαν το 2016 και το Φεβρουάριο του 2018, εκδόθηκε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ) με την έγκριση μελέτης αποκατάστασης του σεισμόπληκτου ναού. Σήμερα, με συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, πετύχαμε τον στόχο μας.

Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό, κ.Λίνα Μενδώνη, την Περιφερειάρχη κ.Ρόδη Κράτσα, την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, κ.Ολυμπία Βικάτου, για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν για την ένταξη και επιτάχυνση έργων πολιτισμού στο νησί μας, και τον Αρχιτέκτονα, κ. Παναγιώτη Αργυρό, που εκπόνησε τη μελέτη, και εύχομαι πολύ σύντομα να δούμε να ξεκινούν οι επισκευές σε αυτό το σπουδαίο ιστορικό ορόσημο του χωριού μου και της Λευκάδας.»

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός- Ελλάδα: 151 νέα κρούσματα - Κανένας νέος θάνατος
Επομενο αρθρο
Νοσοκομείο Λευκάδας: Κρατάμε αποστάσεις- Μένουμε υγιείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.