HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘαν. Καββαδάς: Απολύτως αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για την αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων

Θαν. Καββαδάς: Απολύτως αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για την αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 4 Μαρτίου 2020

Θανάσης Καββαδάς: «Νομοσχέδιο-τομή για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς – Απολύτως αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για την αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων – Ομιλία του Βουλευτή στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις κρίσιμες στιγμές που περνά τις τελευταίες ημέρες η Πατρίδα, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού και Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, και επισημαίνοντας ότι το Κοινοβούλιο επιτελεί το έργο του με το μυαλό και την καρδιά στραμμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και υπερασπίζονται με σθένος τα σύνορα της πατρίδας μας, από τον Έβρο μέχρι την Μεγίστη, λέγοντας ότι τους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για το κουράγιο και τη γενναιότητά τους, που μας κάνουν υπερήφανους.

Αναφορικά με τους συνεταιρισμούς, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα, επιχειρώντας μια ώριμη και καίρια παρέμβαση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο συνεταιριστικό σχήμα.

Χρηματοδότηση έως 25.000 ευρώ από τους συνεταιρισμούς σε μέλη τους.
Ίδρυση συνεταιρισμών με απόφαση της εποπτεύουσας αρχής και όχι δικαστηρίου.

Μείωση των ατόμων που απαιτούνται για σύσταση συνεταιρισμού από 20 σε 10, ή και λιγότερα.
Ορισμός 10.000 ευρώ ελάχιστου ποσού συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

Ορισμός ελάχιστου ποσοστού παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό στο 75%.
Δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα, τα οποία δεν φορολογούνται.
Φορολόγηση τυχόν διανεμόμενων κερδών ως μερισμάτων με 5% και όχι με 10%.
Δημιουργία Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι σήμερα, από τους 4.502 αγροτικούς συνεταιρισμούς, μόνο οι 819 είναι εν λειτουργία, 400 έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ και μόλις 10-15 είναι ανταγωνιστικοί, ενώ ο μέσος όρος συμμετοχής των αγροτών στους συνεταιρισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 40%, όμως στη χώρα μας δεν φθάνει ούτε το 5%.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία δίνει στους αγρότες τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και να αναπτύξουν εμπορική δραστηριότητα με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ. Στόχος είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να αποτελέσουν ένα αξιόλογο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Καββαδάς στο θέμα των ανεπιτήρητων, τονίζοντας ότι είναι ένα σοβαρότατο, χρόνιο πρόβλημα, κυρίως για τις ορεινές περιοχές της Λευκάδας, όπου τα ανεπιτήρητα βοοειδή κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών, καταστρέφουν περιουσίες, εμποδίζουν την κυκλοφορία και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.

Επεσήμανε στον υπουργό ότι ξεχερσώνονται ολόκληρες εκτάσεις με δέντρα, με αμπέλια, σπαρτά, κηπευτικά, που για τους ανθρώπους στα ορεινά είναι όλο τους το βιος και το εισόδημά τους. Έφερε το παράδειγμα ανύποπτων οδηγών που επιστρέφουν νύχτα στα σπίτια από τις δουλειές τους και που, αν γλιτώσουν το ατύχημα, μπορεί να αναγκαστούν να περιμένουν με τις ώρες να φύγει το ζώο από το δρόμο.
Κλείνοντας την αναφορά του στα ανεπιτήρητα, ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο, οι άνθρωποι έχουν αγανακτήσει, φοβούνται, πηγαίνουν στα χωράφια και στα σπίτια τους χωρίς να ξέρουν τι θα βρουν.
Κύριε Υπουργέ, θέλω μετά και τη συνάντησή μας στο υπουργείο, να σας ζητήσω να έρθει νομοθετική ρύθμιση για την αναισθητοποίηση, ώστε να διευκολυνθεί η σύλληψη και η περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Τέσσερα χρόνια παλεύαμε για να το λύσουμε, κύριε Υπουργέ, η ορεινή Λευκάδα θα σας ευγνωμονεί αν βάλετε τη σφραγίδα σας σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Προηγουμενο αρθρο
Συγχαρητήρια από τον Φίλανδρο
Επομενο αρθρο
Σαν να μπαίνει... η Άνοιξη στους Μύλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.