HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΘεόδωρος Γαζής: ένας άγνωστος Λευκαδίτης ήρωας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

Θεόδωρος Γαζής: ένας άγνωστος Λευκαδίτης ήρωας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

Του Γιάννη Φαλκώνη

Ο πιλότος ΓΑΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Βασιλείου, ένας άγνωστος Λευκαδίτης ήρωας του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Ο Θεόδωρος Γαζής γεννήθηκε το 1916 στο Νυδρί Λευκάδας. Εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 1936 στο Τμήμα Υπαξιωματικών Χειριστών της Σχολής Αεροπορίας και ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του τον Σεπτέμβριο του 1938 ονομάστηκε Σμηνίας χειριστής.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε σε Μοίρα Διώξεως και πολέμησε ηρωικά και με αυταπάρνηση με το αεροσκάφος του τύπου Hawker Hurricane Mk I στις αερομαχίες στον εναέριο χώρο του Αλβανικού Μετώπου συμβάλλοντας καθοριστικά στην νίκη εναντίον της Ιταλικής πολεμικής αεροπορίας.

Όμως μετά την επίθεση των πανίσχυρων Γερμανικών δυνάμεων και αεροπορίας και την κατάρρευσή του Μετώπου της Ελλάδας κατευθύνθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την αντιστασιακή του δράση λαμβάνοντας μέρος σε πολύ επικίνδυνες αερομαχίες και ριψοκίνδυνες πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη τύπου Hawker Hurricane Mk /II Mk IIB/Mk IIC.

Ο ανθυποσμηναγός Θεόδωρος Γαζής έχασε την ζωή του τις 26 Φεβρουαρίου 1943 κοντά στο αεροδρόμιο Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, όταν το αεροσκάφος του, τύπου Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, συγκρούστηκε με άλλο πανομοιότυπο αεροσκάφος του οποίου χειριστής ήταν ο Υποσμηναγός Βασίλειος Οικονομάκος.

Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη του ήρωα Θεόδωρου Γαζή που πολέμησε ενάντια στην Ναζιστική μηχανή και θυσιάστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας και του Κόσμου ολόκληρου.

Προηγουμενο αρθρο
Περί Μεταμφιέσεων
Επομενο αρθρο
Ακύρωση αποκριάτικων εκδηλώσεων

2 Σχόλια

  1. Αγγελος
    2 Μαρτίου 2020 at 09:48 — Απάντηση

    Για να δωσει καποιο ονομα σε δρομο η πλατεια κλπ εκαστοτε δημαρχος η τοπικος αρχοντας και μη αρχοντας θελει 2 βασικες προΰποθεσεις.
    1)Να γνωριζουν την ιστορια αυτου που θα δωθει το ονομα.(Που οι περισοτεροι εχουνα αγνοια ιστοριας).

    2)Και ποιο σημαντικο να εχει ψηφους αρκετους.

  2. dope
    29 Φεβρουαρίου 2020 at 22:17 — Απάντηση

    ειναι ωρα ο δημος να δωσει το ονομα σε καποιο δρομο στο Νυδρι,υπαρχουν επισης δυο ακομη αεροποροι ,ο Βαρθολομαιος Λαζαρης ,που τον μακελεψαν οι τουρκοι στην καλλιπολη το 1916 ,και ο Παναγιωτης Γαζης αρχηγος της αεροποριας το 1940 που πεθανε απο τις καχουχιες το 1941 στην κατοχη

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.