HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΘλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Απεβίωσε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έδινε χρόνια μάχη με σοβαρή ασθένεια.

Ο Γιάννης Σπανός ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τις ζωντανές εμφανίσεις που θα πραγματοποιούσε το επόμενο διάστημα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.

Γεννημένος στο Κιάτο Κορινθίας, ο Γιάννης Σπανός έκανε την είσοδο του στη δισκογραφία με το τραγούδι «Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι» και δεν άργησε να γίνει ένας από τους κατεξοχήν συνθέτες του Νέου Κύματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.

Ακόμη, έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Γιώργου Παπαστεφάνου, καθώς και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία και Μίλτου Σαχτούρη, μεταξύ άλλων.

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή».

Πέθανε ο πατέρας του Νέου Κύματος Γιάννης Σπανός

Ηταν ο πατέρας αλλά και νονός του Νέου Κύματος. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» όπως και τόσα τόσα άλλα. Παράλληλα όμως ήταν και εκείνος που πρώτος πρότεινε το νέο μουσικό ρεύμα που γεννιόταν στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετία του ’60 να ονομαστεί «Νέο Κύμα», κατά πιστή μετάφραση της γαλλικής Nouvelle Vague, στους κόλπους της οποίας ο ίδιος ωρίμασε καλλιτεχνικά. Ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους αληθινά μεγάλους του ελληνικού πενταγράμμου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Σπανός είχε γεννηθεί στο Κιάτο, το 1936. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, οι γονείς του ήταν εύποροι και δεν στάθηκαν ιδιαίτερο εμπόδιο στη φυσική του κλίση που φάνηκε από πολύ νωρίς.

Μετά το στρατιωτικό και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, εγκατέλειψε τη Νομική –όπου είχε μπει για να κάνει το χατίρι του πατέρα του– και σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε την καλλιτεχνική σκηνή της αριστερής Οχθης του Σηκουάνα, τον κόσμο των μπουάτ, εκεί μυήθηκε στη Nouvelle Vague και στην την τζαζ, εκεί βρήκε την μουσική ανάσα που έψαχνε ως ακομπανιαντέρ για πολλούς διάσημους τραγουδοποιούς με πρώτο τον εμβληματικό Σερζ Γκενσμπούργκ. Αλλά δεν έμεινε μόνο στη σκιά, ή έστω στο πλευρό σπουδαίων της παρισινής καλλιτεχνικής άνοιξης.

Ο Σπανός άρχισε να γράφει ο ίδιος τραγούδια. Ενα από αυτά, το «Sidonie», το ερμήνευσε η μεγάλη Μπριζίτ Μπαρντό για την ταινία του Λουί Μαλ «Vie privée».

Στις αρχές των 60s επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από προτροπή του Γιώργου Παπαστεφάνου ο οποίος τον γνώρισε στον Αλέκο Πατσιφά, δημιουργό της δισκογραφικής «Λύρα».

Ο Γιάννης Σπανός, δημιουργεί τότε ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές: η Πόπη Αστεριάδη, η Αρλέτα, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, η η Αλέκα Μαβίλη, ήταν οι φωνές που επέλεξε για να βγει ο νέος ήχος που ήθελε.

Μετά το Νέο Κύμα, ακολουθούν οι σημαντικοί δίσκοι του όπως οι τρεις «Ανθολογίες», το βραβευμένο στο Μουσικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Εκείνο το καλοκαίρι»και η «Οδός Αριστοτέλους».

Εκείνη την εποχή αρχίζει να μεταστρέφει τη μουσική του και την οδηγεί προς τα λαϊκά, με έναν όμως εντελώς δικό του ήχο, χωρίς τις ανατολίτικες επιρροές που επικρατούσαν ως τότε. Τα τραγούδια του αποτέλεσαν το σάουντρακ στις ζωές για πολλές γενιές.

Γιώργος Ζαμπέτας, Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου, Ελενη Δήμου, Κώστας Κάραλης, Γιάννης Πάριος, Μανώλης Μητσιάς, Αλέκα Κανελλίδου, Γιώργος Νταλάρας, Αλκηστις Πρωτοψάλτη («Εξοδος Κινδύνου»), Τάνια Τσανακλίδου, ερμήνευσαν τραγούδια του, σε στίχους σπουδαίων στιχουργών, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαστεφάνου, Κώστας Κωτούλας, Πυθαγόρας, Μάνος Ελευθερίου (το εμβληματικό τραγούδι «Μαρκίζα») αλλά και ποιητών, όπως ο Βασίλης Ρώτας, ο Γιώργος Βυζιηνός, ο Νίκος Καββαδίας, ο Μίλτος Σαχτούρης.

Πηγή: www.protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Στην Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό την Κυριακή, η Νίκη Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Με... φέρι μποτ και φορτηγά στην Κοζάνη τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.