HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΘ. Καββαδάς: 1 έτος παράταση για το Κτηματολόγιο–6 έτη για οικοδόμηση εκτός σχεδίου κάτω από 4 στρέμματα

Θ. Καββαδάς: 1 έτος παράταση για το Κτηματολόγιο–6 έτη για οικοδόμηση εκτός σχεδίου κάτω από 4 στρέμματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 4 Δεκεμβρίου 2020

Θανάσης Καββαδάς: «1 έτος παράταση ψηφίστηκε στη Βουλή για το Κτηματολόγιο της Λευκάδας – Μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον 6 ετών για οικοδόμηση εκτός σχεδίου οικοπέδων κάτω από 4 στρέμματα και μελλοντική εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων»

Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου και τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου κ.Δημήτρη Σταθάκη ευχαρίστησε σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στην ολομέλεια της Βουλής για την αποδοχή του αιτήματος που είχε καταθέσει σε συναντήσεις μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα, για παράταση κατά 1 χρόνο της προθεσμίας για οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στο παλιό, πιλοτικό κτηματολόγιο.

Ο Βουλευτής  σχολίασε ότι  άκουσαν με πολλή κατανόηση και αποδέχθηκαν το αίτημα που τους είχε μεταφέρει για την ανάγκη αυτής της παράτασης, καθώς λόγω της πανδημίας υπήρχαν ακόμα πολλές εκκρεμότητες στις δικαστικές διορθώσεις των αρχικών εγγραφών, και μάλιστα όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και από δημόσιους οργανισμούς. 

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, διότι έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες πολιτών της Λευκάδας για το σοβαρό πρόβλημα που τους δημιουργούσε η αρχική προθεσμία των δύο μόνο ετών για αξιοποίηση ακινήτων εκτός σχεδίου με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς. Επεσήμανε ότι το Υπουργείο, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού στο οποίο επίσης είχε μεταφέρει το πρόβλημα, ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες των ιδιοκτητών, τριπλασιάζοντας το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες πριν την εφαρμογή των νέων διατάξεων, ενώ σε συνδυασμό με τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σε χρήσεις γης και κοινόχρηστα οδικά δίκτυα, θα λύσει το πρόβλημα, χωρίς να θίγονται ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε το δημόσιο συμφέρον. 

Ο κ. Καββαδάς πραγματοποίησε ομιλία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κρατά ισορροπία και συνδυάζει αρμονικά την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και την προστασία και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας. Αναλυτικά αναφέρθηκε:

  • Στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την εκπόνηση και έγκριση των τοπικών πολεοδομικών μελετών, καθώς από το 1976 ως σήμερα υπάρχουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια μόνο για το 20% της επικράτειας. Για πρώτη φορά θα εκπονηθούν άμεσα 500 τοπικά πολεοδομικά σχέδια, με προτεραιότητα στις νησιωτικές και τουριστικές  περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα μεγάλο εγχείρημα συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ορίζοντα υλοποίησης τα 2,5 χρόνια, από 12-15 που χρειάζονται σήμερα. 

–  Στην αύξηση του μεταβατικού χρονικού ορίου σε τουλάχιστον 6 έτη, από 2 που ήταν αρχικά, για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου οικοπέδων κάτω από 4 στρέμματα. Το αρχικό χρονικό περιθώριο είναι 2 έτη, χωρίς όμως να υπολογίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες δασαρχείου ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας ενώ ο χρόνος ισχύος της οικοδομικής άδειας είναι 4 χρόνια και με τη δυνατότητα αναθεώρησης. Άρα δίνεται μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον 6 ετών, χωρίς ωστόσο μετά την παρέλευση 6 ετών απαξιώνονται τα ακίνητα, καθώς θα μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με βάση τα όσα προβλέπονται στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

–  Στην απλοποίηση των χρήσεων γης και αύξηση των μικτών χρήσεων που θα ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα.

–  Στην επιτάχυνση έκδοσης, με ηλεκτρονικό πλέον τρόπο, οικοδομικών αδειών.

– Στην αυτοδίκαιη άρση του καθεστώτος απαλλοτριώσεων εάν παρέλθει μεγάλο διάστημα από την υποβολή του, ώστε εντός το πολύ 8 ετών να αποδεσμεύονται οι ιδιωτικές περιουσίες που σήμερα μένουν σε ομηρία για πολλά χρόνια ή επ’ αόριστο.

– Στα κίνητρα για δραστηριοποίηση βιομηχανιών και επιχειρήσεων εντός βιομηχανικών πάρκων

– Στον αυξημένο συντελεστή δόμησης για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια

– Στη δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, κυρίως από διατηρητέα κτίρια σε άλλες περιοχές με περιθώρια οικιστικής ανάπτυξης

– Στην απαλλοτρίωση ορόφων, όπως έγινε πρόσφατα σε κτίρια που εμπόδιζαν τη θέα στην    

   Ακρόπολη.

– Στην παροχή κινήτρων για διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ.

– Στη δημιουργία νέας κατηγορίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Το νομοσχέδιο είναι μία ακόμα θεσμική παρέμβαση αυτής της κυβέρνησης με μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Είναι ένα νομοσχέδιο σύγχρονο, δίκαιο και τολμηρό, που σέβεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, εξασφαλίζοντας παράλληλο χώρο για ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά και προστατεύοντας το περιβάλλον. Διότι όλα τα παραπάνω, ιδιωτική ιδιοκτησία, δημόσιος χώρος, επιχειρείν και περιβάλλον, πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας. Όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, θα υπερψηφίσουμε αυτή τη σπουδαία πολεοδομική μεταρρύθμιση.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Προηγουμενο αρθρο
1 κρούσμα κορωνοϊού στην Π.Ε. Λευκάδας - ο χάρτης της διασποράς
Επομενο αρθρο
Σπύρος Κτενάς: Ο Λευκαδίτης επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

1 Σχόλιο

  1. Hfestionas
    5 Δεκεμβρίου 2020 at 07:21 — Απάντηση

    2 χρόνια προθεσμία για έκδοση οικοδομικής άδειας + 4 χρόνια η ισχύ της οικοδομικής άδειας.
    Κατά συνέπεια ΔΕΝ υπάρχει 3πλασιασμός του χρόνου!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.