HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΙστορικά κείμενα Βόνιτσας, 2ος τόμος, 1800 -1812 μχ

Ιστορικά κείμενα Βόνιτσας, 2ος τόμος, 1800 -1812 μχ

Νικόλας Βερνίκος*

Εισήγηση από την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

file-page1

Η περίοδος αυτή είναι σημαντική για τη Βόνιτσα, για τις όμορες πόλεις, τη Λευκάδα, τη Πρέβεζα και τη Πάργα και τα χωριά του Ξηρόμερου. Μέσα από τα νοτάρια έγγραφα, αντιλαμβανόμαστε την τότε ισχύουσα νομοθεσία, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τις συνήθειες αλλά και χρησιμοποιούμενες τοπικές μονάδες μέτρησης για εκτάσεις, προϊόντα κλπ.

Προπαντός το 1800 μΧ είναι το έτος που η Λευκάδα έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει «υποδουλωμένη Βόνιτσα» και μάλιστα από τον Αλή Πασά, ο οποίος έχει τοποθετήσει τα στρατεύματά του στις δυτικές ακαρνανικές ακτές, έτοιμα για την κατάκτηση της Λευκάδας.

Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία βλέπουν ότι μια αυτονομία των ιόνιων νήσων εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Σε αυτές τις προοπτικές, έρχεται να συμφωνήσει υπό όρους και η Τουρκία η οποία αντιλαμβάνεται ότι ο Αλή Πασάς με τις νέες κτήσεις σε Πρέβεζα και Βόνιτσα, αλλά και με την πιθανή κατάκτηση της Λευκάδας, βρίσκεται ένα βήμα πρίν την αυτονόμησή του από την Υψηλή Πύλη.

Ο Λευκάδιος Αγγελος Orio είναι υπέρμαχος της ενσωμάτωσης των τεσσάρων Ηπειρωτικών πόλεων, στα Ιόνια νησιά, σε μια αυτόνομη πολιτεία. Οι προύχοντες της Κέρκυρας, για οικονομικούς λόγους, δεν επιθυμούν την σύνδεση των ηπειρωτικών πόλεων στη υπό σύσταση Επτάνησο πολιτεία…..

Μέσα σε αυτή την συγκλονιστική εναλλαγή των καταστάσεων, η Βόνιτσα συνεχίζει να εφαρμόζει τις παλαιές επί ενετικής περιόδου συνήθειες, τόσο στην καθημερινή συναλλαγή, όσο και στα νοτάρια έγγραφα. Αγοραστές, πωλητές, συμβαλλόμενοι σε άλλες πράξεις και μάρτυρες, είναι κάτοικοι της Βόνιτσας, αλλά και άλλων όμορων πόλεων, όπως Λευκάδα, Πρέβεζα, Κατούνα κλπ., αποδεικνύοντας την ύπαρξη δυναμικής επικοινωνίας των κατοίκων διαφορετικών περιοχών, και κυρίως κάτω από διαφορετικό κυρίαρχο καθεστώς.
Η αξία των νοτάριων για την κατανόηση του τότε τρόπου ζωής και συμπεριφοράς, αλλά και την επαλήθευση διάφορων ιστορικών γεγονότων, δεν είναι απλά σημαντική αλλά και απαραίτητη.

Δυστυχώς και σε αυτή τη χρονική περίοδο τα ιστορικά γεγονότα μας έχουν μεταφερθεί από περιγραφές διάφορων προσώπων που βρίσκονταν στην Ελλάδα για να προωθούν τα συμφέροντα των κρατών τους. Αυτοί, με τις εξιστορήσεις τους, οι οποίες με την επανάληψη από άλλους ιστορικούς, έχουν δημιουργήσει την μορφή του «αναμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος», έχουν παραποιήσει την ιστορία και έχουν επιβαρύνει την φήμη πολλών Ελλήνων με ανάρμοστες ή και κακουργηματικές πράξεις.

Με τη μελέτη των νοτάριων εγγράφων αντιλαμβανόμαστε ότι τα λιβελογραφήματα του Πουλκεβίλ για τον Ιγνάντιο και τον Χαλκιόπουλο, ήταν προϊόντα προσωπικής εμπάθειας ή μιας τακτικής δυσφήμισης για τους γνήσιους Έλληνες, που δεν ανταποκρίθηκαν στα ξένα συμφέροντα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και για την Λευκάδα, με τις άσχημες και δυσφημείς περιγραφές του Πουλκεβίλ, για οικογένειες που αργότερα έπαιξαν σημαντικό ρόλο την κοινωνική και πολιτική ζωή της Λευκάδας.

Κλείνοντας τη παρουσίαση του 2ου τόμου των Ιστορικών κειμένων της Βόνιτσας, πρέπει να σας ενημερώσουμε, ότι οι ομάδες εργασίας έχουν συγκεντρώσει το υλικό του τρίτου τόμου, με περίοδο την 1813-1820. Μια περίοδο εξίσου σημαντική, αφού είμαστε στα προεόρτια της Ελληνικής Επανάστασης.
Μέσα από τα Ιστορικά κείμενα, αποδεικνύεται ότι η Ελληνική κοινωνία έχει μια συνέχεια αιώνων. Ονόματα κατοίκων, τοπωνύμια, συνήθειες και νομοθεσίες, διατηρούνται επί αιώνες σε αυτό το τόπο. Την Βόνιτσα, που με την Πρέβεζα την Πάργα και τη Λευκάδα, είχαν για αιώνες μια κοινή ιστορία.

Αρχικά η έκδοση του 2ου τόμου είχε σχεδιαστεί να γίνει με την μορφή και μεγέθη γραμματοσειρών που χρησιμοποιήθηκαν στον 1ο τόμο ου πλησίαζε τις 600 σελίδες. Όμως ένας τέτοιος σχεδιασμός θα αντιστοιχούσε σε ένα κύριο τόμο των 870 σελίδων και σε ένα παράρτημα τόμου από 187 σελίδες, με απαγορευτικό κόστος. Τελικά με την χρήση μικρότερης σε μέγεθος γραμματοσειράς και μεταφορά δύο σελίδων σε μία σελίδα (με μορφή δίστηλου) αντιμετωπίστηκε και αυτό το πρόβλημα.

file-page3

Στο ενσωματωμένο παράρτημα, του 2ου τόμου, παρατίθενται πάνω από 3500 ονόματα κατοίκων της Βόνιτσας, Λευκάδας, Πρέβεζας και άλλων όμορων πόλεων, με αντιστοίχιση σε ποιες νοτάριες πράξεις συμμετέχουν.

file-page4
Η τιμή του 2ου τόμου (σελίδες 688) είναι 25 ευρώ. Για την προμήθειά του επικοινωνήστε με την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ τηλ. 2643023565 (Βόνιτσα) 2105154825 (Αθήνα). Ενισχύστε τη προσπάθεια της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ για την συγκέντρωση του ποσού που χρειάζεται η έκδοση του 3ου τόμου.

* (επίτιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με διδακτικό τομέα της ανθρώπινης οικολογίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατά το παρελθόν δίδαξε στη Βενσέν στο Paris 8, στο Κολλέγιο Σίλερ και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπως και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Υπηρέτησε στην ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι μέλος της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας)

Για την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Ο Πρόεδρος                                        Ο Αντιπρόεδρος
Φίλιππος Ντόβας                            Ντίνος Στυλιανός

Προηγουμενο αρθρο
Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση και βιογραφικό Κώστα Σταματέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.