HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΙχθυοπαθολόγος ή δήμαρχος(!)

Ιχθυοπαθολόγος ή δήμαρχος(!)

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λευκάδας της 30ης/10/2020, η δημοτική μας παράταξη “δίαυλος” ζήτησε τη συζήτηση του θέματος της υπό ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας (ΠΟΑΥ) και τη λήψη απόφασης ταυτισμένης με την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου του Καλάμου και των σχετικών ψηφισμάτων των κατοίκων του Καλάμου και του Καστού.

Ο δήμαρχος Λευκάδας αρνήθηκε τη συζήτηση του θέματος επικαλούμενος ότι δεν έχει ετοιμάσει την εισήγησή του και δεσμεύθηκε να “φέρει” το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. με δική του εισήγηση.

Τρεισήμισι μήνες ο κ. Καλός έκρυβε από το Δ.Σ. Λευκάδας την αρ. 87/17.08.2020 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου, η οποία στάλθηκε-γνωστοποιήθηκε στο Δήμο Λευκάδας με σχετικό διαβιβαστικό στις 19/08/2020. “Κρυβόταν” μάλιστα και ο ίδιος επιλέγοντας να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τους συναδέλφους του δημάρχους Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη και Πόρου κ. Ιωάννη Δημητριάδη, βουλευτές του νομού Αιτ/νίας και την επιτροπή αγώνα που έχει συγκροτηθεί εναντίον της θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ Εχινάδων και Αιτ/νίας να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό να αποσυρθεί η Π.Ο.Α.Υ.

Όταν τέλος υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε συνεδρίαση για το θέμα στις 23ης/11/2020 “φρόντισε” στην πρόσκληση προς τους Δημ. Συμβούλους να επισυναφθούν οι Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΣΜΠΕ) των ΠΟΑΥ εφτακοσίων πενήντα (750) σελίδων (!) όχι όμως και η εισήγηση που … ετοίμαζε επί τρεισήμισι μήνες (!) ενώ απέκρυψε από τα μέλη του Δ.Σ. και την κοινή επιστολή της 17ης/11/2020 των δημάρχων Πόρου και Ξηρομέρου καθώς ούτε την απέστειλε ούτε την ανέγνωσε προς ενημέρωση του Δ.Σ. (!).

Επιστολή και σχέδιο απόφασης (ψήφισμα) που τη συνοδεύει το οποίο οι δύο επιστολογράφοι δήμαρχοι καλούσαν να ψηφισθεί και από το Δ.Σ. Λευκάδας αναφέροντας επ’ ακριβώς : “…αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, τις Π.Ε.Δ., την Κ.Ε.Δ.Ε. και την ΕΝ.Π.Ε. να εγκρίνουν το συνημμένο Ψήφισμα, ώστε η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε., καθώς και η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή» στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε, να το υποβάλουν στην Κυβέρνηση και να αξιώσουν την αποδοχή του. Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες.”

Κατά τη συνεδρίαση (της 23/11/2020) αφού “φίμωσαν” αρχικά τον Κάλαμο καθώς επικαλέσθηκαν αδυναμία σύνδεσης με το internet αλλά δεν επεδίωξαν τουλάχιστον τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρό του (!) στη συνέχεια ο κ. δήμαρχος απαξίωσε τις αποφάσεις του 2011, 2012 και 2020 του τοπικού συμβουλίου του και τα ψηφίσματα των κατοίκων Καλάμου και Καστού “διαμηνύοντας” στους κατοίκους τους ότι, μετά την πανδημία θα επισκεφθεί και πραγματοποιήσει συνελεύσεις στα νησιά για να τους ενημερώσει ότι, δέκα χρόνια τώρα κάνουν λάθος που ζητούν την απομάκρυνση των υπαρχόντων και αντιτίθενται στην εγκατάσταση νέων ιχθυοκαλλιεργειών γιατί δεν γνωρίζουν τις θετικές επιπτώσεις τους (!)

Έχοντας εκ προοιμίου την στήριξη (και τις ψήφους) του κ. Σολδάτου και των μελών της δημοτικής του παράταξης και αφού απέκρυψε από το σώμα τις κοινές αποφάσεις των Δήμων Ξηρομέρου και Πόρου επικαλέσθηκε ακόμη και ότι το μοναδικό θέμα που αφορά το Δήμο της Λευκάδας είναι η περιοχή Π9.2 και ότι οι αρνητικές επιδράσεις της προς έγκριση ΠΟΑΥ θα περιορισθούν στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου και στην περιοχή του Αστακού και δεν θα επεκταθούν παραδίπλα, στα νησιά μας Κάλαμο και Καστό (!).

Τόσο ο κ. δήμαρχος όσο και ο συνοδοιπόρος του κ. Σολδάτος υποτιμούν δυστυχώς τις τοπικές κοινωνίες του Καλάμου, του Αστακού, του Καστού κ.α. που γνωρίζουν καλύτερα και από τους καλύτερους … Ιχθυοπαθολόγους το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους και τις μεταβολές και επιπτώσεις του από τις ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες που εγκαταστάθηκαν στο θαλάσσιο αλλά και το χερσαίο χώρο της ευρύτερης περιοχής εδώ και δέκα χρόνια χωρίς και τότε να ληφθεί υπόψη η αντίθετη γνώμη τους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι επίσης, πλην του κ. Καλού προφανώς, γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν νοείται Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αν δεν έχει προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο.

Nα γνωστοποιήσουμε λοιπόν στον κ. Σολδάτο ότι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών της Λευκάδας δεν είναι αρνητές των πάντων (όπως επικαλέσθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. αναφερόμενος μάλιστα σε … πονεμένες ιστορίες όπως τα βοοειδή, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.) αλλά απαιτούν να έχουν λόγο και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της όποιας ανάπτυξης προορίζεται για εκείνες, για τις μελλοντικές γενιές και για τον τόπο τους.

Τέλος ο κ. Καλός, αφού συνειδητοποιήσει ότι πλέον δεν “… εργάζεται ως Ιχθυοπαθολόγος σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό…”, όπως επ’ ακριβώς αναφέρεται στο βιογραφικό του που βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο, αλλά ότι είναι δήμαρχος Λευκάδας, οφείλει να επαναφέρει το θέμα στο Δ.Σ. προς έκδοση ορθής απόφασης τούτη τη φορά και με εισήγηση αυτή των κ.κ. δημάρχων Ξηρομέρου και Πόρου.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα
πρώην δήμαρχος Καρυάς
Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας
με την παράταξη «δίαυλος»

Προηγουμενο αρθρο
Νέο άλμα με 2.199 κρούσματα κορωνοϊού
Επομενο αρθρο
Εκτόξευση επισκεψιμότητας στις ακτές της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.